Sosyal Medya

Alev alatlı ve bir kitap: Toplumsal çatlaklardan sızanlar

ABD'den İsrail'e, Rusya'dan Murphy kanunlarına, Kürt meselesinden toplumların kaderini belirleyen fizik kurallarına, Türkiye'deki toplumsal çatlaklardan düşünmemize sirayet etmiş çıkmazlara kadar birçok farklı konuda Alev Alatlı'nın hamasetten uzak ve peşrevsiz belirttiği görüşlere ister katılalım istersek eleştirelim ama söylediklerinin kaale alınmasının gerekli olduğu kuşkusuz.



Gerek yazdığı "Or'da Kimse Var mı?", "Schrödingerin Kedisi", "Gogol'ün Ä°zinde" gibi nehir romanlarıyla gerekse düÅŸünce, hayat ve siyaset alanlarında verdiÄŸi baÅŸka bazı eserlerle son dönem Türk kültür hayatında ıskalanamayacak birkaç isimden biri Alev Alatlı. Onun, fiziki ve sosyal bilimleri birbirine hep paralel deÄŸerlendiren, gerek kültürel, toplumsal, gerekse siyasal düÅŸünce ve olayları ele alırken bakılması gereken çok farklı boyutlar bulunduÄŸunu gösteren, müzikten gastronomiye edebiyattan uzay bilimlerine çok farklı alanlardaki fenomenlerin hemen hepsini bir ÅŸekilde göz önüne alarak düÅŸünmenin önemini hatırlatan biri olduÄŸunu biliyoruz.  
 
Dünyayı anlamak
 
Ä°ki cilt halinde yayınlanmış "Kelebek Etkisi SöyleÅŸileri" aynı adla yapılmış bir televizyon programındaki sohbetlerin kayıtlarına dayanıyor. Programın yapılmaya baÅŸlandığı günlerde Türkiye ile Rusya arasında patlak veren "uçak krizi"nden Kızıl Ordu Korosu'nun Tarkan ile birlikte konser vermesinin sebeplerine dair gerek Rusya gerekse dünyanın diÄŸer bölgelerindeki geliÅŸmeleri yorumlamak ve hatta doÄŸrudan dünyayı anlamak için büyük olaylara bakmaktan çok bazı gerekli bilgilere sahip olmanın önemini ortaya koyuyor söyleÅŸiler esnasında Alatlı.
 
Kitapta Joan Baez, Bob Dylan, Pink Floyd kadar Amerikan komünistleri, turbo kapitalizm, neoconlar, paleoconlar, milenyum dinleri, paganizm ve panteizmin günümüzdeki uzantıları, küreselleÅŸmeciler, çevreciler ve ekolojik hareketler, Yehova Åžahitleri, intihar kültleri, zihin kontrol sistemleri, robot müritler, paralı askerler, paralı hapishaneler vb. birçok haklarında doÄŸru-yanlış mitolojiler inÅŸa edilmiÅŸ, zaman zaman gündelik konuÅŸmalarımıza bu nitelikleriyle sızan olgulara deÄŸinildiÄŸi kadar dünya, Türkiye, geçmiÅŸ ve gelecek etrafında örgülenmiÅŸ birçok düÅŸünceye de yer veriliyor.
 
Akıl kurma biçimleri
 
'Ä°nsan hayal ettiÄŸi müddetçe yaÅŸar' diyen ÅŸairin bakışına belki zıt görünecek, lakin Alev Alatlı, "gerçek üzerine kurulmayan hayallerin hiçbir iÅŸe yaramadığını" söyleyerek önemli bir noktaya dikkatimizi çekiyor: BaÅŸkalarının bizim üzerimize kurdukları 'akıllar'ı düÅŸünmek kadar kendimizin de bir 'akıl kurma' ÅŸeklimizin olması gerektiÄŸi...
 
"Türkiye hakkından en büyük düÅŸ kırıklığı[nın]ve üzüntü[sünün]; bilmeden konuÅŸuyor, olayların arkasındaki psikolojiyi hep ihmal ediyor oluÅŸumuz"un olduÄŸunu söyleyen bir aydın Alev Alatlı.
 
ABD'den Ä°srail'e, Rusya'dan Murphy kanunlarına, Kürt meselesinden toplumların kaderini belirleyen fizik kurallarına, YahudiliÄŸe, Sabetay Sevi'ye, Türkiye'deki toplumsal çatlaklardan düÅŸünmemize sirayet etmiÅŸ çıkmazlara kadar birçok farklı konuda Alev Alatlı'nın hamasetten uzak ve peÅŸrevsiz belirttiÄŸi görüÅŸlere ister katılalım istersek eleÅŸtirelim ama söylediklerinin kaale alınmasının gerekli olduÄŸu kuÅŸkusuz.
 
"Kelebek Etkisi" SöyleÅŸileri, Alev Alatlı, yön. AyÅŸe Böhürler, 2 cilt, Pınar, 2021
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.