Sosyal Medya

Güncel

'Çin doğum kontrolüyle Uygurların nüfusunu azaltıyor'

Yapılan bir araştırmaya göre Çin’in uyguladığı nüfus kontrolü politikası nedeniyle, Uygur’ların nüfusu, önümüzdeki 20 yıl içerisinde 2,6 ila 4,5 milyon azalabilir. Araştırma Alman bilimadamı Adrian Zenz tarafından yapıldı.



Yapılan bir araÅŸtırmaya göre Çin'in uyguladığı nüfus kontrolü politikası nedeniyle, Uygur'ların nüfusu, önümüzdeki 20 yıl içerisinde 2,6 ila 4,5 milyon azalabilir. AraÅŸtırma Alman bilimadamı Adrian Zenz tarafından yapıldı.

Reuters haber ajansıyla paylaşılan araÅŸtırma sonuçları, DoÄŸu Türkistan Uygur bölgesinde doÄŸum oranların 2017 ve 2019 yılları arasında yüzde 48,7 oranında düÅŸtüÄŸünü ortaya koyuyor.

AraÅŸtırmayı yürüten Adrian Zenz, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada “Bu araÅŸtırma, Çin yönetiminin uzun vadede Uygur siyasetinin niyetini ortaya koyuyor”deÄŸerlendirmesini yaptı.

Zenz, Çin hükümetinin mevcut nüfus kontrolü uygulamalarıyla ülkenin güneyinde Uygurların ÅŸu an yüzde 25 olan nüfustaki oranlarını, yüzde 8,4'e kadar düÅŸürmeyi hedeflediÄŸini söylüyor.

Pekin yönetimiyse, bölgedeki Uygur halkında doÄŸum oranlarının düÅŸtüÄŸü iddialarının gerçeÄŸi yansıtmadığını iddia ediyor.

Çin DışiÅŸleri Bakanlığı, Zenz'in araÅŸtırmasının tamamen yalanlarla dolu olduÄŸunu ve kendilerinin bu konuda bir açıklama yapmaya ihtiyaç duymadığını belirtti.

Çin'in Uygur'daki müslüman azınlığa yönelik uygulamaları çoÄŸu ülke tarafından soykırım olarak kabul ediliyor ve aralarında ABD'nin de bulunduÄŸu ülkeler bu nedenle Çin'e yaptırım uyguluyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.