Sosyal Medya

Kültür Sanat

Muş'ta 11 milyon yıllık fosiller bulundu

Muş'un Varto ilçesinde yapılan arazi araştırması sırasında Orta Miyosen Dönemi'ne ait 11 milyon yıllık midye kabuğu ve salyangoz fosilleri tespit edildi- MŞÜ Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Jeomorfolog İskender Dölek:- 'Karların erimesiyle ortaya çıkan deniz canlılarına ait fosiller bulduk. Yaptığımız karbon testleri ve paleontolojik yaş tayin metodlarıyla fosillerin yaklaşık



MuÅŸ'ta yapılan arazi araÅŸtırmaları sırasında yaklaşık 11 milyon yıl öncesine ait fosiller bulundu.

MuÅŸ'un Varto ilçesine 10 kilometre mesafedeki Yedikavak bölgesinde karların erimesiyle ortaya çıkan fosilleri gören vatandaÅŸlar, durumu MuÅŸ Alparslan Üniversitesi'ne (MÅžÜ) bildirdi.

Bunun üzerine MÅžÜ Afet Yönetim Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi Müdürü, ÖÄŸretim Üyesi Jeomorfolog Dr. Ä°skender Dölek, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Åžube Müdürü Ertan Öncel ile araÅŸtırma ekibi bölgede inceleme yaptı.

AraÅŸtırma sonucunda bölgede bulunan fosillerin ÅŸimdiki MuÅŸ Ovası ile Van'a kadar uzanan bölgeyi kapatan Acısu Gölü'ne ait olduÄŸunu tespit eden araÅŸtırma ekibi, aldıkları örnekler üzerinde yaptıkları incelemeler sonucu fosillerin yaklaşık 11 milyon yıllık olduÄŸunu belirledi.

- "Anadolu'nun jeolojik tarihi bakımından önemli"

Dölek, yaptığı açıklamada, alanın turizm açısından da önemli olduÄŸunu belirterek, fosillerin kayıt altına alınması gerektiÄŸini söyledi.

Çevre ve Åžehircilik Ä°l MüdürlüÄŸü ile yürüttükleri tabiat varlıklarının envanter çalışmaları kapsamında bölgeyi incelediklerini anlatan Dölek, ÅŸu bilgileri verdi:

"Varto ilçesine yaklaşık 10 kilometrelik bir mesafede, karların erimesiyle ortaya çıkan deniz canlılarına ait fosiller bulduk. Yaptığımız karbon testleri ve paleontolojik yaÅŸ tayin metotlarıyla fosillerin yaklaşık 11 milyon yıl öncesine ait olduÄŸunu belirledik. Orta Miyosen olarak ifade edeceÄŸimiz jeolojik dönem içerisinde oluÅŸmuÅŸ veya bugünkü MuÅŸ Ovası ile Van'a kadar uzanan bölgeyi kapatan Acısu Gölü'ne ait ekolojik ÅŸartlarda var olmuÅŸ canlı topluluklarına ait fosiller. Deniz mesafesinden yaklaşık bin 650 metre yüksekteyiz. Anadolu'nun jeolojik tarihi için önemli olduÄŸunu düÅŸünüyoruz."

Ä°skender Dölek, midye kabukları ve salyangoz olarak ifade edilecek fosil grupları dışında mikro fosillerin de bölgede bulunduÄŸunu kaydederek, fosillerin paleojeolojik ve paleojeomorfolojik koÅŸulları ifade etmesi açısından önemli olduÄŸunu vurguladı.

Bu tür yerlerin kayıt altına alınması gerektiÄŸini dile getiren Dölek, "Sadece yer bilimleri açısından deÄŸil ilin turizm potansiyeli açısından da önemli varlıklardır. Dünyada deÄŸiÅŸen turizm anlayışı ile insanlar deniz ortamından kaçıp daha doÄŸal ortamları tercih ediyor. Bu bakımdan, macerayı seven, keÅŸif yapmak isteyen ve doÄŸayı seven insanların gelip buraları görmelerini bekliyoruz." dedi.

- "Buranın korunması için çalışmalarımızı yapacağız"

Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Åžube Müdürü Öncel de fosillerin kayıt altına alınması için gerekli çalışmaları yapacaklarını belirterek, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"MuÅŸ sınırları içerisinde pek çok jeosit alan ve fosiller bulunmaktadır. Burasının kesin korunacak alan olarak ilan edilmesi için gerekli çalışmalarımızı yapacağız. Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı ile Tabiat Varlıkları Genel MüdürlüÄŸü'ne bilimsel araÅŸtırma raporu sunacağız. Ön incelemelerin ardından buranın korunacak alan ilan edilmesini planlıyoruz."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.