Sosyal Medya

Güncel

Vatikan'ın 'gizli kuralları' ifşa oldu

Çocuklara yönelik cinsel istismarla gündeme gelen Vatikan'ın 'çocuk sahibi olan papazlar için gizli kuralları' ifşa oldu. Konuya ilişkin açıklama yapan Vatikan sözcüsü Gisotti, gizli kuralların olduğu 'sır belge'nin varlığını kabul etti.



Papaz ve kardinallerin çocuklara ve kadınlara cinsel taciz ve istismarı skandalları ile gündemden düÅŸmeyen Vatikan'ın bekarlık kuralını ihlal ederek çocuk sahibi olan papazlar için hazırladığı bir belge olduÄŸu ortaya çıktı.

New York Times'ın haberine göre, "sır belge" Ä°rlanda'da bir psikoterapist olan Vincent Doyle adlı bir kiÅŸinin, annesinden, vaftiz babası olarak bilinen Katolik rahibin biyolojik babası olduÄŸunu öÄŸrenmesiyle ortaya çıktı. Bir baÅŸpiskopos Doyle'a, bekarlık kuralını ihlal ederek çocuk sahibi olan papazlarla ilgili bir belge gösterdi. BaÅŸpiskopos, belgenin bir kopyasını isteyen Doyle'u bunun bir sır olduÄŸunu söyleyerek reddetti.

Vatikan sözcüsü Alessandro Gisotti, Times'a "Bu kuralların olduÄŸunu kabul ediyorum, ama bu iç iÅŸleyiÅŸle ilgili bir belge" açıklamasında bulundu. "Çocuklu papaz"ların "günah çıkarma" için gelen bazı kadınlara ve rahibelere dönük istismar ve tecavüz gibi olayların sonucu olduÄŸu ileri sürüldü. Skandalın ardından, durumdan muzdarip olan çocuklara yardım etmek için çalışmalar baÅŸladı.

Kardinal skandalı

Vatikan, uzun süredir pedofili, cinsel istismar ve tecavüz iddiaları ile gündeme geliyor. Yakın zamanda Eski Washington BaÅŸpiskoposu Theodore McCarrick'in görev yaptığı dönemde itiraflarını dinlediÄŸi bir kiÅŸiye iliÅŸki teklif ettiÄŸi, bazı yetiÅŸkinlere ve çocuklara cinsel tacizde bulunduÄŸu ortaya çıktı. Vatikan ABD'li kardinali papazlıktan menettiÄŸini açıkladı.

Papa rahibelere tacizi itiraf etti

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, BAE ziyareti dönüÅŸünde gazetecilere verdiÄŸi demeçte, rahibelerin rahipler ve piskoposlar tarafından cinsel tacize uÄŸradığını itiraf etti. Papa Francis “Hala bu tarz istismarların yapıldığına inanıyorum“ dedi.

"Sistematik" olarak üstü örtülüyor

2014'te yayımlanan cinsel taciz ve çocuk istismarı hakkındaki BM raporunda Vatikan, papazlara yönelik cinsel istismar iddialarının üstünü örterek on binlerce çocuÄŸun yaÅŸadığı maÄŸduriyete göz yummakla suçlanmıştı.

Cinsel istismar ÅŸikayetlerinin had safhaya ulaÅŸtığı ABD'de, Pensilvanya BaÅŸsavcısı Josh Shapiro, çocuklara dönük cinsel istismarların Pensilvanyave Vatikan'daki kıdemli yetkilileri tarafından sistemaktik olarak örtbas edildiÄŸini söyledi. Illinois BaÅŸsavcısı Lisa Madigan tarafından hazırlanan rapora göre, ABD'nin bölgedeki Katolik kilisesinin yayımladığı listede cinsel istismarla suçlanan 500'den fazla rahibin adı saklanarak ilgili makamlara verilmedi.

Vatikan "taciz ağını" yıllardır biliyor

ABD'de Pensilvanya BaÅŸsavcısı Josh Shapiro tarafından yürütülen soruÅŸturma sürecinde tahkikat jürisi 300'den fazla rahibin 1950'lerden beri çocukları taciz ve istismar ettiÄŸini açıkladı. Jüri, Roma Katolik Kilisesi'ne baÄŸlı yüzlerce rahibin, binden fazla çocuÄŸa cinsel istismarda bulunduÄŸunu belirtti.

Star'ın haberine göre, Hristiyan din adamları tarafından istismara uÄŸramış kiÅŸiler tarafından kurulan Papaz Tacizini Bitirme DerneÄŸi (ECA) üyesi ve 'Taciz Ağı' BaÅŸkanı Francesco Zanardi, Vatikan'ın 2004'ten beri kiliselerde çocuklara dönük cinsel istismarı bildiÄŸini ve hiçbir ÅŸey yapmadığını ifade etti. Zanardi, "Pedofil papazlar hapisten çıktıktan sonra kilisede çalışmaya devam ediyor" dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.