Sosyal Medya

Güncel

Birleşmiş Milletler Kaşıkçı Raportörü: Türkiye süreci şeffaf ve adil yönetiyor

BM Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard, Kaşıkçı davasında Türkiye'nin üstüne düşeni yaptığını, Türkiye'deki davanın Suudi Arabistan'daki davadan çok daha şeffaf ve adil olduğunu belirtti.



BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Yargısız ve Keyfi Ä°nfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard, , Orta DoÄŸu'nun etkin gazetecilerinden Washington Post yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın, 2 Ekim 2018'de Suudi Arabistan'ın Ä°stanbul BaÅŸkonsolosluÄŸunda katledilmesine iliÅŸkin Ä°stanbul Adliyesi'nde görülen ilk duruÅŸmanın ardından basın mensuplarına deÄŸerlendirmelerde bulundu.
 
Medyaya Kaşıkçı cinayetine olan ilgisi için teÅŸekkür eden Callamard, "Bugün buradan sizin sayenizde diktatörlere mesaj gönderiyoruz, gazetecileri öldürüp kurtulamazlar. 2 senedir yaptıklarınız için teÅŸekkürler." dedi.
 
Bugün ilk kez resmi bir adli aÅŸamaya geçmenin önemini vurgulayan Callamard, "Suudi Arabistan'daki yargılama bir adalet komedisiydi, gizlice yapıldı, gerçek failler yargılanmadı, bu nedenle meÅŸruiyeti yok. Ancak burada tamamı olmasa da tetikçi ve faillerin çoÄŸu suçlanıyor, kurbanlar ile ÅŸahitler konuÅŸuyor, bu da davaya meÅŸruiyet veriyor. Bu dava hem Türkiye için hem de doÄŸrunun söylenmesi için önemli. Eminim ki daha fazla bilgi ortaya çıkacak. Bu dava adaletin yerini bulması, kurbanlar ve Cemal Kaşıkçı için çok önemli." ifadelerini kullandı.
 
Agnes Callamard
 
Callamard, davanın gıyabi yargılama ÅŸeklinde olması sebebiyle sınırlamaları olduÄŸunu hatırlatarak, "Ancak ÅŸu anda elimizdeki en iyisi bu. Ayrıca, yabancı ülkelerin temsilci göndermemesine üzüldüm, umarım kasım ayında yapılacak davaya UNESCO, Ä°ngiltere ve Kanada baÅŸta olmak üzere uluslararası toplum temsilci gönderecektir. Buradan onlara çaÄŸrıda bulunuyorum. Böylece Suudi Arabistan'a gazetecileri öldürmenin yanına kalmayacağı mesajını verebiliriz. Bu bir devlet yargılaması, bu nedenle uluslararası ülkelerin varlığı önemli." deÄŸerlendirmelerinde bulundu.
 
Türkiye'deki dava süreci daha ÅŸeffaf ve adil
 
Türkiye'nin üstüne düÅŸeni yaptığını vurgulayan Callamard, Türkiye'deki davanın Suudi Arabistan'daki dava sürecinden çok daha ÅŸeffaf ve adil olduÄŸunu belirtti.
 
Cinayetten beri ilk kez bir adli sistemin Cemal Kaşıkçı için iÅŸini yaptığını dile getiren Callamard, ancak Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın da mahkemede isminin geçmesi gerektiÄŸini aktardı.
 
Callamard, Selman'ın bir ÅŸekilde bu iÅŸin içinde olduÄŸunu vurgulayarak, "Selman'ın bu iÅŸin içinde olduÄŸuna dair delil olduÄŸu iddiasına sahip tek ülke ABD, ancak orada da inceleme Beyaz Saray tarafından veto edildi. ABD seçimleri geliyor, belki bu tutum orada da deÄŸiÅŸebilir. " dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.