Sosyal Medya

Gerilimi tırmandıracak açıklama

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, geçen hafta Çin savaş uçaklarının hava savunma sahasına girmesiyle askeri gerilimin yaşandığı Tayvan'a 'barışçı yollarla yeniden birleşme' çağrısı yaptı.



Çin haber ajansı Xinhua'nın haberine göre, Devlet BaÅŸkanı Åži, Çin Cumhuriyeti'nin kuruluÅŸunun yolunu açan 1911 devriminin 110. yıl dönümü vesilesiyle Büyük Halk Meclisinde düzenlenen toplantıda konuÅŸtu.
 
KonuÅŸmasında, Tayvan sorununun Çin ulusunun zayıf ve kargaÅŸa içinde olduÄŸu bir dönemden kaynaklandığını, ulusal uyanışın gerçeÄŸe dönüÅŸmesiyle sorunun da çözüleceÄŸini belirten Åži, "Bu sonuç, Çin tarihinin genel eÄŸilimince belirlenecektir fakat daha önemlisi Çin halkının ortak iradesidir." dedi.
 
Åži, barışçı koÅŸullardaki bir uyanışın Tayvan dahil tüm Çin ulusunun çıkarına olacağına iÅŸaret ederek "Tayvan BoÄŸazı'nın her iki yakasındaki vatanseverler, tarihin doÄŸru tarafında konumlanmalı ve Çin'in topyekun birleÅŸmesini, Çin ulusunun topyekun uyanışını saÄŸlamak için el ele vermelidir." ifadesini kullandı.
 
Tayvan sorununun tamamen Çin'in iç sorunu olduÄŸunu ve hiçbir dış müdahaleye konu edilemeyeceÄŸini vurgulayan Åži, "Ülkemizin topyekun birleÅŸmesi gerçekleÅŸtirilebilir ve gerçekleÅŸtirilecektir." deÄŸerlendirmesinde bulundu.
 
ÇÄ°N SAVAÅž UÇAKLARININ TAYVAN'IN HAVA SAVUNMA SAHASINA GÄ°RMESÄ°
Çin savaÅŸ uçaklarının, Halk Cumhuriyeti'nin kuruluÅŸun yıl dönümünün kutlandığı 1 Ekim'de ve izleyen günlerde Tayvan'ın Hava Savunma Tanımlama Sahası ilan ettiÄŸi bölgeye girmesi, bölgede gerilimi yükseltmiÅŸti.
 
Tayvan Savunma Bakanlığı, 1 Ekim'de 38, 2 Ekim'de 39, 3 Ekim'de 16 ve 4 Ekim'de 56 savaÅŸ uçağının hava savunma tanımlama sahasına girdiÄŸini bildirmiÅŸti.
 
4 Ekim'deki uçuÅŸlar, Tayvan kayıtlarını tutmaya baÅŸladığı Eylül 2020'den bu yana bir günde en çok uçağın yer aldığı "ihlal" olmuÅŸtu.
 
Uluslararası hukukta tanımı bulunmayan ve herhangi bir uluslararası otorite tarafından denetlenmeyen Hava Savunma Tanımlama Sahası, genelde ülkelerce tek taraflı ilan ediliyor.
 
Tanımlama sahası, ülkenin tanımlı hava sahasını ihlal niyeti olmayan sivil uçakları kapsamına almıyor ancak bölgeye giren askeri uçaklar potansiyel tehdit olarak deÄŸerlendirilerek uyarılıyor.
 
ÇÄ°N-TAYVAN ANLAÅžMAZLIÄžI
Çin'de Ä°kinci Dünya Savaşı'nın ardından çıkan iç savaÅŸta Mao Zedong liderliÄŸindeki Çin Komünist Partisinin (ÇKP) 1949'da iktidarı ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluÅŸunu ilan etmesi üzerine Çan KayÅŸek liderliÄŸindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri, Tayvan'a yerleÅŸip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarının Ada'da devam ettiÄŸini ileri sürerek bağımsızlık ilan etmiÅŸti.
 
Bu giriÅŸim Çin tarafından kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971'e kadar BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Genel Kurulu'nda Çin'i temsil etmiÅŸti. 1950'ler ve 1960'larda çok sayıda ülkenin diplomatik iliÅŸki tercihini Çin Cumhuriyeti'nden Çin Halk Cumhuriyeti'ne çevirmesinin ardından 1971'de BM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada Pekin hükümetinin Çin'in tek meÅŸru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan'ın uluslararası örgütlerdeki konumu belirsiz hale gelmiÅŸti.
 
Pekin yönetimi, "Tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduÄŸunu savunuyor. Çin, boÄŸaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik iliÅŸkiler kurmasına, BM'de ve diÄŸer uluslararası kuruluÅŸlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.