Sosyal Medya

Güncel

S&P: Olası ABD yaptırımları bankacılık sektörünü hedef almazsa Türkiye'nin kredi notu değişmez

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, olası ABD yaptırımlarının Türkiye'deki bankacılık sektörünü hedef almaması halinde ülkenin kredi notunun değişmeyeceğini bildirdi.



Reuters'a bir açıklamada bulunan Türkiye'nin ülke notu analisti Maxim Rybnikov, "Amerikan yaptırımlarının ılımlı bir görünüm alması ve bankaları olumsuz etkilememesi takdirinde ülke kredi notunun deÄŸiÅŸmesi pek olası deÄŸil" açıklamasını yaptı.

Rybnikov, S&P'nin ÅŸu anki Türkiye notu B+'nın içinde halihazırda bu risklerin yer aldığını söyledi.

Ancak bankacılık sistemini hedef alan yaptırımların devreye girmesi halinde ise 'finansal istikrarın zarara uğrayacağını bunun da kredi notunu etkileyeceğini' belirtti.

Rybnikov, özel sektörün ve buna baÄŸlı olarak bankaların, borcunu çevirmek için yabancı sermayeye ihtiyacının olduÄŸunu, bu yüzden böyle bir durumda ülke notunun da etkileneceÄŸini ekledi.

Rybnikov aynı zamanda yabancı yatırımcılar ya da bankara eriÅŸimi engelleyecek bir yaptırımın devreye girmesi durumunda Türkiye'nin ya IMF ya da sermaye kontrolleri gibi zor seçeneklerden birine gitmesinin gerekeceÄŸini savundu.

TCMB BaÅŸkanı Murat Çetinkaya'nın görevden alınmasını gerekçe gösteren uluslararası kredi derecelendirme kuruluÅŸu Fitch, Cuma günü Türkiye'nin kredi notunu 'BB'den 'BB-'ye indirmiÅŸ ve not görünümünü 'negatif' olarak teyit etmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.