Sosyal Medya

Güncel

Pakistan Keşmir'in 'Kara Günü' için yürüdü

Azad Cammu ve Keşmir'in Hindistan tarafından ele geçirilmesinin 71. yıl dönümü Pakistan'da protestolarla anıldı



"Kara gün" olarak adlandırılan KeÅŸmir'in ele geçirilmesinin 71. yıl dönümünde Pakistan'da ülke genelinde protestolar düzenlendi.

Yıl dönümü etkinlikleri ülke genelinde saygı duruÅŸunda bulunularak baÅŸladı. Pakistan Ä°çiÅŸleri Bakanı Åžehriyar Afridi, iÅŸgale tepki olarak vatandaÅŸların siyah kol bandı takması talebinde bulundu.  

Pakistan'ın Lahor ve PeÅŸaver kentleri ile KeÅŸmir'in Muzafferabad ÅŸehrinde yapılan protestolarda BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarının uygulanması talepleri dile getirildi. 

Hindistan'da ise "Katılım günü" adıyla anılan günde Alvi açıklama yaparak, "Ä°ÅŸgal edilen KeÅŸmir'deki kardeÅŸlerimizin fedakarlıklarına saygılarımızı sunuyoruz. Hint iÅŸgaline karşı tepkilerini dile getiren Azad Cammu ve KeÅŸmir'deki halka olan ahlaki, diplomatik ve politik desteÄŸimizi yineliyoruz." ifadelerini kullandı.

BaÅŸbakan Ä°mran Han ise açıklamasında, "KeÅŸmirlilerin BMGK kararlarıyla meÅŸru olan kendi kaderini tayin hakkı yerine getirilene kadar ahlaki, siyasi ve diplomatik desteÄŸimizi geri çekmeyeceÄŸiz." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Han, BM'nin KeÅŸmir raporlarında Hindistan'ın bölgede insan hakları ihlallerinde bulunduÄŸunun yer aldığını da kaydetti.

- KeÅŸmir sorunu

Ä°ngiltere, 1947'de Hindistan'dan çekilirken prenslik ÅŸeklinde yönetilen KeÅŸmir’i Hindistan ya da Pakistan ile birleÅŸme konusunda serbest bıraktı. Nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman olan KeÅŸmir halkı, 1947'de Pakistan'a katılmaktan yana tavır alsa da dönemin prensi, Hindistan'la birleÅŸmeye karar verdi. Karara Müslüman KeÅŸmir halkı karşı çıktı. Pakistan ve Hindistan'ın bölgeye asker göndermesiyle taraflar 1947'de ilk kez savaÅŸtı. Ä°ki ülke arasında yine aynı nedenle 1965 ve 1999'da savaÅŸ çıktı.

KeÅŸmir'in yüzde 45'i Hindistan'ın, yüzde 35'i Pakistan'ın kontrolünde. Bölgenin yüzde 20'sine ise Çin hakim. Hindistan ele geçirdiÄŸi bölgeleri "Cammu KeÅŸmir" eyaleti adı altında kendine baÄŸladı. Cammu KeÅŸmir, halen Hindistan'da Müslüman nüfusun çoÄŸunlukta bulunduÄŸu tek eyalet durumunda. Pakistan ise kendi kontrolü altındaki KeÅŸmir'e "Azad KeÅŸmir (Bağımsız KeÅŸmir)" ve "Gilgit Baltistan" olarak iki özerk bölge statüsü verdi.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) 1948’den beri aldığı kararlarla KeÅŸmir'in askerden arındırılmasını ve geleceÄŸinin halk oyu ile belirlenmesini öngördü. Hindistan halk oylamasına sıcak bakmazken, Pakistan BMGK kararlarının uygulanmasını istiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.