Sosyal Medya

Güncel

Yunanistan'ın Almanya'dan savaş tazminatı talebi

Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos, ülkesinin Nazi işgali dönemine ilişkin talep ettiği savaş tazminatına ilişkin, 'Yunanistan'ın Nazi işgali sırasındaki insanlık dışı suçlara ilişkin işgal kredisi ve tazminatlara yönelik makul talebini sürdürdüğünü ve bunun yasal hakkı olduğunu hatırlatmak zorundayım' dedi.



Pavlopulos, Atina'ya resmi ziyarette bulunan Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel'i kabul etti. Ä°kili, resmi törenin ardından CumhurbaÅŸkanlığı konutunda bir araya gelerek basına açıklamalarda bulundu.
 
Yunanistan'ın Avrupa ailesinin dışında bir gelecek düÅŸünmediÄŸini ve Almanya ile mükemmel ikili iliÅŸkilere sahip olduÄŸunu belirten Pavlopulos, "Ancak, Yunanistan'ın Nazi iÅŸgali sırasındaki insanlık dışı suçlara iliÅŸkin iÅŸgal kredisi ve tazminatlara yönelik makul talebini sürdürdüÄŸünü ve bunun yasal hakkı olduÄŸunu hatırlatmak zorundayım" ifadelerini kullandı.
 
Pavlopulos, savaÅŸ tazminatına iliÅŸkin taleplerinin hukuki olarak geçerliliÄŸini koruduÄŸunu vurgulayarak, "Bu meseleyi, uluslararası ve Avrupa hukuk kültürüne dayanarak yetkin bir hukuki forum yoluyla çözmeliyiz" ÅŸeklinde konuÅŸtu.
 
Öncelikleri olan Avrupa seçimleri arifesinde 'birçok Avrupa ülkesine sıçrayan tehlikeli popülizme karşı Avrupa deÄŸerlerini korumanın önemine' dikkati çeken Pavlopulos, "Birçok üye ülkede büyüyen eÅŸitsizlik ve sosyal dokunun bozulmasına iliÅŸkin tehlikeler, Avrupa yapısının yıkılmasını amaçlayan popülist ve hatta Neo-Nazi yapıların ortaya çıkmasına yol açıyor" deÄŸerlendirmesinde bulundu.
 
'YUNANÄ°STAN'A DESTEK BÄ°R GÖNÜL MESELESÄ°'
 
BaÅŸbakan Merkel de Nazi iÅŸgaline iliÅŸkin, "Tarihi taahhüt ve sorumluluklarımızın tamamını üstleniyoruz. Nazilerin Yunanistan'da iÅŸledikleri suçların bilincindeyiz. Bu sebeple, iki ülkenin çıkarları açısından Yunanistan'ı desteklemek bir gönül meselesidir" diye konuÅŸtu.
 
Almanya'nın özellikle mülteci konusunda Yunanistan'ın tutumunu desteklediÄŸini kaydeden Merkel, "Almanya, her zaman Yunanistan'ı yalnız bırakmamak gerektiÄŸini vurguladı. Bugün dahi bazı adalarda durumun çok gergin olduÄŸunu biliyoruz. Bu yüzden Alman tarafı olarak Avrupa düzeyinde ortak bir sığınmacı ve mülteci politikasını destekliyoruz" ifadelerini kullandı.
 
TAZMÄ°NAT TARTIÅžMALARI
 
Yunan meclisinin, Nazi iÅŸgali döneminde hayatını kaybedenler ve zararların tespitine yönelik oluÅŸturduÄŸu komisyonun 2016'da tamamladığı rapor, ekim ayında yayımlanmıştı.
 
Buna göre, Yunanistan, hayatını kaybedenler, maddi zarar ve Merkez Bankası'ndan Naziler tarafından zorla alınan faizsiz kredi dahil savaÅŸ tazminatı olarak Almanya'dan yaklaşık 280 milyar euro talep ediyor.
 
Alman tarafı ise 1960'ta 115 milyon Alman markı ödeme yapıldığını belirterek, üzerinden 70 yıldan fazla süre geçen savaÅŸ için yeni tazminat ödemeyi reddediyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.