Sosyal Medya

'Hizbullah'ın New York'ta ne işi var?'

Dış Politika dergisi Foreign Policy da Hizbullah'ın New York'ta yapılanması olduğunu iddia etti.



Lübnan iç savaşı sırasında 1982'de kurulan Hizbullah, bu günlerde Irak, Yemen, Suriye gibi yerlerde OrtadoÄŸu'da devam eden savaÅŸlar ve bu savaÅŸ noktalarındaki Ä°ran etkisi sebebiyle daha görünür hale geldi.

NEW YORK'TA HÄ°ZBULLAH YAPILANMASI

Dış Politika dergisi Foreign Policy da Hizbullah'ın New York'ta yapılanması olduğunu iddia ettiği bir haber yayınladı. Haberde "Hizbullah'ın New York'ta ne işi var?" sorusu soruldu.

Dergi, bu iddiasını ABD'de gözaltına alınan ve Hizbullah'a çalıştığı iddia edilen Amerikan vatandaşı iki Lübnanlıya dayandırdı.

Bu isimlerden biri 2017'de gözaltına alınan 34 yaşındaki Ali Kourani. Kourani, Lübnan doÄŸumlu ve yasal olarak ABD'ye 2003'te göç edip, 2009'da Amerikan vatandaÅŸlığına geçti. Ä°ddialara göre Kourani, New York'ta hedef alınabilecek Ä°sraillileri belirlemekle görevliydi. Ayrıca havaalanı ve askeri sahalarla ilgili de gözetleme yapıyordu. O dönemde basında yer alan haberlerde Kourani'nin hedefindeki noktalara iliÅŸkin de paylaşımlarda bulunulmuÅŸ, bu noktaların Manhattan'da iki askeri tesis, Brooklyn'de bir Gizli Servis sitesi ve New York John F. Kennedy Uluslararası Havaalanı olduÄŸu iddia edilmiÅŸti. Kourani, 2018'de hapis cezasına çarptırıldı.

Foreign Policy dergisi, haberinde Kourani'ye yer vererek Hizbullah'ın onu patlayıcı yapmakta kullanılan kimyasallar alması için Çin'e gönderdiÄŸini yazdı. Yine Kanada'ya operasyonel görevler için gönderildiÄŸi belirtildi. Kourani'nin FBI'a verdiÄŸi ifadesinde kendisini "uyuyan bir hücre" olarak tanımladığı belirtildi.

Gözaltına alınan bir diÄŸer isimse Samer El Debek. El Debek, Lübnan dışındaki saldırıları planlamaktan sorumlu olduÄŸu belirtilen Hizbullah'a baÄŸlı Ä°slami Cihad Örgütü'nün (IJO) bir parçası olmakla suçlandı.

Ä°NGÄ°LÄ°Z GAZETESÄ°: HÄ°ZBULLAH LONDRA'DA SÄ°LAH ÜRETÄ°YOR

GeçtiÄŸimiz günlerde Ä°ngiliz Telegraph Gazetesi de Hizbullah'ın Londra'da silah ürettiÄŸini yazmıştı. Habere göre Ä°ngiliz iç istihbaratı MI5, bir Hizbullah askeri yakaladı ve onunla birlikte ev yapımı bombalarda kullanılan üç tondan fazla amonyum nitrat ele geçirdi.

Gazete, olay üzerine 2015'te Kıbrıs'ta yaÅŸananları hatırlattı. 2015'te Kıbrıs'ta yakalanan Lübnanlı Hüseyin Bassam Abdallah'ın Hizbullah mensubu olduÄŸu belirtilmiÅŸ, evinde 8.2 ton amonyum nitrat bulunmuÅŸ ve 6 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. 2015 yılında yaÅŸanan bu olay karşısında ABD'nin sessiz kaldığı yorumları yapılmıştı. Telegraph'ın da haberinde yer verdiÄŸi üzere ABD-Ä°ran arasındaki nükleer anlaÅŸma olaydan kısa süre önce imzalanmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.