Sosyal Medya

Kadir Gecesinin kıymetini biliyor muyuz?

Bin aydan hayırlı oluşuyla hayatın içi dolu bir ömre dönüşmesinin yolunu göstermektedir ki bu yol vahiydir, vahiyle tanışmaktır, onu tanımaktır, onu anlamak ve ona sarılmaktır.



Rahmet, maÄŸfiret ve arınma iklimi Ramazan-ı Åžerif’in son günlerine yaklaÅŸmanın burukluÄŸunu yaşıyoruz. Sabır, sıkıntı, âfet günlerimizde ÅŸifalar bulmaya çalışıyoruz. Rabbimize niyazımızın arttığı bu geceye kavuÅŸmamız da ayrı bir nimet. 
 
Gecelerin en faziletlisi ve bir ömre bedel olan Kadir gecesinin bu üstünlüÄŸü hidayet rehberimiz Kur’an-ı Kerim’in bu gecede indirilmesi sebebiyledir. Ä°nsanlığın ufkunda bir güneÅŸ gibi doÄŸan Yüce Kitabımız, bu gecede indirilmeye baÅŸlamıştır. O’nun nuru, karanlıklar içerisinde yönünü kaybetmiÅŸ olan insanlığa bu gece ışık tutmuÅŸtur. O, eÅŸsiz ilke ve mesajları ile hüzünlü ve bîtap gönüller için neÅŸe kaynağı olmuÅŸtur. MahÅŸerde ÅŸahitliÄŸine müracaat edilecek zaman dilimlerinden birisi de bu gecedir. 
 
Kadr sûresinde geçen: Selam, “barış, huzur, saadet, af, maÄŸfiret” manalarını kapsar. Kur’an’ın iniÅŸi hatırına, vahyin sahibi Allah tarafından ilan edilen genel bir affa da delalet edebilir. Kadir gecesi, dargınlık, kırgınlık, kin ve nefretin terkedilip sevgi ve kardeÅŸliÄŸin hâkim kılınması gereken gecedir. Bu gece, rengi, ırkı, dili, mezhebi ne olursa olsun açlık, susuzluk, darlık ve zulümle mücadele eden kardeÅŸlerimizin dertleriyle hemdert olmamız gereken gecedir. Bu gece paylaÅŸma, yücelme ve ilâhî rızaya ulaÅŸma gecesidir. Bir ömre bedel, bereketli ve ÅŸerefli bir gece. Kadir Gecesi, vahyin hayatı bereketlendirmeye baÅŸladığı ilk gecedir. Kur’an; bizim hayatımıza inerse; ömrümüze nasıl bereket katacağını düÅŸünelim. Aynı vahiy, ilk muhatabı Peygamberimizi “Âlemlere rahmet, indiÄŸi ÅŸehri ‘kentlerin anası, indiÄŸi toplumu ‘insanlığın anası’ (ümmet) kılmıştır!” Ä°çine vahyin indiÄŸi bir gece bir ömre bedeldir. Bunun tersi de geçerlidir. Ä°çinde vahyin olmadığı bir ömür; bir gece kadar deÄŸersiz ve bereketsizdir. Vahiyle inÅŸa olmak isteyen her mü’mine; melekler, vahyin diriltici soluÄŸunu kıyamete kadar indirmeye devam ederler. 
 
Kur’an-ı Kerim, hayata mana katar ve hayatı aydınlatmasını ifade eder. Vahyin mesajıyla buluÅŸulan her zaman ve zeminin deÄŸerleneceÄŸi anlayışa sahip olunmasına dikkat çeken bir suredir. Bu durumda Kadir Gecesi, yakalanmaya çalışılan bir ÅŸans olmaktan çıkarılmakta, hayatın içinde ve her anına taşınabilir olarak tanıtılmaktadır. Kur’an ile buluÅŸulan her an kadir ve kıymet kazanmakta, Kur’an ile meÅŸgul olunan her zaman ve zemin, melek ÅŸahitliÄŸini göstermektedir. Vahiy desteÄŸi olmadan sadece insan idrakiyle bunun bilinemeyeceÄŸine dikkat çekilmektedir. Kadir Gecesi; kıymet, ölçü gecesidir. Kur’an’ın da insanlarla ilk buluÅŸturulduÄŸu gecedir. Gecenin kıymeti, ondan indirilen vahiy sebebiyledir.
 
Ramazan ayında ‘mübarek ve bereketli bir gece’de indirilmeye baÅŸlanan Kur’an, Kadir Gecesi’nde ilk defa insanlarla buluÅŸturulmuÅŸtur. Kadir Gecesi’nin bin aydan (83 yıldan) daha hayırlı olduÄŸu hatırlatılırken, bu gecenin bir insan ömrüyle eÅŸdeÄŸer olduÄŸu ifade edilir. Hayırlı oluÅŸ, hayatın anlam kazanmasıyla elde edilebilmektedir. Ä°çinde Kur’an nurunun bulunduÄŸu her an, insanın kadir anı olmaktadır. Kur’an ile dolu bir hayat, Kur’an’sız bin hayattan deÄŸerlidir. Bu sebeple Kadir Gecesi’nin kıymeti de Kur’an’dan gelmektedir. Kıymet; gecede deÄŸil, geceyi nitelendiren olaydadır. Ramazan ayında Kadir Gecesi’ni aramaya çalışmanın en evrensel ve anlaşılabilir ÅŸekli, onu bütün zamanlara yaymak ve hayatı Kur’an ile buluÅŸturma hassasiyetini geliÅŸtirmektir. Vahyin ÅŸekillendirdiÄŸi her insana meleklerin inmesi her zaman mümkündür. Ayetin mesajı, evrensel bir özellik kazanır ve her insanın onunla buluÅŸmasının yolu açılır. Buna gereken dikkat ve hassasiyet gösterilmezse; mesele bir ÅŸansa dönüÅŸtürülüp dini hassasiyetlerin bir geceye indirgenmesi yaygınlık kazanır. Vahyin her insanın hayatını yakından ilgilendiren mesajları vardır.
 
Kur’an-ı Kerim’i hayatına indirenler, bu mesajlarla tanışacaklardır. Vahiy gece indirilmeye baÅŸlanmıştır ki karanlıklar aydınlığa dönüÅŸsün. Vahyin geliÅŸ gayesi; karanlıkların yerini Kur’an aydınlığına terk etmesini saÄŸlamaktır. Allah’ın kıymet verdiÄŸi her ÅŸey kıymetlidir. Bu sebeple insan da kıymetini bu deÄŸerlere sadakatinden almaktadır. Kadir ve kıymeti Allah belirler. Kadir Gecesi, vahiy ile hayata ‘ölçü’nün kazandırıldığı gecedir. Ramazan’a kıymetini veren, kendisi de kıymetini vahiyden alan bir gecedir. Kadir Gecesi; Allah’a adanmışlığı öÄŸreten ilk gecedir, insanlığın rehbersiz ve sahipsiz bırakılmadığının gösterildiÄŸi ilk gecedir. Yüce Allah’ın rahmetinin tecelli ettiÄŸi bir gecedir. Rahmet parıltılarının insanlıkla buluÅŸturulduÄŸu bir gecedir. Vahiy desteÄŸi olmadan, insan idrakinin kendi başına halledemeyeceÄŸini beyan eden bir gecedir. Bin aydan hayırlı oluÅŸuyla hayatın içi dolu bir ömre dönüÅŸmesinin yolunu göstermektedir ki bu yol vahiydir, vahiyle tanışmaktır, onu tanımaktır, onu anlamak ve ona sarılmaktır. Buna göre hayat, vahiyle anlamını bulmaktadır.
 
Vahiyden mahrum hayat, mahÅŸerde derin piÅŸmanlıkların yaÅŸanmasına sebep olacaktır. Kadir Gecesi, insanları karanlıklardan aydınlığa çıkartacak esasların ilk defa insanlıkla buluÅŸturulduÄŸu ilk gecedir. Ayrıca, hakkın geldiÄŸi, bâtılın yok olmaya baÅŸladığı ilk gece bu gecedir. Kadir Gecesi, hayata deÄŸer veren esasların, vahiy ile ÅŸekillenenler olduÄŸunu ve vahye dayalı bir ömür geçiren insanların hayatlarında karanlıkların kalmayacağını gösteren gecedir. Ahiret, onlar için yüz akı ve göz aydınlığı oluÅŸturacaktır. Bu surede Allah’ın rızasına kilitlenen ve O’na kilitlenen hayatların her zaman aydınlıklarla buluÅŸacağı ortaya konulmaktadır. Peygamber Efendimiz, ÅŸöyle buyurmaktadır: “Kadir Gecesi’ni inanarak, güvenerek ve sevabını Yüce Allah’tan umarak anlayıp yaÅŸayanların geçmiÅŸ günahları bağışlanır.” Ä°ÅŸte bu hadis-i ÅŸerif, geceyi tanıtmakta ve önemini hayatın tamamına yaygınlaÅŸtırmayı öÄŸütlemektedir. Bu ise, geceye kıymet ve manasını veren Kur’an’ı anlamak ve yaÅŸamakla mümkündür. Peygamberimizin yirmi üç yıllık risalet hayatı boyunca uyguladığı bundan baÅŸka bir ÅŸey deÄŸildi.
 
Dolayısıyla Peygamberimizin devamlı sünneti buydu. Sünneti, doÄŸru anlayıp yaÅŸayanlardan olmamızı niyaz ediyoruz. Hayatını Kur’an’ın aydınlattığı insanlardan olmamızı Yüce Rabbimizden diliyoruz. Bu gecede bize düÅŸen, Rabbimizin sonsuz kudreti karşısında acizliÄŸimizi, ebediliÄŸi karşısında faniliÄŸimizi itiraf ederek piÅŸmanlık ve gözyaÅŸlarıyla Rabbimize sığınmaktır. Rabbimizin, bu gece kendisine gönülden açılan elleri geri çevirmeyeceÄŸini Peygamberimiz, ÅŸu ÅŸekilde haber verir: “Ä°nanarak ve sevabını Allah’tan umarak Kadir gecesini ihya edenin geçmiÅŸ günahları affolunur.” Bu gece vesilesiyle Kur’an-ı Kerim’in hidayete ve hakikate davet eden ayetlerinden bazılarını tefekkür edelim: “Bilinmelidir ki hâlis dindarlık yalnız Allah için olanıdır.” (39/3) “EmrolunduÄŸun gibi dosdoÄŸru ol.” (11/112) ‘Andolsun, eÄŸer ÅŸükrederseniz elbette size nimetimi artırırım. EÄŸer nankörlük ederseniz hiç ÅŸüphesiz azabım çok ÅŸiddetlidir 14/7) “Ey iman edenler! Allah’a itaatsizlikten sakının. Herkes yarın için ne hazırladığına baksın.” (59/18) Kadir gecesini ihya etmek, her ÅŸeyden önce Kur’an-ı Kerim’in kadrini, kıymetini bilmekten geçer.
 
Kur’ân’ın kadrini kıymetini bilmek ise, O’nun kurtuluÅŸ reçetemiz olduÄŸunun ÅŸuuruna ererek yüce deÄŸerleri doÄŸrultusunda hayatımıza yön vermektir. Daha da önemlisi, hayatımızın her anının kadrini bilelim. Åžu kısacık ömrümüzdeki sayılı nefeslerimizi, sahip olduÄŸumuz bütün nimetleri Yüce Rabbimizin rızası doÄŸrultusunda tüketelim. Böyle mübarek gün ve gecelerin, hayatımızı gözden geçirmemiz ve kendimizle yüzleÅŸmemiz için bir fırsat olduÄŸunu unutmayalım. Bu vesileyle, hepinizin Kadir Gecesi’ni tebrik ediyor ve Yüce Rabbimden insanlığın üzerine adeta bir karabulut gibi çöken hastalık illetinden bütün insanlığı kurtarması için dua ediyorum. Peygamberimizin; Kadir gecesinde yapmamızı tavsiye ettiÄŸi ve bağışlanma arzusu ile gönülden ‘Âmin’ diyeceÄŸimiz ÅŸu dua ile bitirelim: “Allah’ım! Sen affedicisin. Affetmeyi seversin. Bizi de affet!”
 
YaÅŸar DeÄŸirmenci / Yeniakit Gazetesi

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.