Sosyal Medya

Hakan Albayrak: Ezici çoğunluğu Müslüman olan Keşmir’in Hindistan’a mı yoksa Pakistan’a mı ait olacak?

Hakan Albayrak - Karar



Ä°ÅŸgal altında tuttuÄŸu KeÅŸmir topraklarına zulüm, vahÅŸet, kan ve kinle kök salan Hindistan, geçen Pazartesi günü “Cammu ve KeÅŸmir” eyaletinin özel statüsünü kaldırdığını ilan ederek 70 senelik çözümsüzlüÄŸe tuz biber ekti.
 
Bu münasebetle, Muhammed Esed’in KeÅŸmir’le ilgili bir hatırasını paylaÅŸalım…
 
***
 
Pakistan’ın kuruluÅŸunda emeÄŸi geçen mütefekkir Muhammed Esed (bir zamanların Lepold Weiss’ı), 1948 sonlarında, ahbabı olan Tümgeneral Hamid’in daveti üzerine KeÅŸmir cephesini ziyaret eder.
 
Askerî bir ciple Poonch (Punç) civarında gezerler.
 
Hindistan ile Pakistan’ın ayrıldığı 1947’de bölünen ve bu iki devletin kanlı savaşına sahne olan KeÅŸmir’de savaÅŸ resmen bitmemiÅŸse de silahlar o günlerde suskundur.
 
Poonch vilayetinde konuÅŸlanan 100 bin civarında Hindistan askeri ateÅŸkesin tadını çıkarmaktadır.
 
Sınırın Pakistan tarafındaki askerî vaziyet de ilk bakışta gevÅŸektir.
 
Esed, “Etrafta küçük asker grupları yol kenarlarında aylakça oturuyorlardı” diye anlatıyor hatıratında.
 
“Epeyce uzakta saÄŸ tarafta koyu davetkâr gölgesiyle sıkı bir aÄŸaçlık var”mış, “fakat orada da hiçbir hareket yok”muÅŸ.
 
Yanıltıcıydı bu ilk bakış...
 
General Hamid, Esed’e dönüp sorar:
 
-O aÄŸaçlarda ilginç olan herhangi bir ÅŸey gördün mü?
 
Esed cevap verir:
 
-Niçin, özel bir ÅŸey yok, sadece aÄŸaçlar…
 
General Hamid gülümser ve Esed’e müthiÅŸ bir sır verir:
 
“O küçük aÄŸaçlıkta, Pakistan’ın tüm mühimmatının yarıdan daha fazlası gizlenmiÅŸ vaziyette… Poonch’a kadar bütün yol ve Poonch’un ötesi ÅŸu anda tamamıyla sarılmış durumda… Yarın Poonch’taki Hindistan kuvvetlerine hücuma baÅŸladığımızda, her iki yönden de tamamıyla kuÅŸatılmış olacaklar. Åžu anda mühimmat durumumuz onlarınkinden çok daha iyi olduÄŸundan ve Hindistan’dan destek kuvvetleri getirmeleri için çok geç olacağından, ya teslim olacaklar veya yok olacaklar, çünkü ÅŸu anda bütün ordu birlikleri bu bölgeye yığıldı. Ve daha sonra inÅŸaallah Srinagar’a doÄŸru devam edeceÄŸiz. Bizim için, ya ÅŸimdi veya asla!”
 
***
 
General Hamid ve misafiri karargâha döndüÄŸünde “büyük bir ÅŸok” yaÅŸar.
 
Pakistan Genelkurmay BaÅŸkanı’ndan ÅŸifreli bir telgraf gelmiÅŸtir.
 
BaÅŸbakan Liyakat Ali Han’ın özel emriyle, yarın için planlanan hücum iptal edilecektir.
 
Sebep?
 
“Haftalar sonra iÅŸin aslını öÄŸrendim” diyen Esed anlatıyor:
 
“… bizim tarafımızdan planlanan ÅŸeyi haber alır almaz Pundit Nehru (Hindistan BaÅŸbakanı), Ä°ngiliz BaÅŸbakanı Clement Atlee ile telefonda temasa geçmiÅŸ ve Pakistan kuvvetlerinin her ne pahasına olursa olsun durdurulması gerektiÄŸini, çünkü Poonch civarındaki kuvvetlere havadan bile zamanında destek gönderemeyeceÄŸini söylemiÅŸ. EÄŸer o birlikler Pakistan kuvvetleri tarafından maÄŸlup edilirlerse -ki bu kaçınılmazdı-, Hindistan derhal Ä°ngiliz Milletler TopluluÄŸu’ndan çekilecek ve siyasi destek için baÅŸka yere dönecekti (ve bu “baÅŸka yer” ile açıkça Sovyet Rusya kast ediliyordu). DiÄŸer taraftan eÄŸer Pakistan saldırıyı ibtal etmeye ikna edilir ve Poonch bölgesi Hindistan’a bırakılırsa, Pundir Nehru çok yakın bir zamanda yapılacak KeÅŸmir ile ilgili bir halk oylamasını kabul edecekti…” (Muhammed Esed, KALBÄ°N YUVAYA DÖNÜLÅžÜ – MEKKE’YE GÄ°DEN YOL II, Türkçesi: Sinan Yapıcı, Ä°ÅŸaret Yayınları 2018)
 
Bunun üzerine Ä°ngiltere ile Pakistan hükümetleri arasında telefon trafiÄŸi baÅŸlamış ve sonunda Pakistan DışiÅŸleri Bakanı Muhammed Zafirullah Han’ın BaÅŸbakan Liyakat Ali Hanı’ı ikna etmesiyle Nehru’nun Ä°ngiltere’den garantili (yani garantisiz) “halk oylaması” sözü muteber sayılarak askerî harekâttan vazgeçilmiÅŸ.
 
Unutmadan: Esed’e göre Muhammed Zarifullah Han, “hayatı boyunca Ä°ngilizlerden çok daha fazla Ä°ngiliz taraftarı” idi.
 
***
 
1949’da Milletler Cemiyeti, nüfusunun ezici çoÄŸunluÄŸu Müslüman olan KeÅŸmir’in Hindistan’a mı yoksa Pakistan’a mı ait olacağının belirlenmesi için halk oylamasına gidilmesini kararlaÅŸtırdı.
 
Aradan 70 sene ve üç savaÅŸ daha geçti; o halk oylaması hâlâ yapılacak! 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.