Sosyal Medya

Güncel

İngiltere'de başbakanlık yarışı başlıyor, işte adaylar!

İngiltere'de Brexit çıkmazı sebebiyle istifasını açıklayan Theresa May'in ardından yeni başbakanın kim olabileceği soruları sorulmaya başlandı.



Ä°ngiltere BaÅŸbakanı Theresa May, dakikalar önce istifasını açıkladı. Brexit nedeniyle yaÅŸanan tıkanıklığın ardından dünden beri istifa edeceÄŸi duyurulan May, gözyaÅŸları içerisinde bir konuÅŸma yaptı. May'in istifasının ardından kimin baÅŸbakan olabileceÄŸi soruları gündeme geldi.

Reuters'ın aktardığına göre Ä°ngiltere siyasetinde ÅŸimdiden koltuÄŸa aday isimler var. Tamamı muhafazakar iÅŸte o isimler:

Boris Johnson:​ Brexit kampanyasının yüzü olan 54 yaşındaki Boris Johnson, May'in çıkış müzakerelerini ele alışını protesto etmek için temmuz ayında dışiÅŸleri bakanlığı görevinden istifa etti.​ Johnson, partiyi düÅŸük vergi ve güçlü yönetim gibi geleneksel deÄŸerlerine dönmeye çağırdı.​ May'in yerine geçecek favori aday olarak görülen Johnson, geçtiÄŸimiz hafta yaptığı açıklamada, yarışa katılacağını belirtmiÅŸti.

1_64

Esther McVey: â€‹Brexit destekçisi eski televizyon sunucusu olan 51 yaşındaki Esther McVey, May'in Brexit anlaÅŸmasını protesto etmek için kasım ayında, Ä°ÅŸ ve Emeklilik Bakanlığı görevinden istifa etti. Esther, "Her zaman söylediÄŸim gibi, eÄŸer çalışma arkadaÅŸlarımdan yeterli desteÄŸi alırsam, evet katılacağım." diyerek, baÅŸbakanlık yarışına katılmayı planladığını açıklamıştı.

2_66

Rory Stewart: Eski bir diplomat olan 46 yaşındaki Rory Stewart, bu ay Uluslararası Kalkınma Devlet SekreterliÄŸi görevine terfi etti.​ Stewart BBC'ye verdiÄŸi röportajda, "Bu ülkeyi bir araya getirmek istiyorum… Brexit'i kabul ediyorum, Brexit destekçisiyim." ifadelerini kullandı.

3_55

Michael Gove: 2016 referandumunda, en fazla öne çıkan Brexit kampanyacılarından olan 51 yaşındaki Michael Gove, referandumu kaybettikten sonraki gün istifa eden David Cameron'un yerine May'in geçmesinin ardından, kabine kariyerini yeniden kurmak zorunda kaldı. Yeni politikaların ortaya çıkmasında en etkili kabine üyelerinden biri olarak görülen Gove, May'in Brexit stratejisini destekleyenler arasında.​ Gove, halihazırda Ä°ngiltere çevre bakanı olarak görev yapıyor.

4_54

BAÅžKANLIK YARIÅžINA KATILIP KATILMAYACAÄžINI HENÜZ AÇIKLAMAYANLAR

Jeremy Hunt: Ä°ngiltere DışiÅŸleri Bakanı olarak haziran ayında Boris Johnson'un yerini alan 52 yaşındaki Jeremy Hunt, referandumda Ä°ngiltere'nin AB'de kalması yönünde oy kullandı. Hunt, parlamentodaki gazetecilerin liderlik yapmayı planlayıp planlamadığını sorusu üzerine, "Bekle ve gör" dedi.

5_37

Andrea Leadsom:​ Brexit kampanyası destekçisi olan 56 yaşındaki Andrea Leadsom, 2016'daki referandumun ardından dönemin baÅŸbakanı David Cameron'ın istifasıyla boÅŸalan baÅŸbakanlık makamına May'e karşı aday olmuÅŸ ancak daha sonra yarıştan çekilmiÅŸti. Ä°ngiltere'de Theresa May hükümetinin Avam Kamarasından sorumlu bakanı olarak görev yapan Andrea Leadsom, çarÅŸamba günü sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla hükümetteki görevinden istifa ettiÄŸini duyurmuÅŸtu.

6_26

 

Dominic Raab: 45 yaşındaki Dominic Raab, May'in sunduÄŸu Brexit anlaÅŸmasının taslak metnini protesto etmek amacıyla kasım ayında, yalnızca 5 aydır yürüttüÄŸü Brexit bakanlığı görevinden istifa etmiÅŸti.​ Raab, baÅŸbakan olmayı isteyip istemeyeceÄŸi sorusuna, "Asla, asla deme." diye cevap verdi.

7_14

David Davis: Temmuz 2016'da AB ile müzakerelere öncülük etmek üzere Brexit bakanı olarak atanan 70 yaşındaki David Davis, May'in blokla uzun vadeli iliÅŸki planlarını protesto etmek için temmuz ayında istifa etti.​ 2005'te parti liderliÄŸi için yarışan Davis, Cameron'a karşı kaybetmiÅŸti.

8_10

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.