Sosyal Medya

Önemli Şahsiyetler

Filistin için hayatını vakfeden alim: İzzeddin El Kassam

Batı işgaline karşı çıkarak birçok cephede savaşan ve siyonizme karşı Filistinlileri örgütleyen alim İzzeddin El Kassam direniş hareketlerinin önderi olarak gösteriliyor.



Ä°zzeddin El Kassam 19 Kasım 1882 tarihinde Suriye’nin Cebele ÅŸehrinde doÄŸdu. 

Babası bir medresede müderris, ÅŸeriat mahkemesi üyesi ve Kadiri tarikatının o bölgedeki mürÅŸidi olarak tanınıyordu.

Ä°zzeddin on dört yaşına geldiÄŸinde kardeÅŸi Fahreddin ile birlikte El-Ezher Üniversitesine gitti. 1909’a kadar süren eÄŸitimi sırasında Muhammed Abduh ve Muhammed b. Abdülmâlik el-Alemî gibi hocaların tedrisinden geçti.

ReÅŸid Rıza, Ä°zzeddin Alemüddin et-Tenuhi, Züheyr eÅŸ-ÅžaviÅŸ ve Ali et-Tantavî gibi ÅŸahsiyetlerle ünsiyet kurdu. Cebele’ye döndükten sonra babasının medresesinde müderris oldu. Aynı zamanda Mansuri ve Ä°brahim b. Edhem camilerinde vaizlik görevi üstlendi.

Kassam, Ä°talyanların Libya’ya saldırmasını protesto ederek gösteriler düzenledi. Ardından halkı silahlı mücadeleye çağırarak, gönüllü asker ve para topladı. Osmanlı askerlerini desteklemek için bir de marÅŸ yazdı.

Kassam, sayıları 250’yi bulan gönüllüleriyle birlikte Trablusgarp’a gitmek için bir ay bekledi. Balkan Savaşı’nın çıkması ve Osmanlı'nın Ä°talya ile anlaÅŸma yapması üzerine cepheye gidemeden geri döndü.

I. Dünya Savaşı baÅŸladığında doÄŸrudan Osmanlı ordusu saflarında savaÅŸmak için müracaat etti. Bunun üzerine askeri eÄŸitimden geçirildikten sonra cephede garnizon imamı olarak görevlendirildi.

OrtadoÄŸu’nun Osmanlı Devleti’nden ayrılması meselesi ortaya çıkınca doÄŸduÄŸu yer olan Cebele’ye döndü ve bir halk ordusu oluÅŸturdu. Savaşın ardından Fransızlar Suriye’yi iÅŸgal edince Ömer el-Baytar ile birlikte direniÅŸ hareketine baÅŸladı. Fransızlar tarafından idam edilmek için aranmaya baÅŸlanınca Filistin’e geçerek Hayfa’ya yerleÅŸti.

Hayfa’da ders vermeye baÅŸlayan ve bir yandan da Ä°stiklal Camii’nde imam-hatiplik yapan Kassam 1926’da Cem‘iyyetü’ÅŸ-Åžübbâni’l-Müslimîn’e girdi ve bir süre sonra da baÅŸkanlığına seçildi.

Bu vesileyle köyleri dolaÅŸmaya baÅŸladı, Ä°ngiliz iÅŸgaline ve siyonist harekete karşı halkı bilgilendirme imkânı elde etti. Yahudilere arazi satılmasına ÅŸiddetle karşı çıkarak bunun önlenmesini istedi. Çevresinde toplanan ve “meÅŸâyih” (kendisinin ölümünden sonra Kassâmiyyûn) denilen taraftarlarının örgütlenmelerini saÄŸladı. 1930’dan itibaren resmî nikah memuru olarak görevlendirildi.

Kassam, siyonizmin Ä°ngiliz manda idaresi tarafından desteklendiÄŸi kanaatiyle esas mücadelenin Ä°ngilizlere karşı yürütülmesi gerektiÄŸine inanıyordu. Dolayısıyla genel bir mücadele için hazırlıklarını tamamladıktan sonra Balfour Deklarasyonu’nun yıldönümünde direniÅŸ hareketini baÅŸlattı.

20 Kasım 1935 tarihinde Kassam liderliÄŸindeki direniÅŸ grubu Ä°ngilizlerin gizli karargahını bastı. Nablus-Cenin arasındaki Yabüd mevkiinde çıkan çatışma sırasında Kassam ÅŸehit oldu. Cenazesi Hayfa’ya götürülerek ertesi gün defnedildi. Bu çatışma Ä°ngilizlere ve siyonizme karşı yürütülen silahlı mücadelenin baÅŸlangıcı oldu. 

19 Nisan 1936 günü patlak veren ve ilk intifada sayılan Filistin ayaklanmasında Kassamcılar önemli rol oynadılar.

Ä°zzeddin El Kassam'ın hatırasını diri tutmak için Filistinli direniÅŸ gruplarından Hamas, 1980’lerin sonlarında askeri kanatlarına Ä°zzeddin el-Kassam adını verdi.

kaynak: ortadoÄŸuhaber

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.