Sosyal Medya

Güncel

'May'in başbakanlığı tehlikede'

İngiltere Basını, Başbakan Theresa May'in Avrupa Birliği yaptığı, ülkenin birlikten ayrılmasının (Brexit) şartlarını düzenleyen anlaşmanın parlamentoda yeniden reddedilmesini, May'in ikinci kez 'aşağılayıcı' bir yenilgi aldığı ve başbakanlığının tehlikeye girdiği vurgusuyla duyuruyor.



"BaÅŸbakan Theresa May'ye bir dev yenilgi daha ve Brexit'e sadece 16 gün kaldı" manÅŸetiyle çıkan Ä°ngiliz Guardian, May'in 149 oy farkıyla aldığı yenilginin zaten yıpranmış otoritesine yeni bir darbe vurduÄŸunu" söylüyor.
Gazete, baÅŸyazısında ise "çekici olmayan ve ulaşılmaz Brexit'i yeniden düÅŸünmek için uzun bir ara vermeliyiz." diyor.
Milletvekillerinin Brexit'in ertelenmesine destek vermesi gerektiÄŸini söyleyen gazete, ancak bu ertelemenin "May'e nefes aldırmak için gerekenden daha uzun olması gerektiÄŸini" söylüyor.
Gazete, bu ertelemenin "bir sinir krizinin eÅŸiÄŸindeki Muhafazakâr Parti tarafından aceleyle kapı dışına itilmek yerine, Brexit'in bu ülke için ne anlama geldiÄŸini düÅŸünüp taşınacağı kadar uzun olması gerektiÄŸini" vurguluyor. Yazı ÅŸu satırlarla sona eriyor;
"Bir duraklama gerekiyor çünkü yeni bir düzenleme eksenine oturmak, söylemesi yapmaktan daha kola bir iÅŸ. May iktidarında teklif edilen AB üyeliÄŸi alternatifleri, ulaşılmaz, çekici deÄŸil ya da her ikisi birden. Ä°ngiltere'nin siyaseten daha iyi bir yerde olması için farklı daha iyi bir siyaset gerekiyor. Bu zaman alacak ve May'in Avrupa'dan bunu istemesi gerekiyor."

TIMES: ÇARESÄ°ZLÄ°ÄžE Ä°TÄ°LDÄ°K

"ÇaresizliÄŸe itildik" manÅŸetini atan Times ise, May'in yenilgisiyle birlikte "Ä°ngiltere'nin krize girdiÄŸini" söylüyor.
Ä°ÅŸ dünyası liderlerinin parlamentoya "bu sirke son verilmeli" çaÄŸrısında bulunduÄŸunu belirten gazete, Ä°ngiltere Endüstrisi Konfederasyonu CBI'ın BaÅŸkanı Carolyn Fairbairn'in oylamadan sonra söylediÄŸi "Artık yeter. Bu baÅŸarısız siyasetin son günü olmalı. Bütün partilerin yeni bir yaklaşım benimsemesi gerekiyor. Ä°nsanların iÅŸleri ve geçimleri buna baÄŸlı." ÅŸeklindeki sözlerine yer veriyor.
Times, ana muhalefetteki Ä°ÅŸçi Partisi lideri Jeremy Corbyn'in de, oylamadan sonra ikinci bir referandumdan bahsetmek yerine, partisinin kendi Brexit teklifini ortaya koyacağını söylediÄŸi için eleÅŸtiri aldığını aktarıyor.
Gazete Corbyn'nin tüm diÄŸer seçenekleri dışlayıp, ikinci referanduma destek vermesi için yoÄŸun bir baskı altında bulunduÄŸunu belirtiyor. Corbyn'in ise, iki hafta önce milletvekilleriyle yaptığı bir toplantıda istediÄŸi gibi Brexit anlaÅŸması olmaması halinde, yeni bir halk oylamasını destekleyeceÄŸini söylediÄŸi belirtiliyor.
Times, "EÅŸikte" baÅŸlıklı baÅŸyazısında ise, May'in oylamayla birlikte, güven kaybının yanı sıra otorite kaybına uÄŸradığını söylüyor.
May'in parlamentoda bugün yapılacak, AB'den anlaÅŸmasız çıkıp çıkmama oylamasında milletvekillerini serbest bırakmaya zorlandığını söyleyen Times, bunun hükümetin bu kriz döneminde liderlik yapamayacağının itirafı olduÄŸu görüÅŸünde.

‘MUHAFAZAKÂR PARTI MÜNASÄ°P BREXÄ°T Ä°ÇÄ°N FARKLI BÄ°R LÄ°DER BULABÄ°LÄ°R'

Gazete, May'in çok büyük olasılıkla PerÅŸembe günü de AB'den ayrılmayı düzenleyen 50. maddenin süresinin uzatılıp uzatılmamasını oya koymak zorunda kalacağını hatırlatıyor ve ÅŸöyle devam ediyor;
"Güven ve otorite olmadan May bu krizi nasıl çözecek? Parlamento büyük olasılıkla anlaÅŸmasız çıkışı reddedecek Brexit'in süresinin uzatılmasını isteyecek. Brüksel de bu sürenin ne için kullanılacağını bilmeyi talep edecek. AB zaten mevcut anlaÅŸmanın yeniden müzakere edilmeyeceÄŸini söyledi. Herhangi bir erteleme farklı bir strateji için kullanılmalı. Ancak May, sürekli kendisini farklı alternatiflere kapattı. Bunlardan biri anlaÅŸmasız Brexit'e hazırlanmak ve maliyetini azaltmak. Biri de her ne kadar çekici bir seçenek olmasa da anlaÅŸmanın halkoyuna sunmak. Her iki seçenek için de iki aydan uzun süre gerekiyor. Bu da hükümetin ömrünün bu kadar olup olmayacağı ÅŸüphelerini artırıyor. May'in gerilimi tırmandırma politikası baÅŸarısız oldu. Güven ve otorite olmadan ne önereceÄŸini tahmin etmek zor. Muhafazakâr Parti ÅŸimdi münasip bir Brexit'e giden yolu sadece yeni bir liderin bulabileceÄŸine karar verebilir."

DAILY TELEGRAPH: 29 MART'A ÇIKMALIYIZ

"May, ikinci aÅŸağılayıcı yenilgiye karşın iktidara tutunuyor" manÅŸetini atan Daily Telegraph ise, Ä°ngiltere'nin öngörüldüÄŸü gibi 29 Mart'ta anlaÅŸma olmadan AB'den çıkması gerektiÄŸi görüÅŸünde.
BaÅŸyazısında May'in sürekli anlaÅŸma olmadan çıkmanın, kötü bir anlaÅŸmayla çıkmaktan daha iyi olduÄŸunu söylediÄŸini hatırlatan gazete, "Onunki kötü bir anlaÅŸma ve Avam Kamarası iki kez aynı yargıda bulundu" diyor.
AnlaÅŸmasız çıkışın bazı aksamalara yol açacağını kabul eden gazete, ancak bunun tahmin edilen felaket de olmadığını savunuyor. Daily Telegraph, ülkenin önünde ÅŸu anda iki seçenek olduÄŸunu söylüyor ve ÅŸöyle devam ediyor;
Biri, yasal olarak yapmamız gerektiÄŸi gibi 29 Mart'ta anlaÅŸma olsa da olmasa da ayrılmak, diÄŸeri ise AB'de ya geçici ya da bazı milletvekillerin açıkça istediÄŸi gibi daimi olarak kalmak. Bu sadece ulusal biri aÅŸağılanma olarak kalmaz, ama halkoylamasına ihanet olur. Parlamento ülkeye AB'de kalıp kalmama konusunda bir söz hakkı verdi ve milletvekilleri referandumdaki kararı uygulama görevlerine ihanet edemez. Böyle yaparlarsa, sonuçları önümüzdeki yıllar boyunca hissedilir."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.