Sosyal Medya

Erdoğan Rusya'ya gidiyor: Putin-Erdoğan görüşmesinin ana gündemi İdlib

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün Rusya'nın başkenti Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir görüşme gerçekleştirecek.



Ä°ki liderin ana gündem maddesinin Suriye ordusunun operasyonlarını yoÄŸunlaÅŸtırdığı Ä°dlib vilayeti olması bekleniyor.
 
Ä°dlib'de son durum ne?
Suriye ordusu, Rus hava desteÄŸi ve Ä°ran destekli Åžii milislerin de katılımıyla Ä°dlib'e yönelik operasyonlarını son haftalarda yoÄŸunlaÅŸtırmış durumda.
Geçen hafta Ä°dlib'in güneyinde yer alan Han Åžeyhun kasabasındaki Türkiye destekli silahlı muhalifler yoÄŸun operasyonlar ve hava saldırılarının sonucunda geri çekilmiÅŸ, stratejik önemdeki kasabanın kontrolü Suriye ordusunun eline geçmiÅŸti. 
Türkiye'nin Ä°dlib'de bulunan 12 gözlem noktasından birisi olan Morek gözlem noktası da Suriye ordusunun son ilerleyiÅŸinin ardından, çevrelenmiÅŸ oldu.
Ancak CumhurbaÅŸkanlığı sözcüsü Ä°brahim Kalın geçen hafta bir açıklama yapmış ve gözlem noktasının taşınması gibi bir planın bulunmadığını ifade etmiÅŸti.
Ä°dlib'de çatışmaların artmasıyla birlikte binlerce sivilin Türkiye sınırına doÄŸru ilerlediÄŸi yönünde haberler de gelmeye baÅŸlamış durumda. Geçen hafta Reuters haber ajansında yer alan habere göre, sivillerin Ä°dlib'den kaçışı da hızlanmış durumda. Sadece dört gün içinde sınıra giden sivil sayısının 60 bin civarında olduÄŸunu aktaran ajans, sivilleri taşıyan araç akışının sürdüÄŸünü ifade etmiÅŸti.
 
 
 
Türkiye Rusya'dan ne talep ediyor?
Geçen hafta Ä°dlib'e yönelik operasyonların ÅŸiddetlenmesinin ardından Ankara'dan yapılan açıklamalarda Rusya'nın devreye girmesi ve Suriye Devlet BaÅŸkanı BeÅŸar Esad'ın Soçi'de Türkiye, Rusya, Ä°ran'ın üzerinde uzlaÅŸtığı yol haritasına uyması yönünde baskı uygulaması gerektiÄŸi yönünde çaÄŸrılar yapıldı.
 
Geçen hafta Türk Silahlı Kuvvetleri'ne baÄŸlı bir konvoyun da hedef alınması üzerine Türkiye DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüÅŸmüÅŸ ve ardından da "Rejimin saldırılarını durdurma sorumluluÄŸu komÅŸumuz Rusya'nındır" açıklaması yapılmıştı.
Ankara'dan gelen mesajlarda Rusya ve Ä°ran'a Ä°dlib'in siyasi çözüm açısından önemli olduÄŸu vurgusu da yapılmıştı. Bugünkü ErdoÄŸan - Putin görüÅŸmesinde de bu konuların gündeme gelmesi bekleniyor.
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.