Sosyal Medya

Ruhani'den ABD'ye tehdit gibi açıklama: İran'la savaş tüm savaşların anasıdır

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran'ın müzakereden yana olduğunu ancak ABD'nin tüm yaptırımları kaldırması gerektiğini söyledi. Ruhani, "İran'la barış tüm barışların anası, İran'la savaş tüm savaşların anasıdır" dedi.



Ä°ran CumhurbaÅŸkanı Ruhani, ABD'nin yaptırım listesine aldığı DışiÅŸleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ve bakanlık çalışanlarıyla, DışiÅŸleri Bakanlığı binasında bir araya geldi. Hasan Ruhani, Ä°ran'ın müzakereden yana olduÄŸunu ancak müzakere için ABD'nin tüm yaptırımları kaldırması gerektiÄŸini söyledi.
 
"ABD MÜZAKERELER KONUSUNDA SAMÄ°MÄ° DEĞİL"
ABD'nin Ä°ran lideri Ayetullah Ali Hamaney ve DışiÅŸleri Bakanı Zarif'e yönelik yaptırım uygulaması dolayısıyla müzakereler konusunda ABD'yi samimi bulmadığını belirten Ruhani, sözlerine ÅŸöyle devam etti:
 
"Ön ÅŸartsız müzakere istediklerini söylüyorlar fakat ertesi gün Büyük Devrim Rehberi'ne (Hamaney) yaptırım uyguluyorlar. O zaman nasıl müzakere edeceÄŸiz? Müzakereyi kabul etsek bununla ilgili nihai kararı kim verecek? Siz bizim anayasamızı biliyorsunuz. Rehber'in rızası olmadan müzakere nasıl olacak? Sonra yine müzakere istediklerini söylüyorlar. Ardından DışiÅŸleri Bakanı'na yaptırım uyguluyorlar. Kiminle müzakere edeceksiniz? Müzakerenin sorumlusu DışiÅŸleri Bakanı'dır. Bir gün müzakere kararı alırsak sizinle konuÅŸacak olan kendisidir."
  
"ABD BARIÅž Ä°STÄ°YORSA YAPTIRIMLARI KALDIRMALI"
Washington yönetiminde siyaset mekanizmasının iÅŸlemediÄŸini savunan Ä°ran CumhurbaÅŸkanı, "Biz daha önce de söyledik yine vurguluyoruz. Ä°ran müzakere ve diyalog ehlidir. ABD gerçekten müzakere istiyorsa her ÅŸeyden önce tüm yaptırımları kaldırmalıdır" ifadelerini kullandı.
 
"Ä°RAN'LA SAVAÅž TÜM SAVAÅžLARIN ANASIDIR"
ABD ile bölgedeki gerginlik konusuna da deÄŸinen Ruhani, "Ä°ran'la barış tüm barışların anası, Ä°ran'la savaÅŸ da tüm savaÅŸların anasıdır. Bölgedeki askerleriniz için güvenlik mi istiyorsunuz? O halde güvenliÄŸe karşı güvenlik. Bizim güvenliÄŸimize zarar verirseniz kendinizin güvende olacağınızı düÅŸünemezsiniz. Barışa karşı barış, petrole karşı petrol. Siz bizim petrolümüzü engelleyip baÅŸkalarının petrol satmasını saÄŸlayamazsınız" ÅŸeklinde konuÅŸtu.
 
RUHANÄ° Ä°NGÄ°LÄ°Z HÜKÜMETÄ°NE DE SERT ÇIKTI: GERÇEKLEÅžTÄ°REMEYECEĞİNÄ°Z ÅžEYLER SÖYLEMEYÄ°N
Ä°ngiltere ile tanker krizine iliÅŸkin ise Ruhani, Ä°ngiltere'ye ait gemilerin Basra Körfezi'ndeki denizcilik kurallarına uymadığını ancak bu zamana kadar söz konusu ihlalleri görmezden geldiklerini dile getirdi. "Barış ve dostluk zamanlarında karşı tarafın ihlallerini görmezden geldik" diyen Ruhani, "Bugün sizin ihlallerinize neden izin verelim? VermediÄŸimizi de gördünüz. Devrim Muhafızları helikopterden tankerinize asker indirirken Ä°ngiliz savaÅŸ gemisi kenardan izliyordu. Müdahale edemedi." dedi. Ruhani, Ä°ngiltere hükümetine hitaben, "GerçekleÅŸtiremeyeceÄŸiniz ÅŸeyler söylemeyin. Cebelitarık BoÄŸazı'nı bize kapatırsanız Hürmüz BoÄŸazı size açık olmaz." diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.