Sosyal Medya

Dünya

İngiltere ile Fransa arasında gerginlik: Ada savaşı kızışıyor

İngiltere ile fransa arasında ada savaşı kızışıyor. İngiltere Savunma Bakanlığı, 2 geminin deniz güvenliği devriyesi icra etmek için Jersey'ye gönderildiğini açıklamasından sonra, fransa da adaya misilleme olarak 2 gemisini gönderdi.



Ä°ngiltere ile Fransa arasında ada savaşı kızışıyor. Fransa, Ä°ngiltere ile balıkçılık konusunda sorun yaÅŸadığı Jersey adası açıklarına 2 devriye gemisi gönderdi.

Fransız Donanması'ndan yapılan açıklamada, gemilerden birinin jandarma-polis gemisi, diÄŸerinin ise denizcilik idaresi devriye gemisi olduÄŸu belirtildi.

AFP'ye konuÅŸan Fransız yetkililer, bölgede 50'den fazla Fransız balıkçı teknesinin protesto düzenlediÄŸini aktardı. 

 
 

Ä°ngiltere Savunma Bakanlığı, HMS Severn ve HMS Tamar isimli 2 geminin deniz güvenliÄŸi devriyesi icra etmek için Jersey'ye gönderildiÄŸini ve bunun "ihtiyati bir önlem" olduÄŸunu bildirmiÅŸti.

Jersey adası sorunu nedir?

Sorun, Jersey'nin, Brexit (Ä°ngiltere'nin AB'den çıkışı) sonrası imzalanan Ä°ngiltere-Avrupa BirliÄŸi (AB) Ticaret AnlaÅŸması kapsamında, kendi sularında avlanmaya devam etmek isteyen Fransız balıkçı teknelerinden, geçmiÅŸteki balıkçılık faaliyetlerine dair kanıt sunmalarını istemesiyle baÅŸlamıştı.

Bunun üzerine Fransa, Jersey'nin elektriÄŸini kesme, Fransız balıkçılar da adanın limanını ablukaya alma tehdidinde bulunmuÅŸtu.
ManÅŸ Adaları'ndan olan Jersey'nin elektriÄŸinin yüzde 95'i yaklaşık 14 mil uzaklıktaki Fransa tarafından saÄŸlanıyor. Kendine has bir yönetimi olan ve Kraliçe'nin bir temsilcisi bulunan ada, uluslararası arenada Ä°ngiltere tarafından temsil ediliyor.

kaynak: timeturk.com

Bu yazı Ti.meturk.com'dan alınmıştır

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.