Sosyal Medya

Güncel

TARİHTE BUGÜN (18 Kasım): Darülfünun kapatıldı

Tarihte bugün yaşanan olaylar arasında; Kanije Zaferinin kazanılması, Mühendishane-i Bahri Hümayun’un açılması, eski adı Darülfünun olan İstanbul Üniversitesinin yeni adı ve yeni kadrosuyla öğrenime başlaması, Ömer Lütfi Mete’nin vefatı var…



GÜNÜN OLAYI

Ä°stanbul Üniversitesi EÄŸitim Hayatına BaÅŸladı (1933)

Eski adı Darülfünun olan Ä°stanbul Üniversitesi yeni adı ve yeni kadrosuyla Türkiye Cumhuriyetinin ilk üniversitesi olarak 18 Kasım 1933’te eÄŸitim hayatına baÅŸladı. Üniversite reformu adı verilen kararla Darülfünun'un çok önemli müderrisleri görevden alındı.

GÜNÜN ÖNEMLÄ° OLAYLARI

Mühendishane-i Bahri Hümayun Açıldı (1773)

Kaptan-ı Derya Cezayirli Gazi Hasan PaÅŸa’nın önerisi ile Ä°stanbul KasımpaÅŸa’da deniz subayı yetiÅŸtirmek için 18 Kasım 1773’de Mühendishane-i Bahri Hümayun açıldı. Bu okul Türk tarihinin ilk deniz harp okulu olma özelliÄŸi taşıyordu.

Sekban-ı Cedid Ordusu Lağvedildi (1808)

Alemdar Mustafa PaÅŸa III. Selim zamanında kurulan ancak daha sonra kaldırılan Nizamı Cedid ordusunun yerine Sekban-ı Cedid ordusunu kurmuÅŸtu. Ancak Alemdar Mustafa PaÅŸa isyancılar tarafından öldürüldü.  II. Mahmut isyancıları yatıştıramadı ve Sekban-ı Cedid ordusunu laÄŸvetti. Ordunun erlerini memleketlerine gönderdi. Subaylarına da yeni görevler verdi. Fakat asiler bu ordunun erlerinden ve subaylarından birçoÄŸunu yakalayarak öldürdüler. 

Tiryaki Hasan Paşa Kanije Zaferini Kazandı (1601)

Avusturya arÅŸidükü Ferdinand kat kat üstün ordusuyla Tiryaki Hasan PaÅŸa’nın savunduÄŸu Kanije kalesini kuÅŸattı. Tiryaki Hasan PaÅŸa siyasi ve askeri yeteneÄŸini olaÄŸanüstü ÅŸekilde kullanarak Avusturya ordusunu geri çekilmeye mecbur bıraktı. Böylece 18 Kasım 1601 tarihinde Tiryaki Hasan PaÅŸa Kanije kalesini baÅŸarı ile savunarak büyük bir zafer kazandı. Hiç beklenmedik bu zafer memlekette büyük bir sevinç oluÅŸturdu. Hükümdar III.Mehmet Tiryaki Hasan PaÅŸa’yı ödüllendirdi.

Ertesi yıl Budin’i kuÅŸatan Avusturya ordusu 18 kasım 1602’de  Lala Mehmet PaÅŸa’nın huruc (yarma)harekatıyla bozguna uÄŸradılar ve geri çekildiler.

Ä°ngilizler Kuzey Afrika’da Almanlara Karşı Taarruz BaÅŸlattılar (1941)

Rus-Alman savaşı çıkınca Almanya Kuzey Afirka’ya destek gönderemedi. Bu nedenle birkaç aylık bir duraklama dönemi yaÅŸandı. Bu süre içerisinde hazırlanan iki taraftan Ä°ngilizler 18 Kasım 1941’de Almanlara karşı saldırıya geçtilerse de baÅŸarılı olamadılar ve geri çekildiler.

Türk Jetleri Rumlara Gözdağı Verdi (1967)

Kıbrıs’taki Rumlara ciddiyetini göstermek isteyen Türk hükümeti 18 Kasım 1967’de Türk jetlerine ada üzerinde alçak uçuÅŸ yaptırdı.

Zasyadko Maden Faciası Yaşandı (2007)

Ukrayna'nın doÄŸusundaki Donetsk bölgesinin Zasyadko yöresinde 18 Kasım 2007 tarihinde bir maden kazası meydana geldi. Metan gazının patlaması sonucu yaklaşık 1 kilometre yerin altında meydana gelen kazada,yüz bir madenci hayatını kaybetti.

Ömer Lütfi Mete Vefat Etti (2009)

Gazeteci, yazar ve senarist Ömer Lütfi Mete Ä°stanbul’da 18 Kasım 2009’da geçirdiÄŸi bir kalp krizi sonrasında 59 yaşında hayatını kaybetti. Kendisi bir çok gazete ve dergide yazarlık ve yöneticilik görevlerinde bulunmuÅŸtur.

GÜNÜN DÄ°ÄžER ÖNEMLÄ° OLAYLARI

1583- Galata’daki Saint Benoit Kilisesi’ne yerleÅŸen Cizvitler, St. Benoit mektebini açtılar.

1865- Mark Twain’in ilk öyküsü yayımlandı.

1912- Ä°stanbul’da kolera salgını baÅŸladı.

1928- Walt Disney’in yarattığı çizgi film Mickey Mause’un (miki maus) ilk gösterimi yapıldı.

1976- Ä°spanya’da 37 yıllık diktatörlüÄŸün ardından demokrasinin kurulması kararı alındı.

1983- BM Güvenlik Konseyi, KKTC’yi tanımadı.

1990- Avrupa Güvenlik ve Ä°ÅŸbirliÄŸi Konferansı (AGÄ°K) toplandı; Paris SözleÅŸmesi imzalandı.

1992- Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu kabul edildi.

1999- Ä°stanbul’daki Avrupa Güvenlik ve Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı (AGÄ°T) Zirvesi’nde, Bakü-Ceyhan petrol boru hattı ve Hazar geçiÅŸli doÄŸal gaz projelerine iliÅŸkin anlaÅŸmalar, ilgili ülkelerin devlet baÅŸkanlarınca imzalandı.

2000- Türk Sanat MüziÄŸi’nin ünlü ismi, besteci ve ses sanatçısı Yıldırım Gürses kalp yetmezliÄŸinden öldü.

DÜNYA BÜLTENÄ°

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.