Sosyal Medya

Tercüme Haber

Tercüme Haber: Kahraman anne, Kabil saldırısından sonra yetim kalan bebeklere annelik yapıyor

Silahlı bir grubun Afganistan’ın başkentindeki bir doğum hastanesinde içinde kadın, çocuk ve bebeklerin bulunduğu 24 kişiyi öldürmesi dünyada şok etkisi yarattı.



Silahlı bir grubun salı günü Kabil’de bir doÄŸum kliniÄŸine saldırıp içinde kadın ve bebeklerin bulunduÄŸu iki düzine insanı katletmesinden saatler sonra, Feruza Omar hiç düÅŸünmeden saldırıda hayatta kalan 20 bebeÄŸin nakledildiÄŸi diÄŸer hastaneye koÅŸtu. 

Hiçbir örgüt Kabil’deki bu ölümcül saldırıyı üstlenmedi ve Taliban da olayla bir ilgisi olmadığını açıkladı (Omar Sobhani/Reuters)

27 yaşındaki kadın Atatürk Hastanesi’ne geldiÄŸinde kahramanlık olarak görülecek birçok ÅŸey yaptı. Üç saat içerisinde yetim kalan yenidoÄŸanlardan dördünü emzirdi.
 
El Cezire’ye “Kendi kendime bu bebeklerin annelerine ihtiyacı olduÄŸunu düÅŸündüm, fakat onlar saldırıda öldürülmüÅŸtü. Bu yüzden onlara anneleri gibi davranacağım, onları kucaklayıp emzireceÄŸim.” diye konuÅŸtu.
 
Feroza, Afganistan’ın baÅŸkentindeki Dascht-e-Barchi Hastanesi’nin doÄŸum bölümüne yapılan saldırıyı duyduÄŸunda evde dört aylık oÄŸlunu emziriyordu. Bu bebekleri teselli etmek için bir ÅŸeyler yapma isteÄŸi duyduÄŸunu belirtti.
 
“Onları kucakladığımda baÅŸkasının bebeÄŸiymiÅŸ gibi hissetmedim. Kendi çocuÄŸumu besliyormuÅŸum gibi hissettim. Teröristler, bu ülkenin daha dünyaya gözlerini yeni açmış bebeklerinin bile canını bağışlamadılar” dedi.
 
Feroza, 2017 yılında 33 yaşındaki erkek kardeÅŸini kaybettiÄŸini ve babasının da doÄŸum gününde Taliban saldırıları yüzünden hayatını kaybettiÄŸini söyledi.
“Afganistan’daki bu savaşın kurbanlarından biri olarak bu acıyı ben de biliyorum; sevdiklerinizi kaybetmenin nasıl bir his olduÄŸunu biliyorum” dedi.
Feroza, bebeklere bakım ve emzirme çalışmalarına katılan diÄŸer Afgan kadınlarına da ilham kaynağı oldu. Kabil’de bulunan Aziza Kermani de bunlardan biriydi.
 
Afganistan haber ajansı TOLOnews’e konuÅŸan Kermani “Annesini kaybeden veya ailesinin bakmak için ekonomik durumu yetersiz olan bebeklerden birini evlat edinmeye hazırım” dedi.
 
Ölümcül saldırıdan kurtulduktan bir gün sonra Kabil’de bulunan Atatürk Hastanesi’ndeki yenidoÄŸanlar (Rahmat Gul/AP)
 
Hiçbir örgüt ülkeyi ÅŸok eden bu saldırının sorumluluÄŸunu üstlenmedi. 16’sı kadın ve 2’si yenidoÄŸan olmak üzere toplamda 24 kiÅŸi öldürüldü.
 
Sınır Tanımayan Doktorlar’ın Afganistan’daki programlarının baÅŸkanı olan Frederic Boonot, yaptığı açıklamada saldırının korkunç detaylarını anlattı.
 
Saldırganların hastanenin diÄŸer bölümlerini görmezden gelip direkt doÄŸum kliniÄŸine yöneldiklerini anlatan baÅŸkan, “Anneleri öldürmeye geldiler” dedi.
 
“Odalara girip kadınları yataklarında vurdular. Sistemli bir saldırıydı.”
 
Yardım kuruluÅŸunun belirttiÄŸine göre saldırı sırasında 26 yeni anne ve anne adayı doÄŸum kliniÄŸindeydi.
 
Üç kadın doÄŸum odasında, 8 kadın ise hastane yataklarına öldürüldü. Bir kadın ise saldırı devam ederken doÄŸum yaptı.
 
“Bu hayret verici bir ÅŸey. Bu bölgenin geçmiÅŸte de saldırılara uÄŸradığını biliyoruz ancak hiç kimse onların bir doÄŸumhaneye saldıracağına inanmıyordu” dedi Bonnet.
 
Afganistan: Silahlı bir grup Kabil’de hastaneye saldırdı
 
İmtihan zamanları
 
Ali Yawar’ın eÅŸi de yanında genç kızıyla birlikte bir ay önce orada doÄŸan oÄŸluna aşı yaptırmak için Dascht-e-Barchi Hastanesi’nde idi. 
 
Saldırı baÅŸladığında Yawar’ın eÅŸi oÄŸlunu kucaklayıp bekleme odasına bulunan kızını almak için koÅŸtu, fakat onu kanlar içinde buldu.
 
Amina saldırganlar tarafından vurularak öldürülmüÅŸtü. 
 
El Cezire’ye konuÅŸan Yawar, “Güvenlik güçleri hızla hastaneye koÅŸtu ancak o hemen orada can vermiÅŸti. Kızımın öldüÄŸünü duyduÄŸumda dünyam başıma yıkılmış gibi hissettim” dedi.
 
“Kadın ve çocuklarla dolu bir yere saldırdılar, baÅŸka ne kaldı ki? Bu ülkede insanlık kalmadı. Bunlar bizim için imtihan zamanları; bununla yüzleÅŸmek zorundayız.”
 
Taliban, salı günü yapılan saldırıyla herhangi bir ilgisi olmadığını açıkladı. IŞİD terör örgütü ise aynı gün Nangarhar eyaletindeki bir cenaze töreninde yapılan intihar saldırısının sorumluluÄŸunu üstlendi.
 
Afganistan CumhurbaÅŸkanı Ashraf Ghani ordunun Taliban’a karşı “saldırı modu”na geçmesini emretti. Ancak ABD özel temsilcisi Zalmay Khalilzad Twitter’da örgütün Taliban ile herhangi bir barış anlaÅŸmasına karşı çıktığını söyleyerek her iki saldırı için de IŞİD’i suçladı.
 
29 Åžubat'ta ABD ve Taliban, ABD birliÄŸinin ülkeden aÅŸamalı olarak çekilmesi ve Afgan hükümeti ile Taliban arasında esir deÄŸiÅŸimi için Afgan içi müzakerelere zemin hazırlayan bir anlaÅŸma imzaladı.
 
BaÅŸlangıçta 10 Mart'ta yapılması planlanan görüÅŸmeler, esir deÄŸiÅŸimindeki gecikmeler ve geçen yılki çekiÅŸmeli cumhurbaÅŸkanlığı seçimleri boyunca Ghani ve rakip aday Abdullah Abdullah arasındaki siyasi kavga yüzünden gerçekleÅŸmedi.
 
Ancak cuma günü Ghani’nin sözcüsü Sediqi Sediqqi, siyasi bir anlaÅŸmaya varıldığını ve yakın gelecekte imzalanacağını söyledi.
Yawar için bu tür siyasi anlaÅŸmalar pek bir ÅŸey ifade etmiyor.
 
“Kızımın yerini hiçbir ÅŸey alamaz” diyen Yawar, “Bu savaÅŸ benim ve bu ülkedeki birçok fakir insanın belini büktü” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
 
Haber: Shereena Qazi / Kaynak: Aljazeera news
 
Mütercim: Dürdane Tekin / DüÅŸünce Mektebi
 
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.