Sosyal Medya

Özel / Analiz Haber

Kemal Sayar: Ramazan; hayatı yavaşlatmanın; insanı maddi meşguliyetlerden arındırarak asli varoluşuna döndürmenin fırsatlarından biridir

İlk orucunu ve çocukluğunun Ramazan anılarını anlatan Psikiyatrist Prof.Dr.Kemal Sayar çocukluğunda çok susadığı oruç anısı anlattı. Sayar "Çocukluğuma dair Ramazan'la ilgili en kuvvetli hatıra köyümüzde geçirdiğimi bir Ramazan'da çok susamış olduğumdur.o kadar susamıştım ki iftar vaktini sofrada bekleyememiştim. Köyün gürül gürül akan pınarları vardı ve ben o pınarlardan birinin başında bir saat durmuştum" şeklinde anlattı.



Ä°lk orucunuz ve çocukluÄŸunuzun Ramazan’ı ile ilgili olarak neleri hatırlıyorsunuz?
ÇocukluÄŸuma dair Ramazan’la ilgili en kuvvetli hatıra köyümüzde geçirdiÄŸim bir Ramazan’da çok susamış olduÄŸumdur. O kadar susamıştım ki iftar vaktini sofrada bekleyememiÅŸtim. Köyün gürül gürül akan pınarları vardı ve ben o pınarlardan birinin başında bir saat durmuÅŸtum. Bir saat boyunca da akan suyu izlemiÅŸ ve iftarımı da o pınarın suyundan kana kana içerek yapmıştım.
 
Sizin için Ramazan?
Ramazan’ı bir yavaÅŸlama ve içe bakma ayı olarak görüyorum. Ramazanı modern zamanın hızlı akışına vurulmuÅŸ bir sekte, bir mola veya bir silkiniÅŸ imkanı olarak deÄŸerlendirebiliriz. Ä°nsan gündelik zamanın dışına çıkmak suretiyle kendi içine daha fazla bakar. Maddi meÅŸguliyetlerden arınarak asıl varoluÅŸuna döner. Bu yönüyle Ramazan, eÅŸyadan uzaklaÅŸmak, varlığın özüne varmak için çok güzel bir imkan sunar bizlere. Ä°nsan aç kalmak ve maddi zevklerden uzak kalmak suretiyle hayatın sadece haz ekseni etrafında dönmediÄŸini fark eder. Apayrı bir düÅŸünme ve varoluÅŸ boyutuna geçmekle hayatın sadece maddi duyguların tatmini olduÄŸunu öngören modern medeniyete bir baÅŸkaldırı halini alır Ramazan. Ayrıca dünyanın baÅŸka köÅŸelerinde de coÅŸkuyla yaÅŸanması bizi görünmez baÄŸlarla birbirimize baÄŸlar.
 
Ramazan’ı en çok hangi mekanda yaÅŸamayı isterdiniz?
Ramazan’ı tarihsel derinliÄŸi olan coÄŸrafyalarda yaÅŸamayı isterim. Sözgelimi Mekke, Medine, Saraybosna, Kâhire, Åžam gibi Ä°slam ÅŸehirleri Ramazan açısından vaitkâr ÅŸehirlerdir. Ne yazık ki bugün, uygarlığımızın beÅŸiÄŸi olan kimi ÅŸehirler büyük bir saldırı altında.
 
Sizin için en ideal iftar sofrası nasıldır?
Ben iftar sofrasında israfa kaçmayacak ölçüde çeÅŸitlilik olmasından yanayım. Ä°deal sofra, dostluÄŸun tüttüÄŸü sofradır. Ä°ÅŸte o zaman yediÄŸiniz her ÅŸey bal ve ÅŸerbet olur. Bana hayatta en çok hüzün veren ÅŸeylerden birisi iftarımı tek başıma açmak zorunda kalmaktır. Hele ki iftarı gurbette açıyorsanız yalnızlık o zaman çok zordur.
 
Ä°ftar öncesi bekleyiÅŸi çok severim. Benimle birlikte bekleyen insanların varlığı ruhuma huzur verir. Ä°ÅŸte o zaman hayatlarımızı bir amaç için yaÅŸadığımızı, boÅŸa bir ömür dürmediÄŸimizi fark ederim. Ä°ftarı bekleyen insanların arasında onları birbirine kardeÅŸ kılan bir melek dolaşır gibidir. Bunların yanı sıra Ramazan’la beraber gelen coÅŸkuyu ve mutluluÄŸu da çok severim. Hayat çok daha dinamikleÅŸiyor. Ä°nsanlar birbirini görmek ve birbiriyle sohbet etmek imkanı buluyor. Dolayısıyla benim için en ideal iftar sofrası kardeÅŸlik ve dostlukla oturduÄŸum sofradır.
 
Ülkemizdeki Ramazan algısıyla ilgili olarak sizi en çok rahatsız eden ÅŸey nedir?
Ben de pek çok insan gibi sadece zenginleri ağırlayan iftar sofralarından hoÅŸlanmıyorum. Ramazan çadırı adı altında insanların gururunu inciten görüntülerle karşılaÅŸmak istemiyorum. Televizyon programlarında ÅŸovmen kılıklı insanların dini menkıbeleÅŸtirmesinden hazzetmiyorum. GösteriÅŸçi bir dindarlığı tasvip etmiyorum. Din, insanın kendi içine derinleÅŸmesidir ve fâniliÄŸini idrak ederek tevazu giysisi giymesidir. Dindarlık taslayan insan dinin özüne yabancıdır. Din, egomuzun kolunu kanadını kırdığı kadar hayatımıza nüfuz etmiÅŸ demektir. Bu bakımdan Ramazan ancak edeple anlamına ulaşır. Edep dışı her türlü tutum ve davranışı Ramazan’ın ruhuna uygun bulmadığımı söylemek isterim.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.