Sosyal Medya

Güncel

Oktay: Basın özgürlüğünde endeksler gerek ideolojik gerekse metodolojik sorunlara sahip

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, CHP'li Sezgin Tanrıkulu'nun basın özgürlüğü sıralamasına ilişkin sorusunu yanıtlarken, Batı merkezli kuruluşlar tarafından hazırlanan endekslerin gerek ideolojik gerekse metodolojik sorunlara sahip olduğunu söyledi.



CHP Ä°stanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, TBMM'ye verdiÄŸi önerge ile CumhurbaÅŸkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a Türkiye'nin 2018 yılındaki basın özgürlüÄŸü sıralamasını sordu.

Tanrıkulu'nun tek maddelik sorusuna yanıt veren CumhurbaÅŸkanı Yardımcısı Fuat Oktay, basın özgürlüÄŸü kavramının Batı merkezli ele alındığını, ülkelerin özgün koÅŸullarının göz ardı edildiÄŸini vurguladı.

Oktay, önergeyi ÅŸöyle yanıtladı:

'NESNEL DEÄžERLENDÄ°RME YAPMA YETKÄ°SÄ°NE SAHÄ°P DEVLETLER ÜSTÜ OTORÄ°TE YOK'

"Dünya genelinde ülkelerin basın ve ifade özgürlüÄŸü durumuna iliÅŸkin nesnel deÄŸerlendirme yapma yetkisine sahip devletler üstü bir otorite bulunmamaktadır. Bu konuda Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü ve Freedom House gibi uluslararası bazı sivil toplum örgütleri yıllık endeksler yayımlamaktadır. Batı merkezli kuruluÅŸlar tarafından hazırlanan bu endeksler, basın özgürlüÄŸü kavramını Batı merkezli ele almakta olup, ülkelerin içinde bulundukları özgün koÅŸulları göz ardı etmektedir.

Söz konusu endeksler gerek ideolojik gerekse metodolojik sorunlara sahiptir. Ülkelerin gerek medya sektörlerinin büyüklükleri gerekse bu ülkelere iliÅŸkin saÄŸlıklı verilerin nasıl temin edildiÄŸi, Türkiye gibi devasa bir medya sektörüne ve çeÅŸitliliÄŸe sahip ülkeyle nasıl kıyaslandığı bilinmemektedir. Bu çerçevede hangi kriterler baz alınarak hazırlandığı bilinmeyen endeksler, tarafınızdan deÄŸerlendirmeye alınmamakta olup bahse konu endekslere iliÅŸkin verilere ilgili kuruluÅŸların web sitesinden ulaşılabilmektedir."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.