Sosyal Medya

Genel

'Tekli eğitime geçilmesi hedeflenmektedir'

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 'Yapımı devam eden derslikler bitirildikten sonra ikili eğitimin sonlandırılması için ihtiyaç duyulan derslik sayısı 29 bin 535'tir. İhtiyaç duyulan derslikler iki yıl içerisinde tamamlanarak tekli eğitime geçilmesi hedeflenmektedir' dedi.



Milli EÄŸitim Bakanı Selçuk ile UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, TBMM Genel Kurulunda, UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanlığı, Karayolları Genel MüdürlüÄŸü, Bilgi Teknolojileri ve Ä°letiÅŸim Kurumu, Sivil Havacılık Genel MüdürlüÄŸü, Milli EÄŸitim Bakanlığı, YükseköÄŸretim Kurulu, Ölçme, Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi BaÅŸkanlığı, YükseköÄŸretim Kalite Kurulu, Türkiye ve OrtadoÄŸu Amme Ä°daresi Enstitüsü ile 125 üniversitenin bütçeleri üzerinde, milletvekillerinin eleÅŸtiri ve sorularına yanıt verdi.

Bakan Turhan, Sivas-Malatya aksının 107 kilometre olduÄŸunu ve 2012'de iki kısım halinde ihale edildiÄŸini, 2013'te de yapım çalışmalarının baÅŸladığını belirterek, "Bugüne kadar 47 kilometresi bölünmüÅŸ yol olarak tamamlanmıştır. Çalışmalar devam etmektedir. Aksın tamamının, 2021 yılında tamamlanması planlanmaktadır" dedi.

KeÅŸan-Enez yolunun 58 kilometre uzunluÄŸunda ve tek yol standardında olduÄŸunu dile getiren Turhan, "Bu yolda Enez KavÅŸağı ve Kılıçköy arası 5 kilometrelik kesimde çalışmalar tamamlanmıştır. KeÅŸan-Enez yolunun muhtelif kesimlerinde kamulaÅŸtırma iÅŸlemlerinin tamamlanmasını müteakip yapım ihalesi gerçekleÅŸtirilecektir. Ä°ÅŸin 2021 yılında tamamlanması hedeflenmektedir" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Yerköy-Kayseri Yüksek Hızlı Tren Projesi'ne iliÅŸkin de bilgi veren Turhan, "142 kilometre uzunluÄŸundaki Yerköy-Kayseri Yüksek Hızlı Tren hattının tamamlanmasıyla Kayseri'nin, Yerköy üzerinden Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren hattına baÄŸlanarak ülkemiz yüksek hızlı tren çekirdek ağına katılmış olacaktır. Proje çalışmalarımız tamamlandı. 2019 yılı içerisinde finansman teminini müteakip ihalesine çıkılacaktır" ifadesini kullandı.

Turhan, demiryollarına bakım ve onarım çalışmaları için 9 milyar lira yatırım yapıldığını, 26 bin köprü ve menfezde dingil basıncının 22,5 tona çıkarıldığını söyledi. Turhan, tüm hatlarda yer alan ahÅŸap ve demir traverslerin tamamının beton travers hale getirildiÄŸini bildirdi.


EK DERS ÜCRETÄ° KARÅžILIÄžINDA GÖREV YAPAN SÖZLEÅžMELÄ° ÖÄžRETMENLER

Milli EÄŸitim Bakanı Selçuk ise Bakanlığa baÄŸlı resmi eÄŸitim kurumlarında ek ders ücreti karşılığında görev yapan sözleÅŸmeli öÄŸretmenliÄŸe atama süreciyle ilgili soruya cevap verirken, "Ek ders ücreti karşılığında görev yapanların sözleÅŸmeli öÄŸretmenliÄŸe atanması için ayrılan 5 bin kontenjanın tamamı kullanılmış ve bu konuda herhangi bir boÅŸ kontenjanımız kalmamıştır" bilgisini aktardı.

2003'ten bugüne 5 bin 37'si eÄŸitim öÄŸretim hizmetleri sınıfında olmak üzere 21 bin 662 engelli personel istihdamının saÄŸlandığını bildiren Selçuk, ocak ayı başında engelli öÄŸretmen alımının tekrar baÅŸlayacağını açıkladı.

Selçuk, fiilen görev yapan engelli personel sayısının da 22 bin 567 olduÄŸunu kaydetti.

Hayırseverler dışında yapılan derslik sayısına iliÅŸkin bir soru üzerine Selçuk, "2003-2018 yıllarında 50 bini hayırsever olmak üzere 298 bin derslik yapılarak eÄŸitim ve öÄŸretimin hizmetine sunulmuÅŸtur" dedi.


Selçuk, 2018 yılı içerisinde Bakanlığa baÄŸlı okullarda görev yapan vekil öÄŸretmen sayısının 10 olduÄŸunu söyledi.

Sakarya'daki 21 okulun deprem tahkikine iliÅŸkin bir soru üzerine Selçuk, Bakanlık tarafından 2015'te ülke genelindeki 4 bin 500 okulun deprem tahkiki çalışmalarına baÅŸlandığını dile getirdi. Selçuk, bu kapsamda Sakarya'da 125 okulun deprem tahkikin yapıldığını vurgulayarak güçlendirilmesi gereken 21 okula iliÅŸkin de ÅŸunları kaydetti: "7 okula ait 9 bina için yıkım kararı alınmıştır. Bu okullardaki öÄŸrencilerimiz baÅŸka okullara taşınmıştır. Yıkılan bu binaların yerine yeni eÄŸitim binalarının yapımı yatırım programı kapsamında ve hayırseverler marifetiyle devam etmektedir. 5 okula ait 6 bina güçlendirilmiÅŸtir. 9 okula ait 10 binada güçlendirilme çalışmaları yapılması için ihale öncesi hazırlıklar tamamlandı. 2019 içerisinde güçlendirme çalışmaları yapılacaktır."

Türkiye genelinde ikili eÄŸitimi sonlandırmak amacıyla 63 bin 501 dersliÄŸin yapımının halen devam ettiÄŸini bildiren Selçuk, "Yapımı devam eden derslikler bitirildikten sonra ikili eÄŸitimin sonlandırılması için ihtiyaç duyulan derslik sayısı 29 bin 535'tir. Burada 163 bin ihtiyaç olduÄŸundan bahsedildi, gerçek rakam 29 bin 535'tir. Ä°htiyaç duyulan derslikler iki yıl içerisinde tamamlanarak tekli eÄŸitime geçilmesi hedeflenmektedir" dedi.


Gaziantep'te 2003-2018 yıllarında 10 bin 779 yeni derslik yapılarak eÄŸitim ve öÄŸretimin hizmetine sunulduÄŸunu belirten Selçuk, "Gaziantep en çok derslik yapılan 81 il arasında 4'üncü sıradadır. 2018 yılında Gaziantep'te yapımı devam eden 3 bin 544 yeni derslik için 583 milyon 576 bin 934 Türk lirası ödenek olarak gönderilmiÅŸtir. Gönderilen ödenek büyüklük açısından 81 il arasında 3'üncü sırada yer almaktadır." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Okul taşıtlarındaki rehber personelle ilgili bir soru üzerine Selçuk "Danıştay 8. Dairesinin kararıyla rehber personelin 22 yaşını doldurmuÅŸ ve en az lise mezunu olma hususunun 2011 yılından beri geçerli olacağı deÄŸerlendirildiÄŸinden dolayı mahkeme kararına iliÅŸkin böyle bir uygulama var. Bununla ilgili çalışmalarımız sürüyor" ifadesini kullandı.

Taşımalı eÄŸitime iliÅŸkin de deÄŸerlendirmede bulunan Selçuk, "2018-19 eÄŸitim öÄŸretim yılında 1 milyon 320 bin öÄŸrenci taşımalı eÄŸitimden yararlandı. 9 Aralık 2018 tarihi itibarıyla 488 milyon 195 bin 414 Türk lirası taşıma gideri, yemek yardımından yararlanan 1 milyon 162 bin öÄŸrenci için de 147 milyon 396 bin Türk lirası yemek gideri ödenmiÅŸtir. Taşımalı eÄŸitim kapsamında Sosyal YardımlaÅŸma ve Dayanışmayı TeÅŸvik Fonu'ndan ilköÄŸretim ve ortaöÄŸretim taşımalı öÄŸrenciler için 962 milyon yemek yardımı, özel eÄŸitim öÄŸrencileri için 692 milyon Türk lirası kaynak aktarılması planlanmıştır" açıklamasını yaptı.

Selçuk, 2019 yılı için taşımalı eÄŸitime ayrılan kaynak toplamının 4 milyar 156 milyon olduÄŸunu sözlerine ekledi.

Soru-cevabın ardından UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanlığı, Karayolları Genel MüdürlüÄŸü, Bilgi Teknolojileri ve Ä°letiÅŸim Kurumu, Sivil Havacılık Genel MüdürlüÄŸü, Milli EÄŸitim Bakanlığı, YükseköÄŸretim Kurulu, Ölçme, Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi BaÅŸkanlığı, YükseköÄŸretim Kalite Kurulu, Türkiye ve OrtadoÄŸu Amme Ä°daresi Enstitüsü ile 125 üniversitenin bütçelerinin oylamasına geçildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.