İşgal rejiminin ihlalleri devam ediyor… Gazze’ye yine hava saldırıları düzenledi
İsrail işgal güçleri, Gazze Şeridi’nde ateşkes anlaşmasını 129. gününde de ihlal etmeyi sürdürmekte; topçu bombardımanı, hava saldırıları ve Gazze Şeridi’nin çeşitli bölgelerinde ateş açma gibi tekrarlanan saha tırmanışları, can kayıplarını artırmakta ve ateşkesin fiilen anlamını yitirdiği, güvenliğin daha da kırılgan hale geldiği bir ortam oluşmasına sebep olmaktadır.
Nuseyrat’taki El-Avde Hastanesi, işgal güçlerine ait bir insansız hava aracının Gazze Şeridi’nin orta kesimindeki el-Miğraka beldesinde bir grup sivile bomba atması sonucu yaralanan bir kişinin hastaneye ulaştığını bildirdi. Sağlık ekipleri yaralıya gerekli ilk yardım ve tedaviyi uygulamaya başladı.
Filistin Enformasyon Merkezi muhabiri, İsrail topçu birliklerinin Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus’un doğu kesimini hedef aldığını, bununla eş zamanlı olarak Refah kentine yönelik bir dizi hava saldırısı düzenlendiğini ve Han Yunus’un doğusuna da iki hava saldırısı gerçekleştirildiğini aktardı. Bu durum, anlaşmanın yürürlüğe girmesine rağmen askeri operasyonların sürdürülmesi modelinin açık bir uzantısı olarak değerlendiriliyor.
Bu gelişmeler, işgal güçlerinin saha ihlallerinin devam ettiğini göstermekte olup, söz konusu ihlaller; hava ve topçu bombardımanları, ateş açma, evlerin patlatılması ve sınırlı kara ilerlemelerini kapsamaktadır. Ateşkes anlaşmasının yürürlüğe girmesinden bu yana ihlaller günlük olarak belgelenmektedir.
129 gün boyunca can kaybı bilançosu
Toplanan verilere göre, anlaşmanın başlangıcından bu yana şehit sayısı 630’a yükseldi. Bunların 194’ü çocuk, 84’ü kadın ve 22’si yaşlı olup, toplam can kayıplarının yaklaşık yüzde 47,6’sını bu kesimlere mensup en kırılgan gruplar oluşturmaktadır.
Yaralı sayısı ise 1623’e ulaştı. Bunların 501’i çocuk, 324’ü kadın ve 89’u yaşlı olup, toplam yaralanmaların yaklaşık yüzde 56,3’ünü oluşturmaktadır.
Sahadaki olayların tırmanışı
Belgelendirilmiş istatistiklere göre, anlaşmanın başlangıcından bu yana toplam 1734 saha ihlali kaydedildi. Bunlar; 793 bombardıman, 617 ateş açma olayı, 241 ev yıkımı/patlatılması ve sınır bölgelerine yönelik askeri araç ilerlemeleri şeklinde gerçekleşti. Günlük ortalama ihlal sayısı yaklaşık 13,6 olup, bu durum ateşkesin gerekleriyle bağdaşmayan sistematik bir modele işaret etmektedir.
Han Yunus’un doğusuna yönelik topçu atışları ve Refah’a düzenlenen hava saldırıları da, özellikle anlaşma uyarınca geri çekilme hatlarına göre yeniden konuşlandırma yapılması beklenen güney bölgelerinde, bu artan askeri seyrin bir parçası olarak değerlendirilmektedir. Ancak sahadaki gerçekler, geniş alanlar üzerinde sürekli ateş kontrolünün sürdüğünü göstermektedir.
Yardım ve yakıt krizi
İnsani protokol açısından bakıldığında, işgal organlarının üzerinde uzlaşılan miktarlarda yardım ve yakıt girişine izin vermediği belirtilmektedir.
Anlaşma günde 600 yardım kamyonunun, bunların içinde 50 yakıt kamyonunun girişini öngörmesine rağmen, fiilî olarak giren kamyon sayısı oran olarak mutabakata varılan toplamın yalnızca yüzde 43’ünü oluşturmaktadır.
Anlaşmanın başlangıcından bu yana toplam 32.836 kamyon giriş yapmış olup, bunların yalnızca 934’ü yakıt kamyonudur. Giren yakıt miktarı, tahmini yakıt ihtiyacının yaklaşık yüzde 14,5’ine denk gelmekte; bu durum hayati tesislerin çalışmasını aksatmakta ve sağlık, su, kanalizasyon ve elektrik sektörlerini olumsuz etkilemektedir.
Refah Sınır Kapısı ve süren kısıtlamalar
Refah Kara Sınır Kapısı’ndan yolcu geçişlerine yönelik kısıtlamalar da sürmektedir. Fiilî seyahat oranı, seyahat etmesi beklenen kişilerin yalnızca yüzde 33,8’i seviyesinde kalmış; geçiş yapanların sayısı azaltılırken insani ve hastalık vakalarına yönelik keyfi uygulamalar dayatılmıştır.
Tüm bu veriler, Gazze’de ateşkes anlaşmasına yönelik İsrail ihlallerinin artık münferit olaylar olmaktan çıkıp, anlaşmanın özünü etkileyen ve pratik anlamını zayıflatan devam eden bir sürece dönüştüğünü ortaya koymaktadır. Bu süreçte bombardımanların sürmesi ve temel ürünlerin tedariğinin kısıtlanması, bölge halkı üzerindeki insani baskıyı giderek artırmaktadır.
Filistin Enformasyon Merkezi

Henüz yorum yapılmamış.