Sosyal Medya

Güncel

İbrahim Kalın açıkladı: ABD'nin mektubuna aynı şekilde karşılık verilecek

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Beştepe'deki Kabine Toplantısı'nın ardından basın toplantısı düzenledi.



BeÅŸtepe'deki Kabine Toplantısı'nın ardından ABD'nin gönderdiÄŸi mektuba iliÅŸkin açıklamalarda bulunan Ä°brahim Kalın, "Cevap hazırlanırken mektubun muhtevasına, üslubuna ve perspektifine uygun bir cevabın verileceÄŸinden de hiç kimsenin endiÅŸesi olmasın." ifadelerini kullandı.

Ä°brahim Kalın'ın açıklamalarından satırbaÅŸları:

Sayın CumhurbaÅŸkanımız BaÅŸkanlık sisteminin vatandaÅŸlarımıza daha iyi hizmet vermesiyle ilgili önemli konuların altını çizdiÄŸi, bakanlıklarımızın attığı adımların adımlarına iÅŸaret ettiler. Özellikle kur, faiz, enflasyon üçgeninde oluÅŸturulmaya çalıştırılan baskılara karşı hem kurumlarımızın hem de özel sektörün birlikte hareket ettiÄŸinin altını çizdiler.

ABD ile S-400 ve F-35 konusu gündeme geldi. Terörle mücadele ve ülkemizin iç ve dış güvenliÄŸi konusundaki koordinasyon etraflı bir ÅŸekilde ele alındı. Sadece Türkiye Cumhuriyeti topraklarında deÄŸil Irak ve Suriye'deki mücadelemiz örgütlü ve kararlı bir ÅŸekilde mücadeleye devam ediliyor. Seçimi de gözönüne alarak terör örgütünün eylemleriyle ilgili birimlerimiz teyakkuz halinde.

Sayın CumhurbaÅŸkanımız Suriye'den kaynaklanan güvenlik sorunlarına iÅŸaret ettiler. Rejimin kasıtlı olarak Türkiye'yi tahrik etmek, bölgede alan kazanmak amacıyla saldırılara son verilmesi açısından ilgili birimlerimize ve Rusya'ya bilgi verilmiÅŸtir. Bundan sonra da gerekli adımlar atılmaya devam edilecektir.

'SIFIR TOPLAMLI BÄ°R DIÅž POLÄ°TÄ°KA SÖZ KONUSU DEĞİL'

Çevremizde yaÅŸanan geliÅŸmeler ele alındı. Amerikan Dış Savunma Bakanlığı'nın, Savunma Bakanlığımıza yaptığı mektup çerçevesinde devam eden birtakım tartışmalar var. Bölgesel, küresel belirsizlik, kaos ve gerilim ortamında bu ortamı teÅŸvik eden siyasi yaklaşımlar karşısında Türkiye huzurun, istikrarın, barışın olduÄŸu bir dış politikayı izlemektedir. Ulusal çıkarlarımızı esas alan bir dış politika izliyoruz. Bunun için 360  derece perspektifinden olaylara bakıyoruz. Bizim sıfır toplamlı bir dış politikamız sözkonusu deÄŸil.

Hala dünyayı sıfır toplamlı okumaya çalışanlar, Türkiye'nin NATO'daki statüsünü tartışmaya açmaktadırlar. Biz tamamen kendi ulusal çıkarlarımız çerçevesinde herkesle karşılıklı saygı ve çıkar iliÅŸkileri temelinde kapsamlı iliÅŸkileri hedefliyoruz. S-400, F-35, Patriot meselesi Türkiye'nin güvenliÄŸini saÄŸlamak için atılan adımlardır. Hepimiz güvende olmadan hiçbirimiz güvende deÄŸiliz.

'SAYIN CUMHURBAÅžKANIMIZ YARIN DÜNYA LÄ°DERLERÄ°YLE GÖRÜÅžECEK'

Suriye'deki hadiseler de, Libya'da, Sudan'da, OrtadoÄŸu'da yaÅŸananlar da elbette bizi yakından ilgilendiriyor. CumhurbaÅŸkanımızın yurtdışında yaptığı temaslar yoÄŸun bir ÅŸekilde devam ediyor. Yarın Tacikistan'da dünya liderleriyle sayın CumhurbaÅŸkanımızın görüÅŸmeleri olacak. Özellikle Rusya, Çin, Hindistan'ın katılması önemli. Bu da Türkiye'nin o bölgelerdeki çıkarlarını koruma anlamında önemli bir fırsat teÅŸkil etmektedir. Ä°htiyaç olursa ErdoÄŸan ile Trump görüÅŸebilir. 

'DOÄžU AKDENÄ°Z'DE OLDU BÄ°TTÄ°LERE MÜSADE ETMEYECEĞİZ'

Sayın CumhurbaÅŸkanımızın dirayetli liderliÄŸi sayesinde Suriye sınırında kurulmak istenen PKK devleti artık ihtimal dışı haline gelmiÅŸtir. Bunu Afrin'de, Ä°dlib'de kararlı bir ÅŸekilde devam edeceÄŸimizden kimsenin ÅŸüphesi olmasın. DoÄŸu Akdeniz'de Kıbrıs Rum kesiminin oldu bitti anlayışını, gaspetme anlayışını ÅŸiddetle reddediyoruz. Biz temel pozisyonumuzu Türkiye'nin ve Kıbrıs Türkleri'nin hakkını müdafa etmeye devam edeceÄŸiz.

Sayın Savunma Bakanımıza gönderilen mektup üslubu deÄŸil muntevası açısından ikili iliÅŸkilerimize aykırıdır. Mektubun gönderilmesi zamanla eÅŸzamanlı olarak sızdırılmış olması bir ciddiyetsizdir.Bunların belli mahremiyeti vardır. Bunlar aynı gün kamuoyuna baskı oluÅŸturmak amacıyla sızdırılmaz. Tabii ki deÄŸerlendirmelerimizi yaptık. Ä°lgili arkadaÅŸlarımızın, Savunma Bakanımızın, benim, DışiÅŸleri Bakanımızın görüÅŸmeleri oldu.

Biz hiçbir zaman bu iliÅŸkileri germekten, koparmaktan vesayet altına birilerinin almaya çalışmasından yana olmadık. Bu iliÅŸkileri yönetirken karşılıklı çıkar ve saygı temelinde müttefiklik ruhuna uygun adımlar atmayı tercih ettik. Bu cevap hazırlanırken de mektubun muhtevasına, üslubuna, perspektifine uygun bir cevabın verileceÄŸinden kimsenin ÅŸüphesi olmasın. MevkidaÅŸlarımızla görüÅŸmeye devam edeceÄŸimiz. Sayın CumhurbaÅŸkanımız Japonya'da 29 Haziran'da yapılacak olan zirvede Sayın Trump'la ele alacaklar.

'F-35'Ä°N MÜÅžTERÄ°SÄ° DEĞİL, ORTAÄžIYIZ'

Biz F-35'in müÅŸterisi deÄŸil ortağıyız. Üreticilerinden biriyiz. Üretimin bir parçasıyız. Pentagon S-400 meselesini bahane ederek kalıcı iliÅŸkilere zarar vermekten kaçınmalıdır. Biz akılla, basiretle, metanetle bu sürecin takipçisi olacağız. AnlaÅŸmadan kaynaklanan haklarımızı her platformda savunmaya devam edeceÄŸiz. Umarız iÅŸ o noktaya gelmez.

Sayın Bahçeli ile sayın CumhurbaÅŸkanımızın dönem dönem görüÅŸmeleri oluyor. Bugün görüÅŸmelerinde hem seçim süreci hem de bölgemizde yaÅŸanan diÄŸer geliÅŸmelerle ilgili fikir teatisinde bulundular. Ä°ttifakın doÄŸal parçası olarak görüÅŸmeler yapılmaktadır. Sayın CumhurbaÅŸkanımız her zaman sahada.Birtakım ilan edilmemiÅŸ adımları strateji diye tartışıp, sonra bunlar yapılmıyor, sonra stratejide deÄŸiÅŸiklik var gibi sunuluyor. Bütün ilçelerde miting yapılacak diye bir strateji açıklanmadı. Bunlar birtakım spekülasyonlar. Sayın Binali Yıldırım da sahada çalışıyor. O çerçevede baktığınızda strateji gayet baÅŸarılı bir ÅŸekilde uygulanmaya devam ediyor.

'2 TEMMUZ'DA ÇÄ°N'E BÄ°R ZÄ°YARETÄ°MÄ°Z OLACAK'

Sayın CumhurbaÅŸkanımız Tacikastan'da bir dizi görüÅŸmesi olacak. Hindistan BaÅŸbakanı, Çin Devlet BaÅŸkanıyla olması planlanıyor. 2 Temmuz'da Çin'e resmi ziyarette bulunacağız. Sayın Putin'le G-20'de ikili geliÅŸme planlanıyor. BaÅŸka devlet baÅŸkanlarıyla da olabilir. Ä°ran CumhurbaÅŸkanı geliyor. Kazakistan, Kırgızistan var. Bu yıl içerisinde Hindistan BaÅŸbakanı'nın Türkiye'ye ziyareti sözkonusu olabilir. Bu görüÅŸmeler mutlaka faydalı olacaktır.

Muhalefetin getirdiÄŸi öneriler demokratik kurallar çerçevesi ve Meclis pratiÄŸi içinde mutlaka deÄŸerlendirilecektir. Yeni Askerlik Yasası zaafları önleyecek umdeleri ihtiva etmektedir. Türkiye'nin güvenlik ihtiyaçlarının karşılanmasında zaafya yolaçabilecek uygulamayı bizim gündeme getirmemiz zaten sözkonusu olamaz. Bunu çalışan ilgili birimlerimiz, Genelkurmay BaÅŸkanlığımız baÅŸta olmak üzere bu konularla ilgililer. TSK'yı daha aktif, modernize, atak, güçlü bir hale getirecek yasadan bahsediyoruz. Bu deÄŸerleri daha da kuvvetlendirecek teklifler varsa bunlara elbette olumlu bakılır, deÄŸerlendirilir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.