Sosyal Medya

Güncel

TARİHTE BUGÜN (19 Şubat): Çanakkale Savaşı başladı

Tarihte bugün yaşanan olaylar arasında; İbrahim Ethem Hazretlerinin vefatı, Çanakkale Savaşı’nın başlaması, Said Nursi’nin Ruslara esir düşmesi, Halkevlerinin açılması, Kıbrıs için Londra Anlaşmasının imzalanması, 2001 ekonomik krizinin başlaması var…



GÜNÜN OLAYI

Çanakkale Savaşı BaÅŸladı (1915)

Ä°tilaf Devletleri BoÄŸazları ve Ä°stanbul’u alarak Osmanlı Devletini teslim almak ve müttefikleri olan Rusya’ya yardım ulaÅŸtırmak için Çanakkale cephesini açmaya karar verdiler. Bu düÅŸünce ile Ä°ngiltere ve Fransa’nın ortaklaÅŸa oluÅŸturduÄŸu donanma 19 Åžubat 1915 tarihinde Kumkale ve Seddülbahir tabyalarını dövmeye baÅŸladılar. Artık Çanakkale savaşı resmen baÅŸlamıştı.

GÜNÜN KİŞİSÄ°

Ä°brahim Ethem Hazretleri Vefat Etti (779)

Belh ÅŸehrinin yöneticisi iken kendisini ilme ve dine adamıştır. Soy olarak Hz.Ömer’e dayanan Ä°brahim Ethem Hazretleri tanınmış Ä°slam alimi ve mutasavvıflarındandır. Irak, Suriye ve Hicaz bölgelerinde tanındı ve sevildi. O“Lokmayı helâlden temin edebilmek için uÄŸraÅŸmak, geceleri ibâdet edip, gündüzleri oruç tutmaktan efdaldir. Çünkü her ÅŸeyin başı helâl lokmadır.”diyerek helal kazancın ne kadar önemli olduÄŸunu anlatmaya çalışmıştı. Ä°brahim Ethem Hazretleri 19 Åžubat 779’da Åžam’da vefat etti.

GÜNÜN ÖNEMLÄ° OLAYLARI

Çanakkale Savaşı BaÅŸladı (1915)

Ä°tilaf Devletleri BoÄŸazları ve Ä°stanbul’u alarak Osmanlı Devletini teslim almak ve müttefikleri olan Rusya’ya yardım ulaÅŸtırmak için Çanakkale cephesini açmaya karar verdiler. Bu düÅŸünce ile Ä°ngiltere ve Fransa’nın ortaklaÅŸa oluÅŸturduÄŸu donanma 19 Åžubat 1915 tarihinde Kumkale ve Seddülbahir tabyalarını dövmeye baÅŸladılar. Artık Çanakkale savaşı resmen baÅŸlamıştı.

Bediüzzaman Said Nursi Ruslara Esir DüÅŸtü (1916)

Ruslarla mücadele için oluÅŸturulan gönüllü birliklere albay rütbesi ile kumanda eden Bediüzzaman Said Nursi 19 Åžubat 1916’da Bitlis Deresinde yaralanarak esir düÅŸtü.  Rus ordusu ve Ermeni çeteleri ile yapılan mücadele sırasında ayağı kırılmıştı.

Ä°nkılapları YerleÅŸtirmek Amacıyla Halkevleri Açıldı (1932)

ÇaÄŸdaÅŸlaÅŸma amacıyla yapılan inkılapların halka benimsetilmesi amacıyla eÄŸitim faaliyetleri yapmak için 19 Åžubat 1932’de Mustafa Kemal’in isteÄŸi ile Halkevleri açıldı. Halkevleri Demokrat Parti iktidarı zamanında CHP tarafından siyasi amaçlar için kullanıldığı düÅŸüncesiyle 1951 yılında kapatıldı.

Londra Antlaşması İmzalandı (1959)

Türkiye,Ä°ngiltere ve Yunanistan arasında Kıbrıs’ta bağımsız bir devlet kurulmasının ve garantörlük ÅŸartlarının belirlendiÄŸi Londra AntlaÅŸması 19 Åžubat 1959’da imzalandı.

Ä°srail Uçakları Libya’ya Ait Bir Yolcu Uçağını DüÅŸürdü (1973)

Ä°srail Hava Kuvvetlerine ait uçaklar Libya Havayollarına ait uçaÄŸa ateÅŸ ederek düÅŸmesine neden oldular. Uçakta bulunan yolcu ve personelden oluÅŸan 107 kiÅŸiden kurtulan olmadı.

Mavi Akım Projesi İle İlgili Antlaşma (1998)

Mavi Akım projesi ile ilgili olarak müteahhit firmalar arasında 19 Åžubat 1998’de antlaÅŸma imzalandı. Bu proje ile Rusya ile Türkiye arasında döÅŸenecek doÄŸalgaz hattı ile Rusya’dan gaz alımı hedeflenmektedir.

Anayasa Kitabı Fırlatma Krizi Yaşandı (2001)

Çankaya KöÅŸkü'nde yapılan Milli Güvenlik Kurulu'nun 19 Åžubat 2001 tarihindeki toplantısında, CumhurbaÅŸkanı Ahmet Necdet Sezer, BaÅŸbakan Bülent Ecevit'e anayasa kitapçığı fırlattı. BaÅŸbakan Bülent Ecevit, yaÅŸanan tartışma sonunda toplantıyı terk etti. Bu olayın hemen akabinde bizzat Bülent Ecevit tarafından basına açıklanması büyük bir ekonomik kriz dalgası baÅŸlattı. Borsa çöktü, döviz fırladı. YaÅŸanan ekonomik krize çare bulmak amacıyla Amerika’dan Kemal DerviÅŸ getirilerek bakan yapıldı. DSP-ANAP-MHP koalisyon hükümeti oldukça sıkıntılı bir döneme girdi.

GÜNÜN DÄ°ÄžER ÖNEMLÄ° OLAYLARI

1925. Telsiz tesisi hakkındaki kanun çıktı. Türkiye’de radyonun kurulması mecliste kabul edildi.

1928. Himayei Etfal Kadın Yardım Cemiyeti kuruldu.

1932. “Halkevleri” kuruldu.

1951. Fransız yazar Andre Gide öldü.

1956. Türk Milli Futbol Takımı, Macar Milli Takımı’nı 3-1 yendi.

1956. Ä°ttihat ve Terakki Partisi’nin son Genel Sekreteri Mithat Åžükrü Bleda öldü.

1957. Türk Ordusu’nun ilk kadın doktor subayı Sema Aran göreve baÅŸladı.

1975. Devlet Sinema Televizyon Enstitüsü kuruldu.

1994. Libya’da ÅŸeriat uygulamasına geçildi; Ä°slami takvim uygulanmaya baÅŸlandı.

1997. Ä°ran’ın Ankara Büyükelçisi Bagheri, Sincan’da düzenlenen Kudüs Gecesi’ndeki konuÅŸmaların ardından, artan tepkiler nedeniyle ülkesine gitti.

1998. Rusya’dan Türkiye’ye boru hattı ile doÄŸalgaz getirecek Mavi Akım Projesi için müteahhit firmalar arasında anlaÅŸma imzalandı.

2008. Küba lideri Fidel Castro görevinden ayrıldığını açıkladı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.