Sosyal Medya

Güncel

Türkiye ve Dünyada En Güvenilir Meslek Grupları Araştırması

Ipsos araştırma şirketi tarafından 23 ülkede yapılan araştırma, Türkiye'de yaşayanların en az güvendiği mesleklerin din adamları ve siyasetçiler olduğunu ortaya koydu.



Dünyanın en büyük araÅŸtırma ÅŸirketlerinden kabul edilen Ipsos araÅŸtırma ÅŸirketinin 23 ülkede yaptığı araÅŸtırma Türkiye’de en çok ve en az güvenilen meslek gruplarını belirledi.
 
AraÅŸtırmaya Türkiye'den katılanların güvendiÄŸi meslekler arasında ilk üç sırada bilim insanları, doktorlar ve öÄŸretmenler yer alırken son iki sırayı ise din görevlileri ve politikacılar oluÅŸturdu.
 
Ipsos'un araÅŸtırmasına Türkiye'den katılanların en güvendiÄŸi meslekler sıralamasında politikacılar yüzde 11 ile son sırada yer alırken son sıradan bir üstte ise yüzde 12 ile din görevlileri bulunuyor.
 
 
POLÄ°TÄ°KACILAR DÜNYADA DA SON SIRADA
 
AraÅŸtırmaya göre politikacılar dünya çapında en güvenilir meslekler sıralamasında da son sırada yer aldı. Din görevlilerine güvenilirlik ise dünya sıralamasında Türkiye'ye göre yüzde 9 daha yüksek bir puanda yüzde 21 olarak yer aldı.
 
 
Mesleklere Güven Endeksi
 
Ipsos Global Advisor AraÅŸtırması kapsamında aynı zamanda güven skorlarına bakarak bir mesleklere güven endeksi oluÅŸturuldu. Buna göre 22 ülkenin sadece dokuzunda endeksin pozitif deÄŸerde olduÄŸu görülüyor. Bu da, bu ülkelerde mesleklere olan güvende pozitif sonuçların olduÄŸunu gösteriyor, yani insanlar bu mesleklere güvensizlikten ziyade güven duyuyorlar. Geri kalan 13 ülkede ise endeks birçok meslekte güvensizliÄŸe iÅŸaret ediyor.
 
Mesleklere Güven Endeksi’nde Türkiye’nin skoru -93 ile birçok meslekte güvensizliÄŸe iÅŸaret ediyor. AraÅŸtırma kapsamında sıralanan mesleklere olan güvensizlik oranı güvenilirlik oranından daha fazla. Dolayısıyla birçok mesleÄŸe karşı güven yerine güvensizlik besliyoruz gözüküyor.
 
Tüm sonuçları genel olarak deÄŸerlendirdiÄŸimizde; artık uzmanlara kimse güvenmiyor diye düÅŸünürüz fakat bu çalışma gösteriyor ki bilim insanları tüm dünya çapında saygınlığını korumaya devam ediyor. Doktorlar ve öÄŸretmenler de güvenilir mesleklerde başı çekiyor. Yine de dünya geneline baktığımızda genel bir güven sorunu olduÄŸu ve önyargıların yükseldiÄŸini söylemek mümkün. Mesleklere Güven Endeksi’nde negatif deÄŸerler de bunu destekliyor. Fakat bunun, güven konusunda akut bir kriz yaÅŸadığımız anlamına da gelmediÄŸini belirtmek önemli…
 
 
Araştırma Hakkında
 
AraÅŸtırma 2018 Ekim Ayında toplam 19,587 bireyle 23 ülkede gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir. AraÅŸtırma kapsamında sorular, Ipsos Online Paneli üzerinden toplam 23 ülkeden bireylere iletilmiÅŸtir. AraÅŸtırma kapsamındaki ülkeler: Arjantin, Avustralya, Belçika, Brezilya, Çin (ana ülke), Kanada, Åžili, Kolombiya, Fransa, Almanya, Macaristan, Hindistan, Ä°talya, Japonya, Meksika, Polonya, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, Ä°spanya, Ä°sveç, Türkiye, Ä°ngiltere ve ABD. AraÅŸtırmanın gerçekleÅŸtirildiÄŸi 15 ülkede veriler genel nüfus profiline ve temsiliyetine dönük olarak ağırlıklandırılmıştır.
 
Arjantin, Belçika, Macaristan, Hindistan, Polonya, Rusya, Güney Afrika, Güney Kore, Ä°sveç ve Türkiye’de ise örneklem genelden ziyade orta ve üst gelir grubu ve internet eriÅŸimi olan nüfusu temsil etmektedir. Her hâlükârda bu sosyal gruplar önemli ve büyüyen bir orta sınıf olduÄŸu için sonuçlar bu ülkelerin nabzını anlamak için önemli göstergelerdir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.