Sosyal Medya

Nevzat Çiçek'in izlenimleriyle Kübalı Müslümanlar

Küba İslam Birliği Başkanı Yahya Pedro Lazo Tores hayatını kaybetti. İslam'ı kabul ettiği ismiyle Yahya Pedro, Küba'daki resmi ismiyle Lazo Tores'di.



Küba Ä°slam BirliÄŸi BaÅŸkanı Yahya Pedro Lazo Tores hayatını kaybetti.
 
Ä°slam'ı kabul ettiÄŸi ismiyle Yahya Pedro, Küba'daki resmi ismiyle Lazo Tores'di.
 
Ä°ki ismi kullanmasının sebebi; Küba’daki Müslümanlar Ä°slam’la tanıştıktan sonra aldıkları isimleri nüfusa kaydedemiyorlar.
 
Onun için kendi aralarında, Ä°sa, Yahya, Abbas, Ä°brahim isimlerini kullanırken, resmi olarak hala eski isimlerini kullanmak zorunda olmalarından kaynaklanıyordu.
 
Pedro’yu 2012 yılında Ä°HH vasıtasıyla gittiÄŸim Küba'da, baÅŸkent Havana'da tanıdım.
 
Yahya Pedro evinin balkonunda hutbe verirken
 
O dönem Ä°HH Proje Koordinatörü olan Ä°hsan Özyürek'le birlikte 2012 yılı Ramazan ayında günlerce, Pedro ve Kübalı Müslümanlarla beraber kaldık, iftar açtık hikayelerini dinledik. Küba Müslümanları ile ilgili gözlemlerde bulunduk.
 
Pedro'nun evi eski Küba'daydı. Küba, eski ve yeni Küba olarak ayrılıyor. Eski Küba’da daha çok siyahi Kübalılar yaÅŸarken, yeni Küba’da ise daha çok beyaz tenli Kübalılar yaşıyordu. 
 
Evinin balkonu o dönem Küba'da Ä°slam BirliÄŸi'nin merkezi ve aynı zamanda beÅŸ vakit namazın kılındığı mescit statüsündeydi.
 
Kübalı Müslümanlar Yahya Pedro'nun evinin balkonunda namazı beklerken
 
Pedro, Ä°slam'la nasıl tanıştığını, daha sonra ailesinin nasıl Müslüman olduÄŸunu bana Müslüman olan annesinin evinde ÅŸöyle anlatmıştı:
 
Yirmi iki yıl önce buraya okumaya gelen Afrikalı öÄŸrenciler vasıtası ile Ä°slam’la tanıştım. Çok etkilendim, araÅŸtırdım, okudum ve daha sonra Müslüman oldum. Afrikalı öÄŸrencilerin yanına gidip geliyordum ve onlardan bir ÅŸeyler öÄŸrenmeye çalışıyordum.
 
Müslüman olduktan sonra ÅŸu an namaz kıldığımız evi mescit yaptım yirmi yıl önce ve buranın ismini 'Mescid-i Takva' diye koydum. Önce burası dernek oldu, daha sonra ise Ä°slam Ligi olarak burayı birleÅŸtirdik ve merkez yaptık. Bu oluÅŸumu Küba Hükümet’i tanıyor ve resmi konferans ve toplantılarda bizi davete ediyor. Resmi olarak devletten çok büyük bir yardım almıyoruz.
 
Onların ifadesiyle 'Ä°slam Ligi' bizim anladığımız ismiyle Ä°slam BirliÄŸi'nin amacı için ise Pedro, "Bütün Kübalıların Ä°slamiyet’i tanımalarını saÄŸlamak, Müslüman kardeÅŸlerimize yardım etmek, baÅŸka dinde olanlarla diyalog kurmak, Arapça öÄŸretmek, Müslümanları bir araya getirerek bir ÅŸeyler öÄŸretmek, ölen Müslümanların defin iÅŸlemlerinde bulunmak. 20 yıl içerisinde Küba’da sekiz Müslüman hayatını kaybetti ve bizde onları defnettik" demiÅŸti.
 
“Küba’da devlet her Kübalıya nasıl davranıyorsa bize de öyle davranıyor” diyen Pedro, Küba’daki Müslümanların sorunlarını kısaca ÅŸöyle özetlemiÅŸti:
 
Öncelikle mescit sıkıntısı var. Mescit sıkıntısından sonra özellikle bayanlar için tesettür elbise sıkıntısı yaşıyoruz. Helal ürün bizim için çok büyük dert, çok iyi yetiÅŸmiÅŸ alimlerimiz yok, bunun için ciddi Ä°spanyolca kaynak kitaplara ihtiyacımız var.
 
Birçok insan Küba’da Ä°slamiyet’i araÅŸtırarak öÄŸreniyor. Burada çok fazla cemaat de yok, dolayısıyla gelen bir insana iyi kaynak kitaplar verdiÄŸinizde onu etkileyebiliyorsunuz.
 
Her Ramazan ayında Müslüman kardeÅŸlerimizle mescit olan evimizde iftarımızı yaparız, teravihi burada kılarız ve burada birbirimize bir ÅŸeyler anlatarak bunun üstesinden gelmeye çalışıyoruz.
 
 
Pedro ile bu görüÅŸmeyi yaptıktan sonra hem Türkiye'ye geldi hem de çeÅŸitli seyahatlerde bulundu ve sorunlarının büyük bir kısmını halletmeye çalıştı.
 
Biz geldikten sonra Pedro, dönemin Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanı Mehmet Görmez'e bir mektup yazarak, "Ä°çimizde sonraki nesillere Ä°slam’ı taşıyacak kimse mevcut deÄŸil. Lütfen içimizden bazı insanları Türkiye'ye götürün, onlara din eÄŸitimi verin ve bize yeniden gönderin ki dini anlatsınlar" diye talepte bulunmuÅŸtu. 
 
Bu talep sonrası Yahya Pedro, 10 kiÅŸiyi Türkiye'ye gönderdi. Konya'da Ä°htisas EÄŸitim Merkezi'nde Ä°slam'ı öÄŸrendikten sonra Küba'ya döndüler ve daha sonra Diyanet bu kiÅŸileri umreye gönderdi. Pedro, her fırsatta bunu sevinçle vurgulamaktan geri durmuyordu.
 
Onu en son 2014 yılında Türkiye'de düzenlenen Latin Amerika Müslüman Liderler Zirvesi'nde gördüm. Sohbet ettik, eski günleri yad ettik. 
 
Liderler Zirvesi’nde yaptığı konuÅŸmada da "Küba'nın size ihtiyacı var. Türklere özellikle ihtiyacı var. Ekonomik ve sosyal alanlarda ihtiyacı var. Yatırımlarınızı bizim ülkemize yapabilirsiniz. Müslümanlar olarak kendi birliklerimizi geliÅŸtirebiliriz" ifadelerini kullanmıştı.
 
Yahya Pedro ve Kübalı Müslümanlar
 
Pedro, bize Küba'daki dini hayatı anlatırken, özellikle Ä°slam denilince ÅŸiddet olgusunun toplumda hemen öne çıktığını ve bu yanlış anlaşılmanın kendilerini çok zorumda bıraktığını ifade etmiÅŸti. 
 
Pedro, "Küba’da ateistlerin oranı çok fazla. Küba'da sosyalizm dini afyon gibi gördüÄŸü için özellikle dini mabet yapımına devrimden sonra izin vermemiÅŸ. Küba'da yaygın inanış olarak ateistlerden sonra Hıristiyanlar, sonra Müslümanlar daha sonra da Yahudiler geliyor. Küba’da 40’tan fazla farklı eÄŸilimlerde kilise varlığını devam ettiriyor. Protestan kilisesi oldukça etkili" demiÅŸti.
 
Ä°slam’ın yakın zamanda Küba’daki mazisi 22 yıllık. 
 
Kübalı Müslümanlar öncelikli olarak Gana, Gine, Cezayir gibi ülkelerden gelen öÄŸrencilerden etkilenerek Ä°slamiyet’i kabul ediyorlar. 
 
Sosyalist Küba’da en çok dikkatimizi çeken olgu, Müslümanların daha çok okuyarak Ä°slamiyet’i kabul etmeleri. 
 
Kimi Mesnevi okuyarak etkilenmiÅŸ, kimi Ä°spanyolca Kur’an’ı Kerim meali görmüÅŸ etkilenmiÅŸ. 
 
Hepsinin ortak söylemi;
 
Ä°slam herkese hitap ediyor, onun için Müslüman olduk. 
 
Küba'da son yıllarda Ä°slamiyet’in yayılmasının en büyük sebeplerinden bir tanesi de 2005’te Pakistan’da gerçekleÅŸen deprem sonrasında Küba’nın verdiÄŸi bursla eÄŸitime gelen Pakistanlı öÄŸrenciler.
 
Bu öÄŸrenciler üniversite ve kaldıkları yurtlarda toplu ibadet yapınca Kübalıların ilgisini çekiyor ve kafalarındaki soruları sormaya baÅŸlıyorlar; bu da Ä°slam'la tanışmalarına vesile oluyor.
 
Küba’da resmi olarak Ä°slam Ligi isminde bir oluÅŸum bulunuyor. Bu oluÅŸum, Küba Hükümeti tarafından kabul edilen Küba Ä°slam TopluluÄŸu. 
 
Yahya Pedro, bu kurumun baÅŸkanlığını yürütüyordu.  BaÅŸkent Havana’da Yahya Pedro’nun ufak evi aynı zamanda Müslümanların buluÅŸma yeri. 
 
Ufacık balkonu resmi mescit görevi görüyordu. 25 kiÅŸinin ancak namaz kılabildiÄŸi evin balkonu aynı zamanda toplu iftarların da açıldığı bir mekandı.
 
 
Resmi mescit kabul edilen Yahya Pedro'nun evinin balkonu
 
2012 yılında, Küba’nın genelinde yaklaşık olarak üç bin Kübalı Müslüman yaÅŸarken bunun yedi yüz tanesi baÅŸkent Havana’da ikamet ediyordu.
 
Kübalı Müslümanlar Ä°slamiyet’i kabul etseler de kültürel olarak alışkanlıklarını kolay kolay bırakmıyorlar. 
 
 
Özellikle kadınların kıyafetleri hala kültürel özellikler taşısa da Kübalı Müslümanlar bazı konularda oldukça katılar. 
 
Puro’nun memleketinde Kübalı Müslümanlar için sigara da alkol gibi haram. 
 
BulunduÄŸumuz süre içerisinde Kübalı Müslümanların hiçbirinin sigara içmediÄŸini gördük. 
 
Kübalı Müslüman kadınlar 
 
Küba’da kadınlar da cuma namazı dahil erkeklerle birlikte namaz kılıyorlar. 
 
Kübalı Müslümanlar genel olarak, Muhammed, Ä°sa, Davud, Abbas, Ali ve Hamza gibi isimler alıyor.
 
Yahya Pedro'nun bize gezdirdiÄŸi yerler içerisinde en çok ilgimizi çeken Niptuna'ydı. 
 
Kübalı Müslümanlar, o dönem bayram namazını ÅŸehir plajı yanında bulunan Niptuna’da kılıyorlardı.
 
Küba Müslümanlarının bayram namazı kıldığı alan Niptuna'da Yahya Pedro ile birlikte
 
Kaç kiÅŸi namaza geldiyse kiÅŸi başına ufak bir parayı Küba Hükümeti’ne veriyorlardı. 
 
Yahya Pedro’ya bunun sebebini sorduÄŸumuzda “yapılan hizmetlerin karşılığı” cevabını veriyordu.
 
Kübalı Müslümanlar oldukça rahat insanlar, bağırış çağırış görmezsiniz. Ä°badetlerini zamana yaymayı seviyorlar. 
 
Oruçlarını hurma ve su ile açtıktan sonra sofraya papaye, mango ve muz geliyordu. Muzdan sonra Kübalı Müslümanlar ekmeklerine mayonez sürüp yiyiyorlardı. 
 
Bu kısa iftar açmadan sonra namaza duran Kübalılar, namazdan sonra ise genellikle pilav ve tavuk yiyiyorlar. 
 
Küba’daki Müslümanların en büyük sıkıntıların başında helal ürün geliyor. 
 
Üzerinde helal damgası bulunan tavuklar Arjantin’den geliyor. Zaten büyük marketlerde bir tek helal damgalı olarak sadece bu tavukları görebiliyordunuz.
 
Yahya Pedro'nun annesi ve kızkardeşi
 
Bu yazının büyük kısmını 2012 yılında yazmıştım ve Pedro'nun vefatıyla tekrar güncelleme ihtiyacı hissettim.
 
Çiçekli kahverengi gömleÄŸiyle, sürekli gülümsemesiyle tanıdığım Yahya Pedro vefat etti. 
 
Küba sokaklarında dolaşırken,"Turco" diye seslenmeleri sonrasında, Pedro bana sosyalizmin kalbi Küba'da Ä°slam'ın nasıl çatışmalardan uzak yaÅŸandığını anlatırken, “Mesele sensin, yani senin örnekliliÄŸindir” diyordu. 
 
 
Ramazan ayında balkonunda Kübalı Müslümanlar namaz kılarken sokakta müzik eÅŸliÄŸinde dans eden Kübalılar ve sonrasında da aynı sofrada saatlerce sohbetlerin sıcaklığını unutmak mümkün deÄŸil. 
 
Umarım Küba'da Müslümanların yaÅŸadığı o saf ve güzel inancı kimse kendi ideolojisi için radikal hale getirmez. 
 
Kim bilir, belki bir gün Küba Müslümanlarının modelini tartışırız bir Latin ezgisi eÅŸliÄŸinde. 
 
Yahya Pedro'yu da kendi ülkesinde dualarla anarız. 
 
Yanı başımızda da Ernesto Che Guevara’nın, 1959 yılında Suriye'de Selahaddin Eyyubi'nin mezarını ziyaret ederken çekilmiÅŸ fotoÄŸrafı olur.
 
 
Kaynak: the Independent Türkçe

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.