Sosyal Medya

Kürsü

Ali Haydar Haksal: Ölmeyen sömürü ruhu

Emperyalizm adım adım ilerliyor. Geçmişte kendilerinin oluşturduğu şarkiyatçılar yani oryantalistler vardı. Fakat bugün bu ruhu içerideki insanlar gönüllü taşıyorlar. Hatta zevkle yapıyorlar.



Ruhların uyuÅŸması, donması, insanların edilginleÅŸmesine neden. Müslümanların içinde bulunduÄŸu manevî hâl bile yeterli olamıyor nedense. Vurdumduymazlık, ilgisizlik, “bana ne”lik gibi davranışlar uyuÅŸuklukların göstergesi.
 
Emperyalizm bir bütün. Bunları oluÅŸturanların bir kısmının kötü, diÄŸer bir kısmının ona göre daha iyi olması düÅŸünülemez. Birlikte hareket ediyorlarsa rolleri gereÄŸi farklı davranabilirler. Kutlu gün ve gecelerde emperyalizmin ileri uçları saldırılarını sürdürüyorlar. Epey bir zamandır, Ramazan ayında, Kadir gecelerinde, baÅŸta abede olmak üzere, onların diÄŸer uzantıları saldırıda bulunuyorlar. BaÅŸta Filistin ve Afganistan iÅŸgaliyle baÅŸlayan, Ä°ran, Arap Baharı sürecinde Suriye’ye sürekli böyle zamanlarda saldırı düzenliyorlar. I. Irak iÅŸgalinde gene bir Kadir Gecesi’nde BaÄŸdat’a füzeler yaÄŸdırılırken âdeta ışık gösterilerinde bulunuyorlardı. Ä°çimizdeki sömürge ruhunu taşıyanlar bir ÅŸenlik havası içinde televizyonlarda sunmuÅŸlardı. Kendilerine göre zalim olan Saddam’ın gidiÅŸinin sevinç çığlıklarıydı. Onun yerini alacak olan emperyal güç ise hiç de hesaba katılmıyordu. O zamandan beri bu gösteriler sürüyor. Özellikle de kutlu gecelerde. Aslında bunun birkaç yönü var. Âdeta Müslümanları en kutlu ve manevî olarak sınıyorlar. Bu, psikolojik bir savaÅŸtır aynı zamanda.
 
Müslümanların böyle zamanlarda bile bir uyanış hâli içinde olmayışları düÅŸündürüyor. Gerekçesi ve nedeni emperyal ruhun kendilerine baskın olması. Korku içinde kalmaları. Emperyallerle birlikte ancak ayakta kalınabileceÄŸi kölelik ruhu. Bir direniÅŸ göstermeyiÅŸleri. Kimi zaman sadece sözle, höykürmeyle olmuyor. Yapılması gereken güç birliÄŸiyle bir ÅŸeye bir ucundan tutunmak ve baÅŸlamak gerekiyor. Sadece ilenmeyle, buÄŸzla, öfkeyle olmuyor. Bunlar anlık duygulardır, bir süre sonra etkisi geçiyor. Ä°liÅŸkilerin gözden geçirilmesi gerekiyor birçok yönüyle.
 
Duyguların canlı tutulması elbette ki önemlidir ama yeterli deÄŸildir.
 
Müslümanlar içindeki kesimlerin duyarsızlıklarının da birçok nedeni var. ÖrneÄŸin Batıcı ruhu ve sömürgenliÄŸi benimseyenler için bu gibi durumların hiçbir önemi yoktur. Böyle bir dertleri de olmuyor. Bu, aslında iç dünyamızın önemli bir sorunudur.
 
Yönetenlerin ise varlıklarını emperyal gücün desteÄŸine olan gereksinimleridir. Zaten, edilgin toplumlarda yönetmeye aday olanların gözleri oradadır. Aman, Ä°srail’e, Amerika’ya, AB’ye bir ÅŸey söylemeyelim, onları ürkütmeyelim duygusu ağır basar. AB’ye girmeye niyet edildiÄŸinden beri bu duygu ayak baÄŸlarıdır. Onlara karşı çıkanlara da tepki gösterilir. Yeri ve zamanı mıdır diye. Batı ruhunu özümsemiÅŸ olanların böyle bir telâşı var.
 
Filistinlerin bir başına soylu direniÅŸleri Müslümanlara örnek olmalı. Kadir Gecesi’ndeki var oluÅŸ çok baÅŸka anlamlar içerir. Allah’ın kendilerine bağışladığı bu güzelliÄŸe layık olma bilincini yaÅŸamak güç birliÄŸi oluÅŸturur.
 
Her yönüyle parçalanmış, dağılmış olan Müslümanların bir araya gelecekleri manevî güçleri var. Bu Müslümanlar hayatı sadece dünya ve onun çıkarlarıyla sınırlı buluyorsa söylenecek söz olmaz. Asıl söylenmesi gereken Ä°slâm’ın medeniyet bilincini bir bütün olarak ruhlarında yaÅŸamak. Kirlenen, paslanan ve çürüyen ruhların yeniden dirim kazanması gerekiyor. Çünkü bu ruh hâli ile çember giderek daralıyor. Zaten asıl daralma zihinlerde oluÅŸuyor. Teslim oluÅŸ ve kapılış.
 
Emperyalizm adım adım ilerliyor. GeçmiÅŸte kendilerinin oluÅŸturduÄŸu ÅŸarkiyatçılar yani oryantalistler vardı. Fakat bugün bu ruhu içerideki insanlar gönüllü taşıyorlar. Hatta zevkle yapıyorlar.
 
Bir milletin yeniden uyanışı saÄŸlama, bilinç oluÅŸturma, bir araya gelme, birbirine tahammül etmeyle baÅŸlar. Hiçbir ÅŸey kendi başına gerçekleÅŸmez, oluÅŸmaz. Bir adıma ve bir hamleye bakar. Manevî dayanışma gücünün yanında maddî dayanışma güçleri var. Zekât bunun başında gelir. Filistinlileri bu anlamda desteklemek ve güç vermek emperyalizm karşıtlığıdır.
 
Kaynak: Milli Gazete

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.