Sosyal Medya

Özel / Analiz Haber

Rusya-Türkiye Hattı ve Biden dönemi küresel baskı

Türkiye için kültür coğrafyasındaki varlığı önem arz ediyor. Rusya'nın hinterlandı olarak gördüğü bazı bölgelerle Türkiye'nin tarihi bağının oluşumu, Rusya-Türkiye hattı ile mümkün oldu. Dolayısı ile Biden dönemi Amerikan siyaset anlayışı, bu hattı tek taraflı Amerikan frekansına dönüştürme peşinde.



Rusya'ya yönelik Amerika ve etkisi ile AB'den gelen tepki ve taleplere bakıldığında, aÅŸağı yukarı Türkiye'ye yönelik taleplerle neredeyse aynı tonda geliÅŸtiÄŸini görebiliyoruz.
 
Amerika, özellikle S-400'ler üzerinden Türkiye'ye baskıyı artıracak sinyalini vermekte. Tabii ki özgürlükler ve demokrasi gibi söylemleri de önemli pankart olarak kullanacaklarını artık net görebiliyoruz. Terör örgütlerine bakış açılarına baktığımızda bile, PKK terör örgütünün 13 sivil vatandaşımıza yönelik vahÅŸi terör eylemine karşı "gri beyanları" ve deÄŸiÅŸken tarzları ile Ankara'nın diplomatik müdahalesi sonrası düzeltme mecburiyetinde kalması bile, kendi başına adalet konusunda sınıfta kalacak Amerikan yaklaşımının söz konusu olduÄŸu ve olacağı açıktır.
 
ABD bir taraftan Türkiye'yi kendince Avro-Asya frekansına kaptırmak istemiyor. DiÄŸer taraftan ise Avrasya hattında, Çin ve Rusya karşıtlığı siyaset anlayışını iÅŸlemekte.
 
Çin ile Rusya arasındaki hattın çatırdaması arzusunun da Amerikan arzusu olduÄŸunu, bunun için Çin tarafından karşılık bulacağı ihtimallerinin de giderek arttığını da bir tarafa ÅŸimdilik not edelim.
 
Bu sebepten Rusya – Türkiye hattı, kendi başına önemlidir ve sadece konuya Rusya – Türkiye iliÅŸkileri açısından deÄŸil, dünyadaki denge faktörü nedeniyle anlam taşıyacağını göz ardı etmemekte Amerika! Mesele zaten bu denge faktörü olan gerekçeyi ortadan kaldırmadır.
 
Türkiye'ye ve Rusya baÅŸkanlarının arasındaki sorun çözme kabiliyeti ise çatırdatılması istenen esas hedeftir.
 
Putin, Amerika'nın demokrasi teraneleri ile Rusya içindeki yeni süreç tasavvurunu iyi bilmekte. Rusya, Çin'deki Batı hayranı kitlenin ve devlet yapısı içindeki Amerikancı liberal ekibin varlığını anlamış olmalı ki, esasen Putin karşıtı güçleri konsolide etmek esas gayedir.
 
Yani Putin'siz Rusya isteÄŸinin arkasındaki hedef, direnen deÄŸil tabi olan Rusya modelini dizayn etme çabası.
 
Türkiye'nin içinde stabil olmayan ortamın oluÅŸturulması, başının içeride derde sokulmasını arzu ettiÄŸi Türkiye modeli ise, esas hedeften caydırma, çıkmaza sokma, kriz oluÅŸturma ve bu krizin girdabında Türkiye'yi kendisine baÄŸlı duruma sokma.
 
Rusya ve Türkiye hattı bu nedenle önemlidir. Ve esasen bu hattın yıpratılması, önümüzdeki yeni sürecin esas misyonu olacak, Amerikan yeni siyaset anlayışı için!
 
Bu durumda, Ankara ve Moskova hattının, kimlerden ve hangi eğilimlerden korunması lazım?
 
Hiç kuÅŸkusuz Türkiye'nin herkesle çok taraflı siyaset anlayışının ÅŸimdiki konjonktürde etkisi ve ehemmiyeti vardır. Zaten Türkiye'nin Batı ile baÄŸlarının kesilmesi arzusuyla, Asya ile baÄŸlarının kesilmesi gibi arzuları da saçma ve bir o kadar da, Türkiye aleyhine niyetlerdir.
 
Türkiye'nin, Rusya gibi bölgesel paydaşının nasıl bir etkisi olduÄŸunu ve bir çok konuda sonuca vardığını gördük. Libya, Suriye ve Azerbaycan'daki sorunların çözümünde tam olarak hemfikir olunmasa da, bir çoÄŸu konularda anlaÅŸmak mümkün gözüktü.
 
Türkiye için kültür coÄŸrafyasındaki varlığı önem arz ediyor. Rusya'nın hinterlandı olarak gördüÄŸü bazı bölgelerle Türkiye'nin tarihi bağının oluÅŸumu, Rusya-Türkiye hattı ile mümkün oldu. Dolayısı ile Biden dönemi Amerikan siyaset anlayışı, bu hattı tek taraflı Amerikan frekansına dönüÅŸtürme peÅŸinde. BaÅŸkan ErdoÄŸan ve Putin karşıtı söylemlerin birbirine benzemesinin maksadı da budur. Mesele, ne uydurulan demokrasi ne de özgürlüklerdir. Mesele; vekalet savaÅŸları için kullanılan terör örgütleri ve onlara ait eylemler için alan açılmasına, Ankara-Moskova hattının engellerden biri olmasıdır. Bu hattın, ÅŸu ana kadar sorunlar olsa bile, çalışmasının esas anahtarları ise BaÅŸkan ErdoÄŸan ve Putin'dir. Åžimdi esas mesele, bunu sistem haline getirmektir. Dünyadaki dengenin korunması bile, bu gibi denge faktörlerinin bir deÄŸil bir kaç modelde hayat bulması, ÅŸeytanlaÅŸan küresel faktörlerin sınırsız kalmasının dengelenmesi için hayatidir.
 
Sevil Nuriyeva İsmayılov / Star gazetesi

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.