Sosyal Medya

Güncel

15 bin tekniker atama bekliyor

Türkiye'de ve KKTC'de Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okullarından eğitim gördükten sonra ameliyathane teknikeri olarak ünvan alan yaklaşık 15 bin kişi atama bekliyor. Atama bekleyen teknikerler, yayınladıkları açık mektup ile Cumhurbaşkanı ve hükümetten mağduriyetlerinin giderilmesini talep etti.



Atama bekleyen ameliyathane teknikerleri Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı ve Sağlık Bakanı'na yazdıkları mektupta şu ifadeleri kullandı.

"Sayın CumhurbaÅŸkanımız Recep Tayyip ErdoÄŸan, Sayın TBMM baÅŸkanımız Binali Yıldırım, Sayın SaÄŸlık Bakanımız Dr Fahrettin Koca Türkiye'de ve KKTC 50 üniversitenin SaÄŸlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Ameliyathane Hizmetleri eÄŸitimi verilmektedir. 2002 yılında cerrahi teknikerliÄŸi bölümü getirilmiÅŸ 2011 yılında cerrahi teknikerliÄŸi ismi deÄŸiÅŸtirilerek ameliyathane hizmetleri olarak deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ olup görev tanımlarımız 2011 de KHK ile yazılmıştı. Ardından 2014 te yeni bir yönetmenlik ile tekrar görev tanımlarımız yazılmış fakat yazılan görev meslek tanımlarımızda açık uçlu maddeler yer almaktadır. SaÄŸlık eÄŸitimleri açısından 20 farklı dersten cerrahlar tarafından eÄŸitim verilmektedir.
Yazılan görev tanımlarımız alınan eÄŸitimler ile ters olup ameliyathane teknikeri olarak yeni görev tanımı yazılmasını buna yönelik yeni bir yönetmenlik çıkarılmasını ve maÄŸduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. Ayrıca özel ve kamu hastanelerinde bulundurulması zorunlu asgari personel listesinde (PDC Tablosu) bütün branÅŸların yer almasına raÄŸmen Ameliyathane teknikerleri yer almamaktadır Türkiye'de bulunan 1730 özel ve kamu hastanelerinin 14 bin 860 tane ameliyathane odasında 1500 civarında sertifikalı hemÅŸire bulunmaktadır.

TALEPLERÄ° NELER?

SHGM SaÄŸlık Ä°nsan Gücü Planlama DaireBaÅŸkanlığının 01/07/2015 SAYI 1 de yayınlanan saÄŸlık iÅŸ gücü hedefleri ve saÄŸlık eÄŸitimi adlı bilimsel çalışmanın 2.sayfasında en çok ihtiyaç duyulan branşın %71.4 ile ameliyathane olduÄŸu görülmektedir.

Yapılan bunca çalışma ve bilimsel veriler göz önüne alındığında;

Ameliyathane içerisinde bulunan diÄŸer saÄŸlık personellerinin alımlarının durdurulup bundan sonraki alımlarda ameliyathane teknikerinin bulundurulmasını, ameliyathane içersindeki sertifikasyonların durdurulup kademeli geçiÅŸle ameliyathane teknikerinin alınmasını, üniversitelerde mezun olan 15 bin 500 ameliyathane teknikerlerinin istihdam alanı oluÅŸması için görev meslek tanımlarında deÄŸiÅŸikliÄŸe gidilmesini, kamu ve özel hastanelerde görev yapmakta olan eÄŸitim almamış çekirdekten yetiÅŸme veya diÄŸer saÄŸlık personellerinin çıkarılarak daha kaliteli, güvenli bir alanın oluÅŸturulmasını istiyoruz."
Kaynak iscihaber.net

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.