Sosyal Medya

Güncel

Dörtlü zirvede Cemal Kaşıkçı ile ilgili ne konuşuldu?

Türkiye'de yapılan Rusya, Türkiye, Fransa ve Almanya dörtlü zirvesinde suikaste uğrayan gazeteci Cemal Kaşıkçı hakkında ne konuşuldu?



Türkiye, Rusya, Almanya ve Fransa liderlerinin katılımıyla Ä°stanbul'da düzenlenen Dörtlü Suriye Zirvesi'nde Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle ilgili açıklamalar da yapıldı. CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ikili görüÅŸmelerde konunun ele alındığını belirtti. Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel ise Fransa CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron ile yaptığı ikili görüÅŸmede Suudi Arabistan'a silah satışı konusunda ‘ortak pozisyon'da uzlaÅŸtıklarını söyledi.

Suriye'nin geleceÄŸi konusu ve Ä°dlib meselesinin ele alındığı zirve sonrası dört ülkenin lideri ortak basın toplantısı düzenledi.

Liderler, Suudi Arabistan'ın Ä°stanbul BaÅŸkonsolosluÄŸuna girdikten sonra haber alınamayan ve daha sonra öldürüldüÄŸü ortaya çıkan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı hakkında da konuÅŸtu.

Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin, Kaşıkçı ile ilgili bir açıklama yapmazken diÄŸer üç lider ÅŸu ifadeleri kullandı:

Emmanuel Macron: Bu konularla ilgili yaptırımların alınması gerekiyor
Fransa CumhurbaÅŸkanı Macron, "Türkiye'nin ÅŸimdiye kadar ki seferberliÄŸi son derece önemli. Bir takım olgular söz konusu. Ama soruÅŸturmanın sonuna kadar gitmesi gerekiyor, hem olguların aydınlatılması hem de sorumluların ortaya çıkarılması için. Bu konularla ilgili yaptırımların alınması gerekiyor." dedi.

Angela Merkel: Merkel: Failler ortaya çıkarıldıktan sonra...
Almanya Åžansölyesi Merkel, "(Kaşıkçı cinayetinde) Failler ortaya çıkarıldıktan sonra Avrupa BirliÄŸi genelinde gerekenlerin yapılacağını taahhüt etmek isterim." ifadelerine yer verdi. Merkel ayrıca, Macron ile AB'nin Suudi Arabistan'a silah satışında ‘ortak pozisyon'da anlaÅŸtıklarını belirtti.

Recep Tayyip ErdoÄŸan: Bu 18 kiÅŸiyi Türkiye'ye kimler gönderdi?
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, "Merhum Cemal Kaşıkçı ile ilgili olarak ikili görüÅŸmelerimizde bu konuyu ele aldık ve gerekli bilgileri kendilerine verdim. Daha önce de zaten istihbarat örgütlerimizle yapılmış olan bu konuda çeÅŸitli bilgilendirmeler oldu. Detaya, bugün yaptığımız ikili görüÅŸmelerle girmiÅŸ bulunuyoruz." açıklamasında bulundu.

Gazeteci Kaşıkçı ile ilgili soruyu detaylı yanıtlayan ErdoÄŸan ayrıca ÅŸu ifadeleri kullandı: “Her ÅŸeyden önce içeride 18 tane tutuklu var. Bu 18 tutuklu malum ülkemize gelen kiÅŸilerdir. [...] Bu 18 kiÅŸiyi Türkiye'ye kimler gönderdi? Bunun cevabını tabii ki Suudi yetkililerin vermesi gerekir. Daha sonra bir açıklama Suudi Arabistan'ın yetkili mercilerinden geldi. O da Türkiye'deki yerli iÅŸbirlikçilere cesedin teslim edildiÄŸine dair veya onlarla farklı bir iÅŸ birliÄŸine girmek suretiyle böyle bir adımın atıldığı söylendi. O zaman bu yerli iÅŸ birlikçi kimdir? Bunu da yine bu açıklamayı yapan kiÅŸi veya kiÅŸilerin ortaya koyması gerekmektedir. Her türlü cezai müeyyideye çarptırılacaklarını söylüyorlar. Suçun iÅŸlendiÄŸi yer Ä°stanbul'dur, dolayısıyla Suudi Arabistan bu yargılamada eÄŸer kendileri bu iÅŸi yapmayacaklarsa bu yargılamayı Türk yargısı olarak bizim yapmaya hazır olduÄŸumuzu dün Adalet Bakanlığımız vasıtasıyla kendilerine bu çaÄŸrıyı yazılı olarak resmi kanallardan da yapmış bulunuyoruz. Åžimdi oradan bunun cevabını tabii ki bekleyeceÄŸiz. Suudi Arabistan baÅŸsavcısını yarın buraya gönderiyor ve Ä°stanbul baÅŸsavcımızla baÅŸsavcı kendi yanındaki heyetiyle görüÅŸmeleri yapacaklar. Bu görüÅŸmenin neticesini de önemsiyoruz."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.