Sosyal Medya

Ekonomi

Elektrik faturaları cep yakıyor

CHP Kocaeli milletvekili Haydar Akar, devletin 7 kuruşa mal ettiği elektriğin vatandaşa nasıl 43 kuruşa mal olduğunu kalem kalem anlattı.



Akar, vatandaşın tükettiÄŸi elektriÄŸin 2 katını vergilerin oluÅŸturduÄŸuna dikkat çekerek elektrik faturalarının anatomisini çıkardı.
 
ELEKTRÄ°KTE DE AYNI DÜZEN: VERGÄ° 
 
Büyük bölümünü vergi, fon ve kesintilerin oluÅŸturduÄŸu elektrik faturaları vatandaşın cebini yakmaya devam ediyor. CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar 1 Kilowat saat elektriÄŸin maliyetinin devlete 7 kuruÅŸa mal olduÄŸuna dikkat çekerek devletin bunu 16 kuruÅŸa dağıtım ÅŸirketlerine verdiÄŸini dağıtım ÅŸirketlerinin de 5 kuruÅŸ kar payı koyarak bunu 21 kuruÅŸa vatandaÅŸa sattığını söyledi.
 
FATURALAR NEDEN CEP YAKIYOR?
 
Akar bu aÅŸamadan sonra elektrik faturalarında dağıtım bedeli, enerji fonu, KDV, TRT payı gibi kalemlerin eklendiÄŸinin altını çizerek 43 TL olan bir faturanın nasıl 83 TL’ye nasıl çıktığını ayrıntılarıyla anlattı.
 
ElektriÄŸin Maliyeti:43 TL
 
Dağıtım Bedeli: 23,7 TL
 
Enerji Fonu:0,83 TL
 
TRT Payı:0,86 TL
 
Üretim Vergisi: 2,16 TL
 
KDV: 12,53 TL
 
Toplam: 83,08 TL
 
Akar, alt yapı ve arge çalışmalarının da vatandaÅŸa fatura edildiÄŸini bununla da yetinilmeyerek dağıtım ÅŸirketlerinin bakım çalışmalarında meydana gelen zararların da vatandaÅŸa ödetildiÄŸini söyleyerek 43 TL olan bir faturanın vergi, fon ve kesintilerle vatandaÅŸa yaklaşık yüzde yüze yakın bir artışla 83,08 TL’ye faturalandığını belirti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.