Sosyal Medya

Güncel

Cemil Çiçek'ten Ali Babacan'ın kuracağı yeni partiye öneri: Bunları yapmazsanız bir şey ifade etmez

Cumhurbaşkanlığı YİK üyesi Cemil Çiçek, AK Parti'den istifa ederek Ali Babacan'ın kuracağı yeni partiye "Bunları yapmazsanız, 81-82'inciyi kurmuşsunuz bir şey ifade etmez" diyerek 6 maddeli öneride bulundu



Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) eski BaÅŸkanı ve CumhurbaÅŸkanlığı Yüksek Ä°stiÅŸare Kurulu (YÄ°K) üyesi Cemil Çiçek, geçtiÄŸimiz günlerde AK Parti'den istifa ederek yeni parti kuracağını ilan eden Ali Babacan'ın kuracağı parti ve kurulacak yeni partilere 6 maddeli öneride bulundu. Çiçek, yeni kurulacak partinin ekonomik sorunları nasıl çözeceÄŸine iliÅŸkin net bir görüÅŸünün olması gerektiÄŸini belirtti.
 
Çiçek, devamında "DoÄŸru isimlerle kurulmalıdır. Bagajı olanlarla kurulacak bir parti yola sakat çıkar ve bagajlarla boÄŸuÅŸur" ifadesini kullandı. Çicek, "Bunları yapmazsanız, 81-82'inciyi kurmuÅŸsunuz bir ÅŸey ifade etmez" diye konuÅŸtu.
 
Karar gazetesi yazarı Ahmet TaÅŸgetiren, "Cemil Çicek'in gözüyle siyaset..." baÅŸlıklı yazısında Çiçek'in yeni partiler hakkında düÅŸüncelerini aktardı.
 
"Yeni partiler üzerine medyaya bazı görüÅŸleri yansımış, onlara yönelik deÄŸerlendirmeler de yapılmıştı. KonuÅŸmamız, bir anlamda Cemil Çiçek'in 'herkese mesajı' niteliÄŸinde oldu. Mevcut partilere, yeni yola çıkanlara ve herkese…" diyen TaÅŸgetiren'in yazısını ilgili bölümü ÅŸöyle:

"İşte o konuşmadan aldığım notlar:
-Yeni bir partinin öncelikle ÅŸu baÅŸlıklara iliÅŸkin kendine özgü bir deÄŸerlendirmesi olmalıdır.
1- Mevcut sistemle ilgili ne düÅŸünüyor? Bu sistem mi revize edilmeli, yoksa parlamenter düzen mi gelmeli, parlamenter düzen isteniyorsa onun parametreleri ne olmalı? Bu sistem iyi de ÅŸoför mü kötü, yoksa bu sistemin problemli yanları ne? Bunlar ifade edilmeli.
2- Yargı sistemi. Yargıda önemli olan tarafsızlıktır. Tarafsızlığı saÄŸlamayan bağımsızlık baÅŸka sorunlara yol açar. Türkiye onu da gördü. Onun için yeni parti yargıdaki öncelikle tarafsızlık sorununu nasıl çözeceÄŸini ortaya koymalıdır.
3- Türkiye'de ekonomik bir sorun var, bu bir gerçek. Onun için yeni partinin bu ekonomik sorunları nasıl çözeceÄŸine iliÅŸkin çok net bir görüÅŸü olmalı.
4- Dış politika. Åžu anda Türkiye dış politikada da sıkıntılı bir dönem yaşıyor. Ancak bu sorunların bir kısmı çok derin köklere sahip. Diyelim PKK. Yeni parti genel geçer ifadelerle deÄŸil, açık ve net diyelim AB ile, ABD ile, Rusya ile, Çin ile, Ä°slam dünyası ile iliÅŸkileri nasıl saÄŸlıklı hale getireceÄŸine dair çerçeveler ortaya koymalı.
5- EÄŸitim. EÄŸitim de Türkiye'nin en hayati meselelerinden birisidir. Olay sadece Ä°mam Hatip sorununun çözümünden ibaret deÄŸildir. CumhurbaÅŸkanı da müteaddit defalar eÄŸitimde-kültürde baÅŸarılı olunamadığını ifade etti. Yeni parti eÄŸitimde nasıl bir çerçeve oluÅŸturmak gerektiÄŸini ortaya koymalı.
6- Bütün bunlardan sonra yeni bir parti bir de doÄŸru isimlerle kurulmalıdır. Bagajı olanlar'la kurulacak bir parti yola sakat çıkar ve bagajlarla boÄŸuÅŸur.
'Bunları yapmazsanız, 81-82'inciyi kurmuÅŸsunuz bir ÅŸey ifade etmez.' sözüm o niteliktedir. KiÅŸilere baÄŸlı bir deÄŸerlendirme yapmıyorum."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.