Sosyal Medya

Güncel

Rusya'nın ilk lüks aracına Türk imzası

Coşkunöz Holding Üst Yönetici Erdem Acay, Rusya'nın ilk lüks aracı Aurus'un limuzin, SUV, MPV modelleri için bütün kalıp ve seri sac parça üretimini kendilerinin yapacağını söyledi.



CoÅŸkunöz HoldingRusya'nın ilk lüks segment araç projesi olan Aurus otomobillerinin üretiminde ana üreticiler arasında yer alarak, en büyük lokal tedarikçi oldu.

Holding açıklamasına göre, yaklaşık 10 yıl önce Rusya Federasyonu'na baÄŸlı Tataristan Cumhuriyeti Alabuga Özel Ekonomik Bölgesi'nde 2014'te seri üretime baÅŸlayan CoÅŸkunöz Holding, Rusya'nın prestij projelerinden biri olan Aurus otomobillerinin üretiminde ana üreticiler arasında yer aldı.

Açıklamaya göre, lüks segmentte yer alan Aurus otomobillerinin seri üretimi, 31 Mayıs Pazartesi günü Tataristan'da düzenlenen törenle baÅŸladı. Törene, Tataristan CumhurbaÅŸkanı Rüstem Minnihanov, Rusya Federasyonu Sanayi ve Ticaret Bakanı Denis Manturov, otomobilin üreticisi konumundaki Sollers Ford ortak giriÅŸiminden Aurus Genel Direktörü Adil Åžirinov’un ve CoÅŸkunöz Holding Üst Yönetici (CEO) Erdem Acay katıldı. Ayrıca Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin, törene video konferans yoluyla katılarak destek mesajı verdi.

Açıklamada konuya iliÅŸkin görüÅŸlerine yer verilen CEO Erdem Acay, yeni projenin kendileri için prestij açısından büyük anlam taşıdığını dile getirdi.

Acay, şunları kaydetti:

"CoÅŸkunöz olarak bu yatırımın içinde yer almaktan büyük bir mutluluk ve gurur duyuyoruz. Bu çok önem verdiÄŸimiz bir proje. Alabuga Özel Ekonomik Bölgesi’nde konumlandığımızda, otomotiv sektörünün rotasını bu bölgeye yönelteceÄŸini öngörüyorduk. Burada Ford ile baÅŸlayan üretim maceramıza yeni markaları da ekleyerek bölgenin önde gelen tedarikçileri arasında yer aldık. Kaliteli ürün ve sıfır hata taahhüdümüz ile uzun süreli anlaÅŸmalara imza attık. Prestijinin yanı sıra tarihi açıdan da bu denli önemli bir proje içinde yer almak, bizim için heyecan verici oldu. Bölgede konumlanan CoÅŸkunöz Alabuga ÅŸirketimiz ile Aurus marka araçların limuzin, SUV, MPV modelleri için bütün kalıp ve seri sac parça üretimini biz yapacağız. Bu otomobillerin, otomotiv piyasasına güçlü bir oyuncu olarak gireceÄŸini ve lüks araç kategorisinde rekabeti yeniden ÅŸekillendireceÄŸini düÅŸünüyoruz."

60 milyon avroluk yatırım

Alabuga Özel Ekonomik Bölgesi'nde ÅŸimdiye kadar yaklaşık 60 milyon avro tutarında bir yatırıma imza attıklarını anımsatan Acay, 2021 ve 2022 yılları için de 15 milyon avroluk yeni yatırım yapmayı, böylece Rusya'daki yatırım coÄŸrafyalarını geniÅŸletmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Ford Sollers ve Aurus Genel Direktörü Adil Åžirinov ise yıllık 5 bin adet üretim kapasitesine sahip oldukları yeni yatırım çerçevesinde ana odaklarının ihracat olduÄŸunu kaydetti.

Öte yandan açıklamada aktarılanlara göre, Aurus projesi, Rusya Otomotiv ve Motor AraÅŸtırmaları Enstitüsü'nun (NAMI) öncülüÄŸünde hayata geçirildi. NAMI aynı zamanda projenin büyük hissedarı konumunda bulunuyor. BirleÅŸik Arap Emirlikleri’nden Emirates Tawazun Fonu’nun yatırımcı ortak olarak dahil olduÄŸu projenin üretimini ise Ford Sollers üstlendi.

 

Aurus projesi kapsamında limuzinden sedana, SUV'dan mini vana kadar farklı kategorilerde araç üretilmesi planlanıyor. Üretiminin ilk etapta yüzde 70, sonraki aÅŸamada yüzde 80'lik kısmının ihraç edilmesi hedeflenen otomobillerin "çok yakında" görücüye çıkması bekleniyor.

Rusya Federasyonu’na baÄŸlı Tataristan Cumhuriyeti Alabuga Özel Ekonomik Bölgesi’nde büyük yatırımları bulunan ve halihazırda Rus KAMAZ’ın yanı sıra Mercedes-Benz, Peugeot-Citroen-Mitsubishi, Renault-Nissan, Volkswagen gibi dünya devleriyle iÅŸ birliÄŸi yapan CoÅŸkunöz Holding, Aurus otomobillerinin pek çok gövde parçasını tedarik edecek.

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.