Sosyal Medya

Güncel

150 yıl sonra görülen 'kandamlası' bitkisi koruma altına alındı

Giresun ve Gümüşhane'de, 1867 yılında tespit edilerek Türkiye endemik türü literatüre giren 'kandamlası' bitkisi, 150 yıl aradan sonra geçen yıl mayıs ayında Giresun'da yeniden görüldü. Zehirli kimyasal alkaloid içerdiği için dünyada tıbbi aromatik bitkiler listesinde yer alan bitki için koruma eylem planı hazırlandı



Giresun'un Åžebinkarahisar ilçesi ile GümüÅŸhane kırsalında, 1867 yılında Rus doÄŸa bilimcisi ve tarihçi Pyotr Aleksandroviç Çihaçov tarafından tespit edilen ve Türkiye endemik bitki türü olarak literatüre giren 'kandamlası' bitkisi, o tarihten sonra kayda alınamadı.
 
Yörede 'horozgülü' ve 'sarıdaÄŸgülü' olarak varlığı bilinen bitki, 150 yıl aradan sonra geçen yıl mayıs ayında, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Biyoloji Bölümü ÖÄŸretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fergan Karaer ve Erzincan Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Kandemir öncülüÄŸündeki bir ekip tarafından tespit edildi.
 
Zehirli kimyasal alkaloid içerdiÄŸi için dünyada tıbbi aromatik bitkiler listesinde yer alan tür için, DoÄŸa Koruma ve Milli Parklar Giresun Åžube MüdürlüÄŸü, koruma eylem planı hazırladı. 'Sarı DaÄŸ Gülü Tür Koruma Eylem Planı´ çalıştayıyla bitki ile ilgili koruma planları belirlendi. Bitkinin görüldüÄŸü alanlar izlenecek, çeÅŸitli koruma tedbirleri uygulanacak.
 
VALÄ°: YÖREMÄ°Z ENDEMÄ°K BÄ°TKÄ°LER ANLAMINDA ZENGÄ°N
 
'Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Giresun Valisi Harun SarıfakıoÄŸulları, çok eski zamanlardan beri var olan, ancak 150 yıldır ülkemizde tespiti yapılamayan `sarıdaÄŸgülü´nün geçtiÄŸimiz yıl tekrar görüldüÄŸünü hatırlattı.
 
SarıfakıoÄŸlları, "EÄŸer biz flora fauna dengesini saÄŸlayamazsak, emisyonlarla, hızsal kirleticilerle doÄŸamızı hor görürsek, bu endemik türleri korumak da bir o kadar zor olacak. Yöremiz, endemik bitki anlamında zengin bir bölge. Bu nedenle çevreyi koruma bilinci adına da bu ve benzeri çalışmaları, çalıştayları önemsiyoruz.
 
Bu konuda DoÄŸa Koruma ve Milli Parklar Åžube Müdürümüzle gerçekten çok gayretliyiz. Åžube Müdürümüz bu konuda çok çalışkan. Ä°nÅŸallah bu çalışmaları DoÄŸa Koruma ve Milli Parklar Genel MüdürlüÄŸü çerçevesi altında deÄŸerli bölge müdürümüzün katkılarıyla, yine diÄŸer paydaÅŸlarımızın, çalışma ortaklarımızın katkılarıyla devam ettireceÄŸiz. Bu tabiat bizim. Bizim ama, biz bunları gelecek kuÅŸaklara teslim edeceÄŸiz. Aslında bunun birer emanetçisiyiz. Bu düÅŸüncelerle daha fazla sahip çıkma adına bu ve benzeri çalışmaları inÅŸallah artarak devam ettireceÄŸiz" dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.