Sosyal Medya

Güncel

Venezuela askerleri sınırda tetikte bekliyor: Alarm durumuna geçildi

Venezuela askerlerinin, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun emri doğrultusunda sınır hattında konuşlandırıldığı açıklanırken, ülkenin Hollanda kontrolündeki Karayip adalarıyla olan deniz bağlantısının da süresiz askıya alındığı duyuruldu.



ABD destekli Venezuela muhalefetinin, "insani yardımların" giriÅŸ tarihi olarak açıkladığı 23 Åžubat öncesi sınırda alarm durumuna geçildi.
 
Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez, yaptığı açıklamada, diÄŸer hükümetlerden emir almayacaklarını belirterek, "Askerler, topraklarımızın bütünlüÄŸünün ihlal edilmesini önlemek için baÅŸkomutanımızın (Nicolas Maduro) talimatı doÄŸrultusunda sınırlar boyunca konuÅŸlu ve alarm durumunda olmayı sürdürecek." dedi.
 
"DENÄ°Z BAÄžLANTISI ASKIYA ALINDI"
 
Kara sınırlarında önlem alan hükümetin diÄŸer bir adımı da denizden geldi. Falcon Bölgesi Sivil Koruma Direktörü Gregorio Jose Montano, Karayiplerler'de yer alan Hollanda kontrolündeki 3 adayla deniz baÄŸlantısının süresiz olarak askıya alındığını açıkladı. Montano, kararın yardım merkezi olarak kullanılacağı açıklanan Curacao ile Aruba ve Bonaire adalarla ulaşımı etkileyeceÄŸini söyledi.
 
"BU ŞOVA İZİN VERMEYECEĞİM"
 
Tarihinin en ciddi siyasi ve ekonomik buhranını yaÅŸayan Venezuela'da "insani kriz ve yardım" tartışmaları, ABD destekli muhalefet ile hükümet arasındaki gerginliÄŸin en önemli noktalarından birini oluÅŸturuyor.
 
Devlet BaÅŸkanı Nicolas Maduro, yardım tartışmalarının, "ABD'nin iÅŸgal stratejisinin bir parçası" olduÄŸunu ve "bu ÅŸova izin vermeyeceÄŸini" söylüyor.
 
Muhalefet ise 300 bin kiÅŸinin acil yardıma ihtiyacı olduÄŸunu, 2 milyon kiÅŸinin de saÄŸlık riskiyle karşı karşıya bulunduÄŸunu savunarak ülkeye yardım girmesi gerektiÄŸini öne sürüyor.
 
MUHTEMEL BÄ°R MÜDAHALE Ä°ÇÄ°N KULLANILABÄ°LÄ°R
 
Baskılara raÄŸmen Maduro'ya sadık kalmayı sürdüren ordu sınırı kapatırken, muhalefetin Kolombiya'nın Venezuela sınırındaki Cucuta kenti ile Venezuela'nın yaklaşık 40 mil açığında yer alan Curacao adasında bekletilen paketleri, 23 Åžubat'ta ülkeye nasıl sokacağı belirsizliÄŸini koruyor.
 
600 bin kiÅŸinin gönüllü olduÄŸu "yardım" giriÅŸinin engellenmesinin, ABD tarafından muhtemel bir müdahale için kullanılabileceÄŸi iddia ediliyor.
 
VENEZUELA KRÄ°ZÄ°
 
Venezuela'da, çoÄŸunluÄŸu muhalefetin elindeki Ulusal Meclisin BaÅŸkanı Juan Guaido, muhaliflerin mitinginde kendini "geçici devlet baÅŸkanı" ilan etmiÅŸ ve baÅŸta ABD olmak üzere Avustralya, Kanada, Kolombiya, Peru, Ekvador, Paraguay, Brezilya, Åžili, Panama, Arjantin, Kosta Rika ve Guatemala gibi ülkeler tarafından tanınmıştı. Son olarak Avrupa Parlamentosu aynı yönde adım atmıştı.
 
Meksika, Türkiye, Rusya, Ä°ran, Küba, Çin ve Bolivya ise Venezuela Devlet BaÅŸkanı Nicolas Maduro hükümetine desteklerini yinelemiÅŸ, Maduro da geliÅŸmeler üzerine ABD ile diplomatik ve politik iliÅŸkileri kestiÄŸini ancak ticari iliÅŸkilerinin süreceÄŸini açıklamıştı.
 
ABD BaÅŸkanı Donald Trump, "Venezuela'ya asker göndermeyi" seçeneklerden biri olarak göstermiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.