Sosyal Medya

Güncel

Lübnan'da yeni hükümet için istişare süreci başlıyor

Lübnan'da geçen ay başarısızlıkla sonuçlanan hükümeti kurma çalışmaları 15 Ekim'de yeniden başlayacak.



CumhurbaÅŸkanlığından yapılan yazılı açıklamada, CumhurbaÅŸkanı MiÅŸel Avn'ın, yeni hükümeti kurmakla görevlendireceÄŸi ismi belirlemek üzere 15 Ekim PerÅŸembe günü istiÅŸarelerde bulunacağı belirtildi.

Yeni hükümeti kurma çalışmalarına yönelik görüÅŸmelerin baÅŸkent Beyrut'taki Baabda CumhurbaÅŸkanlığı Sarayı'nda gerçekleÅŸtirileceÄŸi aktarılan açıklamada, söz konusu istiÅŸarelerin parlamentodaki siyasi partilerin liderleri ve bağımsız milletvekilleriyle yapılacağı ifade edildi.

Mustafa Edib hükümeti kurulamamıştı

Lübnan'da Hizbullah ve siyasi müttefiklerinin destekleriyle 21 Ocak'ta kurulan Hassan Diyab hükümeti, Beyrut Limanı'nda 2 bin 750 ton amonyum nitrat maddesinin infilak etmesinin ardından halktan gelen tepkiler üzerine 10 AÄŸustos'ta istifa etmek zorunda kalmıştı.

Söz konusu patlamanın ardından Lübnan'daki mevcut durumdan istifade etmek isteyen Fransa CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron, ülkedeki krize karşı reformları hayata geçirecek bir hükümetin kurulması ve sonrasında Paris'te Lübnan'a destek için uluslararası konferans düzenlenmesi giriÅŸimini baÅŸlatmıştı.

Macron'un söz konusu giriÅŸimi, ABD yaptırımlarının hedefindeki Hizbullah ve siyasi müttefiklerinin Maliye Bakanlığı baÅŸta olmak üzere kendi paylarına düÅŸen bakanlıklara getirilecekler konusunda, 31 AÄŸustos'ta hükümeti kurmakla görevlendirilen Mustafa Edib'in taleplerini reddetmesiyle baÅŸarısızlığa uÄŸramıştı.

Edib, 26 Eylül'de Baabda CumhurbaÅŸkanlığı Sarayı'na gerçekleÅŸtirdiÄŸi ziyaretin ardından, "Hükümeti kurma görevini aldığım sıradaki mutabakat yok artık." diyerek görevi iade ettiÄŸini duyurmuÅŸtu.

Kamu borcunun 90 milyar doları aÅŸtığı Lübnan, 1975-1990 yıllarındaki iç savaÅŸtan bu yana en büyük ekonomik krizlerden birini yaşıyor.

Siyasi güçler ile yöneticileri ülkedeki mevcut ekonomik krizin nedeni olarak gören halk, uzun yıllardır yönetimi paylaÅŸan mezhepsel siyasi partilerin yer almadığı, teknokratlardan oluÅŸan küçültülmüÅŸ bir hükümetin kurulmasını talep ediyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.