Sosyal Medya

Güncel

Almanya Dışişlerinden Rusya'ya yaptırım tehdidi

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Rus muhalif Aleksey Navalnıy'ın zehirlenmesine ilişkin Avrupa Birliği (AB) ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütünün (KSYÖ) Rusya'ya ortak bir yanıt verilmesi konusunu görüşeceğini söyledi.



DışiÅŸleri Bakanı Maas, Federal Meclis'te yaptığı konuÅŸmada Rus muhalif Aleksey Navalnıy'ın kimyasal maddeyle zehirlenmesinin uluslararası hukukun ihlali anlamına geldiÄŸini belirterek, "Bunun bir sonucu olmadan böyle kalamaz. O nedenle Rusya, Navalnıy davasında yaÅŸananları netleÅŸtirmezse ve bilgi vermezse, Rusya tarafındaki sorumlulara yönelik orantılı yaptırımlar kaçınılmaz olacaktır. Rusya'nın durumu bu raddeye getireceÄŸini zannetmiyorum." dedi.

Maas ayrıca DaÄŸlık KarabaÄŸ'daki çatışmalara da deÄŸinerek Almanya'nın arabulucu konumunda olmasından dolayı bu mesele hakkında tarafsız davranmak durumunda olduÄŸunu aktardı.

Navalnıy'ın zehirlendiği iddiası

Rusya'nın Tomsk ÅŸehrinden Moskova’ya gitmek üzere 20 AÄŸustos'ta uçaÄŸa binen Navalnıy'ın uçuÅŸ esnasında fenalaÅŸması üzerine uçak Omsk ÅŸehrine iniÅŸ yapmıştı.

Omsk'taki hastaneye kaldırılan Navalnıy’ın çayına karıştırılan bir maddeyle zehirlendiÄŸi öne sürülmüÅŸtü.

44 yaşındaki Navalnıy, 22 AÄŸustos'ta Omsk'tan özel bir uçakla Berlin'deki Charite Hastanesine nakledilmiÅŸti.

Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, 2 Eylül'de, Navalnıy'ın sinir hastalıklarıyla mücadelede kullanılan Noviçok grubuna ait bir kimyasal ile kesin olarak zehirlendiÄŸinin tespit edildiÄŸini açıklamıştı.

Seibert, 14 Eylül'de de Navalnıy'ın zehirlendiÄŸinin Ä°sveç ve Fransa'daki 2 ayrı bağımsız laboratuvar tarafından daha doÄŸrulandığını kaydetmiÅŸti.

Charite Hastanesi 7 Eylül'de, Navalnıy'ın saÄŸlık durumunun iyiye gittiÄŸini ve komadan çıktığını bildirmiÅŸti.

Navalnıy'ın ekibi de Noviçok grubuna ait kimyasalın daha önce Navalnıy'ın Tomsk kentinde kaldığı otel odasındaki su ÅŸiÅŸesinde bulunduÄŸunu ileri sürmüÅŸtü.

Aleksey Navalnıy, 23 Eylül'de Berlin'de tedavi gördüÄŸü Charite Hastanesinden taburcu edilmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.