Sosyal Medya

İstanbul sözleşmesi şiddeti önlüyor mu, arttırıyor mu?

İstanbul Sözleşmesi’yle ilgili tartışmalar bitmek bilmiyor! 10 yaşındaki kızının gözleri önünde eski eşi tarafından katledilen Emine Bulut cinayetiyle birlikte kadına şiddet ve İstanbul Sözleşmesi tekrar gündemin bir numarasına oturdu! Bazı çevreler İstanbul Sözleşmesi’nin kadını koruduğunu iddia ederken, rakamlar 2012 yılında onaylanan İstanbul Sözleşmesi’nden sonra kadın cinayetlerinin katlanarak arttığını gösteriyor.



Ä°STANBUL SÖZLEÅžMESÄ°, ŞİDDETÄ° ÖNLEMEK YERÄ°NE ARTIRMIÅž!
Son 10 yılda 2 bin 702 kadın ÅŸiddete kurban giderken 2008 yılında 80 olan kadın cinayetinin 2018’e gelindiÄŸinde 440’a kadar çıktığı görülüyor. Ä°stanbul SözleÅŸmesi’nin Türkiye’de onaylandığı yıl olan 2012’de 201 kadın cinayete kurban giderken, bu rakamın yıllara göre; 2013’te 237, 2014’te 294, 2015’te 303, 2016’da 328, 2017’de 409, 2018’de ise 440 olduÄŸu görülüyor. Rakamlara göre Ä°stanbul SözleÅŸmesi kadına ÅŸiddeti ve cinayetleri önleyemezken, sözleÅŸmenin yürürlükte olduÄŸu yıllarda cinayetlerin daha fazla olduÄŸunu da gösteriyor.
 
AÄ°LE KURUMUNU PARÇALIYOR
Uzmanlar, kadına ÅŸiddeti bitirmek amacıyla yürürlüÄŸe konulan Ä°stanbul SözleÅŸmesi’nin aslında aile kurumunu parçaladığını ifade ediyor. SözleÅŸmenin; erkeÄŸin evden uzaklaÅŸtırılması, çocuklarını görememesi ve süresiz nafakaya maruz kalması gibi bazı düzenlemeler içerdiÄŸini belirten uzmanlar, bunun aile kurumunu parçaladığını ifade ediyor.
 
Ä°stanbul SözleÅŸmesi’yle ilgili tartışmalar bitmek bilmiyor! 10 yaşındaki kızının gözleri önünde eski eÅŸi tarafından katledilen Emine Bulut cinayetiyle birlikte kadına ÅŸiddet ve Ä°stanbul SözleÅŸmesi tekrar gündemin bir numarasına oturdu! Bazı gruplar Ä°stanbul SözleÅŸmesi’nin kadını koruduÄŸunu ileri sürerken rakamlar ise 2012’de Türkiye’de onaylanan Ä°stanbul SözleÅŸmesi’nden sonra kadın cinayetlerinin katlandığını ortaya koyuyor.
 
Son günlerde yaÅŸanan kadına ÅŸiddet olaylarıyla birlikte Ä°stanbul SözleÅŸmesi’nin akıbeti tekrar tartışılmaya baÅŸlandı! GeçtiÄŸimiz günlerde Kırıkkale’de eski eÅŸi tarafından 10 yaşındaki kızının gözü önünde bıçaklanarak öldürülen Emine Bulut cinayeti, tekrardan gündeme kadına ÅŸiddeti ve Ä°stanbul SözleÅŸmesi’ni oturttu. Bazı kesimler Ä°stanbul SözleÅŸmesi’nin devam etmesi yönünde açıklamalar ve çalışmalar yaparken büyük bir kesim ise sözleÅŸmenin aile kurumunu parçaladığını söylüyor! Ancak rakamlar, kadınlara yönelik ÅŸiddet ve ev içi ÅŸiddetin önlenmesi amacıyla imzaya açılan Ä°stanbul SözleÅŸmesi kadına ÅŸiddeti önlemeyip artırdığı gibi aile kurumunun parçalanmasına zemin hazırladığını ortaya koyuyor. Türkiye’de son 10 yılda 2 bin 702 kadın ÅŸiddette maruz kalarak hayatını kaybederken Türkiye’nin 14 Mart 2012 tarihinde onayladığı Ä°stanbul SözleÅŸmesi’nden sonra bu sayının her yıl katlanması ise dikkat çekiyor.
 
ENGELLEMÄ°YOR, KÖRÜKLÜYOR!
Ä°stanbul SözleÅŸmesi ile ilgili tartışmalar bitmek bilmiyor! 11 Mayıs 2011 tarihinde Ä°stanbul’da imzaya açılan kadınlara yönelik ÅŸiddet ve ev içi ÅŸiddetin önlenmesi amacıyla Ä°stanbul SözleÅŸmesi’ni Türkiye 14 Mart 2012 tarihinde onayladı. Bu sözleÅŸmeyle sözde aile içi tartışmalar ve kadına ÅŸiddet amaçlanırken ancak gelinen noktada sözleÅŸmenin iÅŸe yaramadığı, ÅŸiddeti daha da körüklediÄŸi rakamlara yansıdı! Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre 2008 ile 2017 yılları arasında toplamda 2 bin 337 kadın ÅŸiddet görerek hayatını kaybederken sadece 2018 yılında ise ne yazık ki 440 kadın cinayete kurban gitti. Kadın cinayetleri her yıl bir önceki yılı katlarken 2012 yılında Türkiye’de onaylanan Ä°stanbul SözleÅŸmesi’nin de çare olmadığı görülüyor.
 
SÖZLEÅžME TÜRK AÄ°LE YAPISINI YOK EDÄ°YOR
Öte yandan Ä°stanbul SözleÅŸmesi’nin aile kurumunu parçaladığı da belirtiliyor. SözleÅŸme ile birlikte yapılan bazı düzenlemeler, erkeÄŸin evden uzaklaÅŸtırılması, çocuklarını görememesi ve süresiz nafakalara maruz kalmasını öngörüyor. Bu düzenlemeler ise aile kurumunun da parçalanmasına neden olduÄŸu ifade ediliyor. Uzmanlar, evden uzun süre uzaklaÅŸtırılan ya da çocuklarını görmesine müsaade edilmeyen erkeÄŸin bir daha eve dönmek istemediÄŸi ve bu sebeple yuvanın yıkılmasına neden olduÄŸunu belirtiyor. Ä°stanbul SözleÅŸmesi’ndeki bazı düzenlemelerin Türk örf, âdet ve deÄŸerlerine aykırı olduÄŸu belirtilirken, sözleÅŸmenin devamı halinde Türk aile kurumunun yok olmakla karşı karşıya kalacağını belirtiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.