Sosyal Medya

Güncel

Almanya: Türkiye, NATO içinde çok önemli bir müttefikimiz

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Berlin'de ortak basın toplantısı düzenledi. Maas, 'Türkiye, NATO içinde çok önemli bir müttefikimiz. Almanya bunu her zaman vurguladı. Gelecekte de çok büyük önemi olacaktır.' dedi.



Maas, DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu ikili ve heyetler arası görüÅŸmelerinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Türkiye-AB iliÅŸkilerine iliÅŸkin "Almanya olarak her zaman yapıcı iliÅŸkiyi savunuyoruz. Almanya olarak olumlu bir katkımız olacaksa bunu yapmaya hazırız." ifadesini kullandı.

Almanya'nın Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi BaÅŸkanlığını üstlendiÄŸini hatırlatan ve ülkesinin AB dönem baÅŸkanlığında yapıcı diyaloÄŸu sürekli vurguladıklarını dile getiren Maas, ÇavuÅŸoÄŸlu ile görüÅŸmelerinde Avrupa Konseyinin ele aldığı konuları da konuÅŸtukları kaydetti.

Heiko Maas, insan haklarının korunması ve Avrupa Ä°nsan Hakları Mahkemesinin (AÄ°HM) kararlarının uygulanmasının pek tabii Konseye üye ülkelerin ortak taahhütlerinin temelini oluÅŸturduÄŸunu belirterek, "Türkiye'de beklentilerin olduÄŸunu biliyoruz. Bu Åžansölye (Angela) Merkel ile CumhurbaÅŸkanı (Recep Tayyip) ErdoÄŸan arasında dün yapılan görüÅŸmede konu oldu. Åžu an da geçen yılın ve aramızdaki münakaÅŸanın AB içinde izler bıraktığını görüyoruz. Almanya her zaman diyaloÄŸa, yapıcı bir iliÅŸkiye ihtiyacımız olduÄŸu ve elbette adım adım sonuçlara varmamız gerektiÄŸi görüÅŸünü benimsemiÅŸtir." ifadelerini kullandı.

Bunun iki tarafa da baÄŸlı bir mesele olduÄŸunu vurgulayan Maas, "Åžu anda çok yapıcı bir dönemde olduÄŸumuz için son derece mutluyuz." dedi.

Maas, Almanya'nın, Türkiye'nin AB'ye katılım sürecine ne gibi ek katkı sunabileceÄŸine iliÅŸki soru üzerine, "Buna en fazla Türkiye katkı saÄŸlayabilir. Biz bunun diyalogla ilgili olduÄŸunu biliyoruz ve bunu AB dönem baÅŸkanlığımızda açıkça ifade ettik. Elbette sonuçlar konusunda da. Geçen yıl AB ile Türkiye arasındaki iliÅŸkiler açısından zor bir yıl oldu. Bu senenin çok daha iyi bir yıl olacağı görülüyor. Bu yüzden temas halinde kalmamız da önemlidir." diye konuÅŸtu.

Ankara'nın beklentilerinin yanı sıra AB üyelerinin beklentileri üzerine de konuÅŸulması gerektiÄŸini belirten Maas, "Bu diyaloÄŸu burada yaptığımız gibi yapıcı bir ÅŸekilde yürütürsek, o zaman AB ile Türkiye arasındaki iliÅŸkinin geliÅŸeceÄŸinden ve bu diyaloÄŸun, AB üye ülkeleriyle de daha yapıcı olacağından eminim. Daha sonra bunun hangi sonuçlara varabileceÄŸini görebiliriz." ifadesini kullandı.

- DOÄžU AKDENÄ°Z'DE ÇÖZÜM Ä°ÇÄ°N KARÅžILIKLI GÜVEN ÅžART

Türkiye'nin Yunanistan ile olan DoÄŸu Akdeniz konusundaki diyaloÄŸunu öven Maas, "Sadece diyalog güvenli bir çözüm getirecektir. Öncelikle karşılıklı güvenin oluÅŸturulması gerekiyor. Çözüm açısından diyalog ÅŸart. Türkiye'yi ve tabii ki AB ortaklarımız Yunanistan ve Kıbrıs'ı çözüm konusunda ilerlemeleri için cesaretlendirmek istiyoruz." dedi.

Heiko Maas ayrıca turizm konusunda insanlara belli bir perspektifin sunulması gerektiÄŸini, mümkün olduÄŸu kadar turizm yapılmasını arzuladıklarını, geçen yıl da bu konuyu ele aldıklarını ve baÅŸarılı ÅŸekilde uyguladıklarını bildirdi.

Libya'daki geliÅŸmelere de deÄŸinen Alman DışiÅŸleri Bakanı, bu ülkedeki geliÅŸmeler ışığında durumun kırılgan olduÄŸunu düÅŸündüklerini ifade eden Maas, "Bu nedenle tüm ülkelerin, Berlin Libya Konferansı'nın kararları gereÄŸince paralı askerlerin çekilmesi sözünü tutmalarını istiyoruz. Barışçıl ve birleÅŸik bir Libya için destek vermeyi sürdürmeyi umuyoruz." dedi.

Suriye'ye insani yardım göndermenin Türkiye üzerinden mümkün olduÄŸunu vurgulayan Maas, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Suriye'deki endiÅŸelerimiz devam ediyor. Milyonlarca kiÅŸinin hayatı, insani yardımın yerine varabilmesine baÄŸlı. Bu yalnızca Türkiye üzerinden mümkün olabiliyor. Rusya, Güvenlik Konseyinde Suriye'ye BM sınır ötesi insani yardım mekanizmasının uzatılmasını saÄŸlamak zorunda. Bu, söz konusu yardıma güvenen insanlar için son derece önemli. Temmuz ayında Güvenlik Konseyinde gerekli ön koÅŸulların oluÅŸacağını umuyoruz."

- TÜRKÄ°YE NATO'DA ÖNEMLÄ° MÜTTEFÄ°K

Almanya DışiÅŸleri Bakanı Maas, Türkiye'nin NATO'da önemli bir müttefik olduÄŸuna iÅŸaret ederek, "Türkiye, NATO içinde çok önemli bir müttefikimiz. Almanya bunu her zaman vurguladı. Gelecekte de çok büyük önemi olacaktır. NATO müttefikleri olarak da birlikte iyi çalışıyoruz. Bu, ÅŸu anda Afganistan'da da kanıtlanıyor." deÄŸerlendirmesini yaptı. Maas ayrıca Almanya'nın kısıtlayıcı silah ihracat politikasının süreceÄŸini söyledi.

Maas, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşıları üzerindeki fikri mülkiyet hakkından geçici olarak feragat edilmesinin tartışılmasına Almanya olarak katılmaya açık olduklarını ancak dünya çapında bir aşılama yapılırsa virüsün maÄŸlup edilebileceÄŸini vurgulayarak, "Daha çok insanı daha hızlı aşılamaya yardımcı olmanın bir yolu buysa, o zaman bu soruyu kendimize sormamız lazım. Çünkü hepimiz bu salgını bitirmek istiyoruz." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.