Sosyal Medya

Güncel

İkinci Tosun Vakası: 30 bin kişiyi dolandırdı, firar etti

Çiftlikbank skandalının ardından, İzmir’de ikinci bir ‘saadet zinciri’ soygunculuğu patladı.



‘Epitelyum’ adlı sözde reklam ÅŸirketi üzerinden, ‘Çok yatır, çok kazan’ sloganıyla 30 bin kiÅŸiyi dolandıran ve Gürcistan’a kaçan Aktoprak kırmızı bültenle aranıyor.
 
Türkiye gündemine oturan Çiftlikbank vurgununun ardından 'Ä°kinci Tosun Vakası' Ä°zmir'de yaÅŸandı. 
 
Çiftlikbank olayındaki gibi, 2017'de sosyal medyada kısa sürede yayılan yeni bir saadet zinciri, binlerce vatandaşı tuzaÄŸa düÅŸürdü. Ä°zmir'de 'Epitelyum' adıyla kurdukları sözde reklam ÅŸirketi üzerinden 30 bin kiÅŸiyi dolandırıp, 10 milyonu aÅŸkın parayı hesabına aktardıktan sonra sırra kadem basan ÅŸirketin sözde patronu Atakan Aktoprak'ın Gürcistan'a kaçtığı tespit edildi.
 
HAKÄ°M ÖNÜNE ÇIKTILAR
 
BiliÅŸim sistemi aracılığıyla dolandırıcılık suçlamasından aranan 25 yaşındaki Aktoprak hakkında kırmızı bülten çıkarıldı.
 
30 bin kiÅŸiden 'Çok para yatır, çok para kazan' sloganıyla 10 milyon liradan fazla para topladı. Åžirketin sözde patronları ile dolandırılan maÄŸdurlar üçüncü kez hakim karşısına çıktı.
 
Ä°zmir 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruÅŸmaya Ä°zmir Kapalı Ceza Ä°nfaz Kurumu'nda tutuklu ÅŸirket ortağı Aptullah Åženkaya (27) ile baÅŸka suçtan tutuklu ÅŸirket yetkilisi Zeynel Okan Bulut (24), Ses ve Görüntü BiliÅŸim Sistemi (SEGBÄ°S) yöntemiyle katıldı.
 
Sanık Bulut, ÅŸirket adına katılımcılara gönderilecek paraların toplanması, hesap açma, para çekme, kontrol etme yetkisinin ÅŸirket temsilcisi olarak kendisinde olduÄŸunu, ancak bu iÅŸlemler sırasında kontrolün Atakan Aktoprak ve Aptullah Åženkaya'da olduÄŸunu öne sürdü. Sanık Åženkaya ise kimseyi dolandırmadığını, sanık Bulut'un suçlamalarını kabul etmediÄŸini, ÅŸirketin sadece sosyal tesis olarak gösterdiÄŸi kafenin müdürlüÄŸünü yürüttüÄŸünü iddia etti.
 
EÅŸi ve görümcesinin 'Epitelyum' adlı ÅŸirket hesabına para yatırdığını ve kendisini de kazançlı bir iÅŸ olduÄŸunu belirterek ikna ettiklerini anlatan maÄŸdurlardan Hatice B, "Åžirketin banka hesabına EFT yoluyla cuma günü 17 bin 700 lira yatırdım. Olaydan sonra boÅŸandığım eÅŸim pazartesi günü banka hesabıma ÅŸirketin kar payı yatıracağını söyledi. Ancak sonraki günlerde eski eÅŸim bana bir sorun çıktığını, ÅŸirketin battığını söyleyince dolandırıldığımı anladım" diye konuÅŸtu.
 
KIRMIZI BÜLTEN KARARI
 
Mahkeme heyeti, Artvin Sarp Karahudut Kapısı'ndan Gürcistan'a kaçan Aktoprak hakkında kırmızı bülten çıkarılarak, Türkiye'ye iadesinin talep edilmesine, Ä°zmir 1. Ağır Ceza'da görülen aynı kamu davasının, bu dava dosyasıyla birleÅŸtirilmesi önerisinde bulunulmasına karar verdi. DuruÅŸma 12 Kasım'a ertelendi.
 
Epitelyum, kendisini 'üyelerine para kazandıran bir reklam ağı ÅŸirketi' olarak tanıtıyordu. BaÅŸlangıç olarak 150 liralık bir reklam paketi alınmasını saÄŸlayan ÅŸirket, bunun karşılığında alınacak her reklam paketi için günlük yüzde 1 kazanç saÄŸladığını savunuyordu. Alınan 150 liralık reklam paketi sayesinde 600 gün boyunca para kazandırdığını aktaran ÅŸirkete para yatıranların 150 lirasının 900 liraya yükseldiÄŸi iddia ediliyordu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.