Sosyal Medya

Güncel

Taliban Trump'ı çekilmeye zorluyor… 13 karakol daha kazandı

Afganistan İslam Emirliği Taliban Hareketi bölgede ilerlemeye devam ediyor. Taliban sözcüsü yaptığı iki yazılı açıklamada merkezi hükümete bağlı 13 karakolu ele geçirdiklerini duyurdu.



Afganistan'da 2018 yılında ciddi bir ilerleme kaydederek ülkenin yaklaşık yüzde 47'sinde hakimiyet saÄŸlayan Afganistan Ä°slam EmirliÄŸi Hareketi birçok eyalette, merkezi hükümete saldırılarını arttırdı.

Taliban sözcüsü  Zebihullah Mücahid yaptığı iki yazılı açıklamada: "Badgis, Kunduz, Tehar, Herat, Baglan ve BelaÄŸ illerinde toplam 13 karakolu ele geçirdiklerini duyurdu.  

8446dfaa-c2c7-44a1-8d13-00ced1c32465

Taliban sözcüsü saldırılarda 122 Afgan askerinin öldürüldüÄŸünü ve 59 askerin yaralandığını iddia etti. 2 asker ise esir alındı.

Afganistan Ä°slam EmirliÄŸi Taliban Hareketi, son yıllarda hem NATO bünyesindeki hemde Kabil hükümetine baÄŸlı askerlere büyük kayıp verdirten saldırılar düzenliyor. Ülkede kontrol alanını geniÅŸleten Taliban ile masaya oturmak isteyen Amerika ise Katar üzerinden müzakere alanını zorluyor.

Son olarak ABD baÅŸkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da düzenlenen kabine toplantısında   “Sovyetler BirliÄŸi, terör tehdidi yüzünden Afganistan'da operasyon baÅŸlatmakta haklıydı” ifadelerini kullandı. Ardından Suriye'de olduÄŸu gibi Afganistan için çekilme ifadeleri Beyaz Saray kulislerine yansıdı.

Hatırlanacağı üzerine Sovyetler BirliÄŸi, 1979'da Afganistan'a ordu yürütmüÅŸ 10 yıl süren operasyonun ardından bu ülkeden çekilmiÅŸti. Sovyetler BirliÄŸi, 1991'da dağılmıştı.

Öte yandan Afganistan'a iliÅŸkin bir soruya yanıt veren Trump, "Generallerimize istedikleri tüm parayı verdim ancak Afganistan'da iyi iÅŸ çıkaramadılar. Afganistan'da 19 yıl savaÅŸtılar" diyerek, Afganistan için yolun sonuna geldiklerini resmi olarak duyurmuÅŸtu.

kaynak: Timeturk

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.