Sosyal Medya

Güncel

Mısır'daki Libya görüşmeleri devam ediyor

Libya Devlet Yüksek Konseyi ile Halife Hafter'in siyasi müttefiki Tobruk'taki Temsilciler Meclisi'ni temsil eden heyetler, Mısır'ın başkenti Kahire'de gerçekleştirdikleri anayasal istişare toplantılarını sürdürme kararı aldı.



BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) öncülüÄŸünde Libyalı taraflar arasında 11 Ekim'de Kahire'de baÅŸlayan toplantıların ilk turu gece geç saatlerde sona erdi.

Toplantının kapanış bildirisinde tarafların, mevcut anayasa taslağının referanduma götürülüp götürülemeyeceÄŸi konusunu tartıştıkları ve geçiÅŸ döneminin sona ermesinin gerekliliÄŸi konusunda görüÅŸ birliÄŸine vardıkları belirtildi.

Diyalog konusunda oldukça esnek davranan ve görüÅŸmelere devam etmek isteyen tarafların, anayasal düzenlemelerle ilgili istiÅŸarelerde bulunmak üzere Mısır'da ikinci tur toplantı düzenlenmesi konusunda anlaÅŸtıkları ifade edildi.

Pazar günü Mısır'da baÅŸlayan istiÅŸare toplantılarının açılışında konuÅŸan Mısır Ä°stihbarat Genel Müdürü Abbas Kamil, Libyalı taraflara anlaÅŸmazlıkları bir tarafa bırakma çaÄŸrısı yapmıştı.

BM Genel Sekreteri Libya Özel Temsilci Vekili Stephanie Williams da toplantıdaki konuÅŸmasında, Libya'da gerçek ve kapsamlı bir anayasanın devletin tam anlamıyla teÅŸekkül etmesi için temel unsur olduÄŸunu belirtmiÅŸti.

Kahire'deki anayasal istiÅŸare toplantıları öncesinde heyetler, Fas'ın Buznika kentinde 6-10 Eylül'de bir araya gelmiÅŸti.

GörüÅŸmelerin kapanış oturumunda ülkedeki üst düzey kurumlara getirilecek isimlerin atanma kriterleri hakkında uzlaşıya varılmış, söz konusu anlaÅŸmayı hayata geçirecek prosedürlerin tamamlanması için eylül ayının son haftasında yeniden toplanma kararı alınmış ancak toplantılar ekim ayına sarkmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.