Sosyal Medya

Güncel

Ay'ın karanlık yüzü keşfediliyor

Çin’in uzay aracı dünyadan bir ilk olarak Ay’ın karanlık yüzüne indi.



Ay kaÅŸifi Chang'e-4'ün Ay'ın karanlık yüzüne indiÄŸi Çin Merkez Televizyonu tarafından duyuruldu. BÄ°r uzay aracı ve bir kaÅŸif parçadan oluÅŸan misyon 8 Aralık'ta Güney ÇÄ°n'deki Sichuan'da yer alan Xichang Uydu Gönderim Sahası'ndan fırlatıldı.

Uzay aracı yavaÅŸlayarak 12 Aralık'ta Ay'ın yörüngesine oturdu. Böylece Ay'ın uzak yüzüne ilk yumuÅŸak iniÅŸ için adımı tamamlamış oldu.

Ay'ın uzak tarafı Dünya'dan görünmüyor.Bunun nedeni ise Ay'ın kendi ekseni etrafında dönüÅŸ süresi ile kendi ekseni etrafında dönüÅŸ süresinin aynı olması. Ancak sadece Ay'ın bir yüzeyi dünyadan görülebiliyor. Karanlık tarafın ilk fotoÄŸrafı ise 1959 yılında Luna 3 Sovyet Ä°stasyonu tarafından çekilmiÅŸti. O zamandan bugüne herhangi bir uzay aracı bu keisme ulaÅŸmamıştı.

Uzaka tarafa iniÅŸ ise Ay'ın uzay aracının Dünya ile doÄŸrudan iliÅŸkisini kesmesi anlamına geliyor. Bu nedenle özel bir uydu aracıyla iletiÅŸme geçiliyor.

Görev baÅŸarıyla tamamlanırsa bilim adamları Ay'ın karanlık yüzünün doÄŸasını keÅŸfetme imkanı bulacak ki bu da sadece Çin için deÄŸil dünya için önemli bir adım olacak.

 Ay'ın farklı yüzleri birçok yönden birbirinden ayrılmakta. Halihazırda bilim insanları karanlık tarafın jeolojik ve elektromanyetik koÅŸulları hakkında çok az bilgiye sahipler.

Kaynak: Sputniknews.com

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.