Sosyal Medya

Kaşıkçı katliamıyla bozulan imajlarını Suudiler spor müsabakalarına para akıtarak düzeltmeye çalışıyor

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ülkesinin İstanbul'daki Başkonsolosluğunda vahşice öldürülmesinin ardından, Suud yönetimi spor organizasyonlarına para akıtarak sarsılan imajını düzeltmek istiyor.



Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın Ä°stanbul BaÅŸkonsolosluÄŸunda 2 Ekim 2018'de vahÅŸice katledilmesinin ardından, Riyad yönetimi dünyada büyük darbe alan imajını düzeltmek için spor organizasyonlarına para dağıtmaya baÅŸladı. 

Suudi Arabistan yönetimi Batılı devletlerle daha iyi iliÅŸkiler kurmak, Kaşıkçı cinayetinin üstünü örtmek, insan hakları kuruluÅŸlarına hoÅŸ görünmek ve uluslararası arenada düÅŸtüÄŸü tamiri imkansız durumdan kurtulmak için, ses getiren spor organizasyonlarına ev sahipliÄŸi yapmaya yöneldi. Ä°spanya Kral Kupası, Dakar Rallisi, kadın Amerikan güreÅŸi, boks maçları, tenis turnuvası, dünyaca ünlü teknik direktörlere davet, Suudi Arabistan'ın imaj düzeltme çalışmalarının örneklerinden sadece birkaçı.
 
Dünyada milyonlarca kiÅŸinin takip ettiÄŸi spor organizasyonlarına yüklü paralar yatıran Suud yönetimi, spora deÄŸer vermekten ziyade, zihinlerde yerleÅŸen kötü imajı yıkma amacı taşıyor. Aslında Riyad yönetimi sporu kullanarak "Suudi Arabistan" denildiÄŸinde kamuoyunda oluÅŸan algıyı unutturmayı hedefliyor.
 
Ä°spanya Süper Kupası'na 120 milyon avro
 
 
Ä°spanya Süper Kupası bu sezon ilk defa 4'lü final ÅŸeklinde oynanacak. Suudi Arabistan ile Ä°spanya Futbol Federasyonu (RFEF) arasında varılan anlaÅŸma gereÄŸi 2020, 2021 ve 2022 yıllarında Süper Kupa müsabakaları Suudi Arabistan'da gerçekleÅŸtirilecek.
 
Ä°spanya'da 2018-2019 sezonunun ÅŸampiyonu Barcelona, Kral Kupası'nın sahibi Valencia, lig ikincisi Atletico Madrid ve lig üçüncüsü Real Madrid'in katılacağı 2020 Ä°spanya Süper Kupası müsabakaları 4'lü final ÅŸeklinde, 8-12 Ocak tarihlerinde Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde yapılacak.
 
Ä°spanyolların kendi aralarında yapacağı maçları binlerce kilometre uzakta oynaması ticari kar amacı taşıyor. Ä°spanya için maçların nerede oynanacağı tabii ki önemli deÄŸil; önemli olan en çok parayı kimin vereceÄŸiydi. Suud yönetimi için ise sporu kullanarak aklanmada bundan daha iyi fırsat olamazdı. Riyad dünyanın en çok izlenen maçları arasında yer alan Ä°spanya Süper Kupası için kesenin aÄŸzını açtı. Suudi Arabistan turnuvanın 3 yıl boyunca bu ülkede organize edilmesi için 120 milyon avro ödedi.
 
Dağıtılan para bununla sınırlı kalmadı: Katılacak 4 kulübün yol ve konaklama masrafları organizasyon tarafından karşılanacak, her kulübe 800'er bin avro verilecek, ayrıca finalde kaybeden kulübe 1,4 milyon avro, kazanan kulübe ise 2 milyon avro daha ödeme yapılacak.
 
AnlaÅŸmaya ilk tepki 1. (La Liga) ve 2. (La Liga 2) futbol ligi kulüplerinin baÄŸlı olduÄŸu Profesyonel Futbol Ligi'nin (LFP) BaÅŸkanı Javier Tebas'tan geldi. Tebas, Suudi Arabistan'ın tüm Avrupa futbolunun maçlarını korsan yayınlayan bir ülke olduÄŸunu söyledi.
 
Suud yönetiminin amacı dünyanın en iyi futbolcuların da aralarında olduÄŸu 4 kulüp maçlarında atılan gollerle göz boyamak, spora yatırım yapıldığı göstererek ilgiyi tamamen baÅŸka yöne çekmek.
 
Dakar Rallisi için 15 milyon avro
 
 
Suudi Arabistan algı operasyonunda futbolun yanı sıra yarışları da kullanıyor. Bunların en önemli örneÄŸi, dünyanın en zorlu yarışı olarak bilinen Dakar Rallisi. 1979'dan 2007'ye kadar Afrika'nın, son 11 yıldır ise Güney Amerika'nın ev sahipliÄŸi yaptığı organizasyon Asya kıtasına taşınıyor. En çok izlenen yarış organizasyonlarından biri olan ralli, 2020'den itibaren Suudi Arabistan'da düzenlenecek. Avrupa basınında çıkan haberlere göre Suudi Arabistan ralli için 15 milyon avro ödedi.
 
Boks maçına 100 milyon dolar
 
Büyük Britanyalı boksör Anthony Joshua ile Meksika asıllı ABD'li Andy Ruiz arasındaki unvan maçı için Suudi Arabistan'ın Diriye kenti seçildi. Bu seçime sebep olan ise boks için uygun ringin ve ÅŸartların burada olması deÄŸildi tabii ki.
 
Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın meÅŸruiyetini gölgeleyen olayların art arda gelmesi, onu reformlarda baÅŸarılı görünme çabasına sürükledi ve sonunda boks maçını bu kentte getirtti. Ä°ngiltere basınında çıkan haberlerde, Suud yönetiminin unvan maçının ülkede gerçekleÅŸmesi için 100 milyon dolar verdiÄŸi öne sürüldü.
 
Hatta veliaht prens boks maçının etkisi artsın, kötü imajı azalsın diye, maça Portekizli ünlü teknik direktör Jose Mourinho'yu bile davet etti. Ancak Mourinho o gün takımın maçı olduÄŸu için davete katılmadı.
 
Amerikan kadın güreÅŸine 80 milyon dolar
 
Suudi Arabistan ilk defa Dünya GüreÅŸ EÄŸlencesi (WWE) tarafından organize edilen kadın Amerikan güreÅŸi müsabakasına ev sahipliÄŸi yaptı. Kadınların en az hak sahibi olduÄŸu ülkelerin başında gelen ülkede yapılan eÄŸlence sporu çok tepki çekti. Amerika basınına göre, Suud yönetimi bu organizasyonu gerçekleÅŸtirmek için 80 milyon dolar ödeme yaptı.
 
Tenis turnuvasında birinciye 1 milyon dolar
 
Boks maçının düzenlendiÄŸi Diriye kenti, Daniil Medvedev, Stan Wawrinka, David Goffin gibi dünyanın en önemli tenisçilerinin katıldığı tenis turnuvasına da ev sahipliÄŸi yaptı. Profesyonel Tenisçiler BirliÄŸi'nin (ATP) listesinde yer almayan bu turnuvanın ilgi çeken tek yönü ise birinciye verilen ödül oldu. Sporculara (dünya sıralamasında önemli olan) puan bile verilmeyen bu turnuvada, birinciye tam bir milyon dolar verildi. Zaten ödülün bu kadar yüksek olması, tenisçileri Suudi Arabistan'a götüren en büyük etkendi.
 
 
Müellif: Murat KeleÅŸ / Kaynak: Anadolu Ajansı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.