Sosyal Medya

Güncel

Hasan Ruhani Çin'i övdü

İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile Çin Devlet Başkanı Şi bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede nükleer anlaşma ele alındı.



Ä°ran CumhurbaÅŸkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Ruhani ile Åži telefonda görüÅŸtü.

GörüÅŸmede Ruhani, Çin'in nükleer anlaÅŸmayla ilgili tutumundan övgüyle bahsederken, Arak Su Reaktörü konusunda nükleer anlaÅŸma çerçevesinde iki ülke arasında yapılan iÅŸ birliÄŸinin devam etmesinin önemine iÅŸaret etti.

Ruhani, Çin ile Ä°ran arasında 50 yıla dayanan iliÅŸkilerin daha da geliÅŸtiÄŸini belirterek, imzalanan 25 yıllık Kapsamlı Ä°ÅŸ BirliÄŸi AnlaÅŸması'nın bu iliÅŸkilerin geleceÄŸi için stratejik öneme sahip olduÄŸunu ifade etti.

Çin ile iÅŸ birliÄŸine uzun vadeli baktıklarını aktaran Ruhani, iki taraf arasında imzalanan 25 yıllık anlaÅŸmanın süratle hayata geçirilmesinin önemini vurguladı.

Pekin ile iÅŸ birliÄŸini Batı Asya'da da artırmaya hazır olduklarını kaydeden Ruhani, Çin'e yönelik ihracatın artmasını ve Çinli ÅŸirketlerin Ä°ran'da yatırım yapmasının kolaylaÅŸtırılmasını istediklerini söyledi.

Ruhani ayrıca Çin'in Filistin meselesinin çözümü konusunda yardımcı olmasını desteklediklerini dile getirdi.

 

ABD'nin nükleer anlaÅŸmaya dönmesi için Ä°ran'a yaptırımları kaldırması zaruri

Çin Devlet BaÅŸkanı Åži de Ä°ran ile iliÅŸkileri "stratejik" olarak nitelendirdi.

Ä°liÅŸkilerin her alanda geliÅŸtiÄŸini kaydeden Åži, 25 yıllık anlaÅŸmanın hayata geçirilmesinin hızlandırılması için çaba gösterilmesinin önemine dikkati çekti.

Åži, Çin ile Ä°ran'ın bölgesel ve küresel sorunların çözümünde rol oynayabileceÄŸini ve Filistin meselesinde de etkili olabileceklerini söyledi.

Nükleer anlaÅŸmayla ilgili ABD'yi eleÅŸtiren Åži, ÅŸunları kaydetti:

"ABD istediÄŸi zaman nükleer anlaÅŸmadan çıkıp, sonra yeniden dönemez. ABD'nin nükleer anlaÅŸmaya dönmesi için Ä°ran'a uyguladığı tüm yaptırımları kaldırması zaruridir."

 

KAYNAK: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.