Sosyal Medya

Güncel

Erdoğan söz vermişti! Yerine getirildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Sudan'da üniversite açılması sözü, Sağlık Bilimleri Üniversitesi tarafından Sudan Nyala Sağlık Hizmetleri Yüksekokulu (SHMYO) adıyla yerine getirildi.



SaÄŸlık Bilimleri Üniversitesinden (SBÜ) yapılan açıklamada, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın, geçen yıl Sudan Hartum Üniversitesi'nde yaptığı konuÅŸmada, SBÜ tarafından Sudan'da üniversite açılacağı yönünde söz verdiÄŸi anımsatıldı.

Açıklamaya göre, SaÄŸlık Bilimleri Üniversitesi Sudan Nyala SHMYO, Sudan CumhurbaÅŸkanı Ömer El-BeÅŸir tarafından törenle hizmete açıldı.

Açılışta konuÅŸan BeÅŸir, okulun Sudan'ın saÄŸlık eÄŸitimi ihtiyacının karşılanmasında önemli bir rol üstleneceÄŸini belirterek, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'a, Türk halkına ve hükümete, Sudan halkına verdiÄŸi destekten dolayı minnettar olduklarını söyledi.

SaÄŸlık Bilimleri Üniversitesi Afrika SaÄŸlık Çalışmaları AraÅŸtırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Hüseyin Eker de, yüksekokulun amacının daha nitelikli saÄŸlık personellerinin oluÅŸmasına katkıda saÄŸlamak olduÄŸunu kaydetti.

Eker, böylelikle hem eÄŸitimli insan sayısı hem de hizmette kalitenin arttığını dile getirerek, "Bunun sonucu olarak Sudan halkının memnuniyeti gözetilmektedir. Hiçbir kar amacı gütmeyen, hiçbir menfaati olmayan okulumuz, gönül coÄŸrafyasındaki yerini almaya kendine hedef koymuÅŸtur" ifadelerini kullandı.

"MESLEKLERÄ°NDE KALÄ°FÄ°YE BÄ°R ELEMAN OLARAK YETÄ°ÅžTÄ°RÄ°LECEKLER"

Sudan'daki Nyala SHMYO Müdürü ÖÄŸretim Görevlisi Mesut Ä°kiz ise, okulun 2018-2019 eÄŸitim ve öÄŸretim yılı itibarıyla ders başı yaptığını belirterek, ÅŸu açıklamalarda bulundu: "Tıbbi Teknikler ve Hizmetler Bölümünde anestezi, ilk ve acil yardım programları olmak üzere iki program var. Sudan Yüksek ÖÄŸrenim ÖÄŸrenci YerleÅŸtirme Sınavı sonuçlarına göre her iki bölüm için de 50'ÅŸer kiÅŸilik kontenjanlara anestezi bölümüne 48 öÄŸrencinin, ilk ve acil yardım bölümüne 49 öÄŸrencinin yerleÅŸtirildiÄŸi görülmüÅŸtür. Bu programlarda ilk ve acil yardım programında 40, anestezi programında ise 46 öÄŸrenci kayıt yaptırarak yüksek bir oran elde edilmiÅŸtir. Sudan Nyala SHMYO öÄŸrencileri, eÄŸitim öÄŸretim döneminde kademeli bir eÄŸitim sistemine tabi olacaklar. Ä°lk yıl yoÄŸun bir ÅŸekilde Türkçe derslerinin yanında, alan derslerini Arapça görürken, ikinci yıl alan derslerini SBÜ'nün Türkiye'den gelen akademisyenleri ile Türkçe görecekler. Üçüncü yıl ise teorik olarak gördükleri alan derslerini, Nyala Sudan Türkiye EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanesi'nde pratiÄŸe dökebilecekler. Staj ve uygulama imkanı da bulabilecekleri Nyala Sudan Türkiye EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanesi'nde mesleklerinde kalifiye bir eleman olarak yetiÅŸtirilecekler."

"TÜRKÄ°YE HER ZAMAN SUDAN'IN YANINDA"

Açıklamada deÄŸerlendirmesine yer verilen SaÄŸlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl de, Sudan'ın gönül coÄŸrafyalarında ve Türkiye'nin Afrika ile iliÅŸkilerinde özel bir yere sahip olduÄŸunu bildirdi.

Batı'nın uyguladığı haksız tecrit politikalarına raÄŸmen Türkiye'nin hiçbir çıkar gözetmeden kardeÅŸ ülke olan Sudan'ın her zaman yanında olduÄŸunu vurgulayan Erdöl, ÅŸunları kaydetti: "Türkiye süreklilikle Sudan'ın tecrit edilmiÅŸliÄŸinin ve yalnızlığının kırılmasına yardımcı olmuÅŸtur. Sudan'ın geleceÄŸinin ÅŸekillendiÄŸi bu günlerde ülkenin yeniden ayaÄŸa kalkması için gereken bütün çalışmaların içinde yer almaktayız. Sayın BaÅŸkanımız Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın geçtiÄŸimiz aralık ayında Hartum Üniversitesi'nde yaptığı konuÅŸmada müjdelediÄŸi üniversite sözünü bir yıl gibi kısa bir sürede yerine getirdik. Bu yıl ilk öÄŸrencilerimizi kabul ettik ve kısa sürede Sudan'ın saÄŸlık sistemine kazandıracağız. SaÄŸlık Bilimleri Üniversitesi, Ä°slam coÄŸrafyasına saÄŸlık profesyonelleri yetiÅŸtirmek amacıyla 1903'te 2. Abdülhamid Han tarafından kurulan Mekteb-i Tıbbiyye-i Åžahane'nin bugünkü imkanlarla daha ileriye taşınmasına müteveccih bir uygulama. Sudanlı öÄŸrencilerimiz 83 yıl sonra BaÅŸkanımızın destek ve teveccühleriyle küllerinden doÄŸan bu üniversitede, kuruluÅŸ misyonuna uygun olarak eÄŸitim görmenin ömür boyu gururunu yaÅŸayacaklar."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.