Sosyal Medya

Güncel

Yıldırım 'Bir daha darbe olur mu?' sorusunu yanıtladı: Çılgınlık yapmaya kalkanlar her zaman olabilir

Eski Başbakan Binali Yıldırım, 15 Temmuz 2016'da düzenlenen darbe girişimi sırasında korkmadığını, ancak üzüldüğünü söyledi. Yıldırım, "Tehlike geçti mi, bir daha darbe olur mu?" sorusunu "Çılgınlık yapmaya kalkanlar her zaman olabilir. Devlet tüm kurumları ile uyum ve koordinasyon içinde konuyu hassasiyetle takip etmeli" diye yanıtladı.



Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat, 15 Temmuz 2016'da düzenlenen darbe giriÅŸiminin üçüncü yıl dönümünde, dönemin BaÅŸbakanı Binali Yıldırım ile konuÅŸtu.
 
Fırat, "Korkmadım ama üzüldüm, kahroldum..." baÅŸlığıyla yayımlanan yazısında Yıldırım'ın darbe giriÅŸimiyle ilgili bugünkü düÅŸüncelerini ÅŸöyle aktardı:
 
"SAAT 23.02.
 
‘DoÄŸrusu bir kalkışma ihtimali üzerinde duruyoruz. Belli ki emir komuta zinciri olmadan, asker içindeki bazı kiÅŸilerin kanunsuz bir eylemi söz konusu. VatandaÅŸlarım ve milletim ÅŸunu bilsin ki, demokrasiye herhangi bir zarar getirecek hiçbir faaliyete izin verilmeyecek. Bu kalkışmayı yapanlar, bu kanunsuz eylemin içerisinde olanlar en ağır ÅŸekilde bedelini ödeyeceklerdir.’
 
Gecenin ilk açıklamasıydı... Dönemin BaÅŸbakan Binali Yıldırım, tüm Türkiye’yi ayaÄŸa kaldıran 15 Temmuz gecesi NTV ekranlarında ilk açıklamayı yapmıştı. Tabii bu açıklama öncesinde de yaÅŸananlar var. Binali Yıldırım Ä°stanbul’daydı.
 
Bu satırları yazmadan önce kendisini aradım ve bir kere daha kendisinden dinlemek istedim. Yıldırım, ’Ä°stanbul’da ve Ankara’da neler oluyor bilgisini almak için önce yetkilileri, emniyet müdürlerini, valileri aradım. Bilgileri derledim, deÄŸerlendirdim. CumhurbaÅŸkanı ile konuyu telefonda istiÅŸare ettik. Silahı kuvvetlerinin hiyerarÅŸisi içinde olmayan FETÖ’cü bir grubun kalkışması, yani asker kılığına girmiÅŸ terör elemanlarının kalkışması olduÄŸu kanaati üzerine o açıklamayı yaptım’ dedi. Yıldırım bu ilk açıklamanın, bilinçli, mücadeleye yönelik bir açıklama olduÄŸunu da söyledi.
 
Hatırlayacaksınız, FETÖ’cüler o gece Ä°stanbul’da bulunan dönemin BaÅŸbakanı Binali Yıldırım’ın da peÅŸine düÅŸmüÅŸtü. Yıldırım araba ile Ankara’ya doÄŸru yola çıktı ve gece boyu zor anlar yaÅŸadı, hatta Ilgaz Tüneli’ne girmek zorunda kaldı. Peki korkmuÅŸ muydu? Ya da Türkiye Cumhuriyeti BaÅŸbakanı’nın en korktuÄŸu an ne zamandı?
 
KORKMADIM, ÜZÜLDÜM
 
Binali Yıldırım, ’Korkmadım... Bu darbe kalkışmasının, alçak ihanetin asla baÅŸarılı olamayacağına inandım. Ancak üzüldüm. Çok üzüldüÄŸüm anlar oldu. Türkiye Büyük Millet Meclisi bombalandığında üzüldüm, kahroldum. Ä°nsanlarımızın üzerine ateÅŸ açtıklarında, bomba attıklarında kahroldum. Bir yandan da o gece kararlılığımız arttı. Uzun bir geceydi ama hızlıca tüm görevlilere talimatlar vererek, yönlendirerek çalıştık. Neticede gün aÄŸardığında mesele hallolmuÅŸtu’ yanıtını verdi.
 
ÇILGINLIK YAPMAYA KALKAN HER ZAMAN OLABÄ°LÄ°R
 
15 Temmuz’un üzerinden üç yıl geçti. Bir yandan mücadele sürüyor, bir yandan ise akıllarda hep aynı soru var: ’Tehlike geçti mi, bir daha darbe olur mu?’... Binali Yıldırım bu soruyu ’Çılgınlık yapmaya kalkanlar her zaman olabilir. Devlet tüm kurumları ile uyum ve koordinasyon içinde konuyu hassasiyetle takip etmeli’ sözleriyle yanıtladı. 15 Temmuz ile birlikte elde edilen kazanımlara dikkat çekerek, ’Milli irade vesayetlerden kurtulmuÅŸtur. Darbe ilk defa milletin el koyması ile önlendi. Millet demokrasiye sahip çıkmıştır. Millet CumhurbaÅŸkanı’na, Meclis’ine sahip çıkmıştır. En büyük kahraman yüce Türk milletidir’ dedi.
 
O gece darbe kalkışmasının karşısında yer alan askerlerin, polislerin, savcıların, basının da önemine deÄŸinerek, ’Bugünün en anlamlı duygusu canları pahasına darbeyi önleyen ÅŸehitlerimizi anmaktır. Gazilerimizi anmaktır. Rabbim bir daha böyle alçakları ülkemizin karşısına çıkarmasın’ dedi.
 
O TALÄ°MATIN HÄ°KÂYESÄ°
 
Dönemin baÅŸbakanının bugünkü düÅŸüncelerini aktarmaya çalıştım sizlere. Ancak sizleri bir kere daha üç yıl öncesine, o geceye götüreceÄŸim. Helikopterler izli mermilerle vatandaÅŸları hedef alırken, Ä°stanbul ve Ankara’nın üzerinde savaÅŸ uçakları uçuyordu. Ankara F-16’larca bombalandı. Sonik patlamalar, alçaktan uçan jet sesleri sabaha kadar sürdü. FETÖ’cü darbecilerin elindeki F-16’lar için talimatı Binali Yıldırım verdi. Talimat, ’Ä°ndirmeye zorlayın, eÄŸer direnirlerse vurun’ ÅŸeklindeydi.
 
O talimatın veriliÅŸinin de farklı bir hikâyesi var. Ä°stanbul-Ankara otoyolunda peÅŸinde darbeciler olan Binali Yıldırım’ın iki baÅŸdanışmanı Ankara’daydı. Belli bir saatten sonra Kızılay’a indiler. Binali Yıldırım’ın talimatı, uygulayacağını bildiÄŸi komutanlara vermesi gerekiyordu. BaÅŸdanışmanlarından birinin elindeki telefonda BaÅŸbakan Yıldırım, diÄŸerin elindeki telefonda ise komutan vardı. Saniyelerin bile kritik olduÄŸu o gece sessiz bir yer bulundu, iki telefon da hoparlöre alındı. Talimat iki baÅŸdanışmanın elinde telefondan telefona verildi. ’Ä°ndirmeye zorlayın, eÄŸer direnirlerse vurun...’
BaÅŸkent semalarında F-16’lar birbirini kovaladı. Sonra sessizlik geldi. Ancak 
sabah külliyenin önünün yeniden bombalanmasının ardından talimat Binali Yıldırım tarafından yenilendi:
 
‘Akıncı üssünün pistini vurun, gerekirse hangarları da vurun.’"

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.