Sosyal Medya

Güncel

Tazminat sorunu çözüme kavuşacak

Yeni Ekonomi Programı çalışma hayatında önemli değişiklikleri içerirken tazminat sorununu da çözüme kavuşturacak. Burada sendikaların tutumu çok önemli



Türkiye'de çalışma hayatında yaÅŸanan en büyük sorun kıdem tazminatı olarak görünüyor. Çünkü iÅŸ mahkemelerindeki dosyaların neredeyse yüzde 90'ı ya tazminat ya da iÅŸe geri dönüÅŸ ile ilgili.
 
Åžimdi konu arabuluculara gittiÄŸi için daha hızlı çözüme kavuÅŸuyor.Ancak yine yüzde 90'ları bulan bir oranda insanlar kıdem tazminatlarını alamıyor.Hem ÅŸartlar ağır hem de iÅŸverenlerin böyle bir kaynağı yok.
 
ÇALIÅžANLAR AÇISINDAN
 
Öncelikle 1 yılı doldurmayan bir çalışan kıdem tazminatı alamıyor. Ä°ÅŸverenler bunu 11 ay sonunda giriÅŸ çıkış yaparak aşıyor. Yine kaç yıl çalışırsa çalışsın kendi isteÄŸi ile ayrılan belli ÅŸartlar dışında tazminat alamıyor. Tazminatı hak ederek ayrılsa bile iÅŸveren ödemiyor, mahkemeler de uzun sürdüÄŸü için davayı da umursamıyor.
 
Ä°ÅžVEREN AÇISINDAN
 
Hiçbir kuruluÅŸun, ki buna büyük holdingler de dahil kıdem tazminat fonu diye bir kaynağı yok. Çalışanları iÅŸten çıkartacakları zaman varsa paraları ödüyorlar.Yoksa ödemeyip mahkeme sonucu bekliyorlar.
 
Çünkü yıl içinde bir kaynak olarak tazminata ayırmıyorlar.Özellikle küçük firmalarda birkaç çalışan iÅŸten çıkartılırsa, tazminatları ödemek için sermayeden yeniyor.
 
PEKÄ° ÇÖZÜM NE?
 
Çözüm için birkaç yıl önce kıdem tazminat fonu gündeme gelmiÅŸti. Ancak tüm tarafların bir araya gelip anlaÅŸması gerekiyordu. Sisteme göre iÅŸletmeler her ay belli bir miktar parayı bu fona koyacak böylece her çalışanın kendi fonunda parası birikecekti. Yani tazminatı garanti olacak iÅŸletmelerde ağır yükten kurtulacaktı.
Nedense özellikle sendikalar mevcut düzenin deÄŸiÅŸmesini istemediler ve karşı çıktılar.
 
ŞİMDİ NE OLACAK?
 
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı Yeni Ekonomi Programı'nda "Sosyal tarafların mutabakatıyla kıdem tazminatı reformu gerçekleÅŸtirilecektir" ifadesi kullanıldı. Üç yıllık dönemde çalışanların, iÅŸverenlerin ve kamunun bir araya geleceÄŸi bir mutabakatla kıdem tazminatı sorunu çözülecek. Umarız bu kez statükocular deÄŸil çalışanlar kazanır. Sendikalar da kendi çıkarlarını deÄŸil bu büyük sorunun sürdürülemez problemin çözümüne katkıda bulunurlar.
 
NASIL OLMALI?
 
Kıdem tazminat fonunda çalışanlar açısından birkaç önemli nokta bulunuyor. Öncelikle ÅŸu ana kadar birikmiÅŸ tazminatların korunması gerekiyor. Yani kazanılmış haklara dokunulmamalı.
 
Ayrıca ÅŸu anda 1 yıl için 30 günlük brüt ücret tazminat olarak ödeniyor. Bundan da geri adım atılmamalı. Yani mevcut haklardan geriye gidilmemeli. Bunun dışında tazminata garanti gelmesi, iÅŸten kendi isteÄŸi ile ayrılanın da tazminat alacak olması, iÅŸ deÄŸiÅŸtirdiÄŸinde tazminatı taşıyabilmesi gibi olumlu yanları bulunuyor.
 
Haber7

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.